Vokiečiai pasidomėjo, kodėl lietuviai Europoje labiausiai linkę į savižudybes

Įtakingas vokiečių laikraštis „Süddeutsche Zeitung” savaitgalio priede (rugsėjo 23/24 d.) išspausdino žurnalisto Mathiaso Beckerio tyrimą apie savižudybes Lietuvoje „Kur tyla žudo“ („Wo die Stille tötet”). Straipsnyje, be kita ko, vedama paralelė tarp savižudybių statistikos ir istorinių procesų mūsų šalyje. Perteikiame jo dalį.

Dažniausiai Lietuvoje žudosi vieniši, vyresnio amžiaus, nepasiturintys kaimo gyventojai.<br> M.Patašiaus nuotr.
Dažniausiai Lietuvoje žudosi vieniši, vyresnio amžiaus, nepasiturintys kaimo gyventojai.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2017, 10:38 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 11:31 AM

Savižudybių skaičius Lietuvoje – didžiausias Europoje ir vienas didžiausių pasaulyje. 2015 metais šioje šalyje gyvybę sau atėmė apie 1000 žmonių: 100 tūkst. gyventojų teko apie 31 savižudybę – trigubai daugiau negu yra Europos vidurkis. Ir tai tik aisbergo viršūnė, nes bandymų nusižudyti buvo apie dešimt kartų daugiau. Taigi šimtai tūkstančių lietuvių tiesiogiai ar netiesiogiai susidūrė su savižudybėmis ir jų pasekmėmis.

Pasak vienos žymiausių šios srities specialisčių psichologijos profesorės Danutės Gailienės (65 m.), sovietmečiu tai buvo neliečiama tema, nes komunistinėje visuomenėje negalėjo būti nelaimingų žmonių. Tačiau paskelbus šalies nepriklausomybę, 1991-aisiais, tabu nebeliko, ir D.Gailienė ėmėsi darbo  archyvuose. Iš surinktų statistinių duomenų ji sudarė Lietuvos XX amžiaus savižudybių diagramą.

Profesorės nubrėžta savižudybių  kreivė rodo,  jog amžiaus pradžioje šalis šiuo atžvilgiu nesiskyrė nuo kitų Europos kraštų. Ši kreivė ėmė  kilti 1941-aisiais, po vokiečių okupacijos ir kilo toliau, šalį okupavus sovietų armijai 1944-aisiais. Perestroika savižudybes pristabdė,  tačiau 10-ojo dešimtmečio viduryje kreivė vėl įsibėgėjo. 

Tai tarsi žvilgsnis į žaizdotą lietuvių sielą. Tik 1918-aisiais ši šalis tapo nepriklausoma Respublika, bet jau netrukus patyrė diktatūrą.  1941-aisiais į Lietuvą  įžygiavę vokiečiai pradėjo masines žudynes. Naciai sunaikino visą Vilniaus žydų bendruomenę – buvo nužudyta apie 200 tūkst. žmonių. 

1944-aisiais šalį „išlaisvino“ rusai, kad netrukus imtųsi vietos elito valymo – komunistai trėmė į Sibirą stambius ūkininkus, akademikus, kitaminčius su šeimomis.

Kaip rodo savižudybių statistika, sovietmečio pabaiga įžiebė žmonėms viltį, tačiau radikali sistemų kaita, senojo politinio ir naujojo ūkio elito išnaudojimas vėl jas sužlugdė, - kreivė kilo toliau.

Anot  psichologų, pasekmės priverstinės kolektyvizacijos, trėmimų, kalinimų ir kitų nusikaltimų, kurių aukomis tapo masė lietuvių, gali būti juntamos iš kartos į kartą. „Net nepatyrusiems savo kailiu šių nusikaltimų jie galėjo palikti sielos randus, o prisidėjus kitiems faktoriams, tokie randai gali palaužti. Manau, tai vyksta Lietuvoje“, - teigė  D.Gailienė.

Jos kolega psichologas Paulius Skruibis (37 m.) savižudybes Lietuvoje aiškina žmonių skurdu,  vienatve, neviltimi ir alkoholizmu. Beveik 30 nepriklausomybės metų  žmonės laukia nesulaukia gerovės. Dauguma senolių skursta, o jaunimas palieka šalį. 

Kankinasi tie, kurie nepajėgia prisitaikyti prie naujos ekonominės tikrovės ar yra per seni, kad susikurtų gyvenimą iš naujo. Dažniausiai Lietuvoje ranką prieš save pakelia vieniši, vyresnio amžiaus, nepasiturintys kaimo gyventojai.
Vis dėlto skurdas ir vargas nėra vienintelė savižudybių Lietuvoje priežastis.

„Jeigu taip būtų, skurdžiausios pasaulio šalys pirmautų pagal šiurpiąją statistiką. Tačiau taip nėra. Savižudybių skaičių lemia ir kiti faktoriai,  pirmiausia – žmonių nenoras kalbėti apie savo problemas“, - aiškino P.Skruibis.

Psichinės kančios lietuviams tebėra  tabu. Tai taip pat sąlygota istoriškai. Sovietmečiu psichiatrai kėlė baimę ir skepsį, - juk  jų pacientais tapdavo ne tik ligoniai, bet ir sistemai pavojingi kitaminčiai, kuriuos neutralizuodavo  medikamentais. Apskritai kitokie  psichiatrų gydymo metodai buvo ir tebėra mažai taikomi, o šios sistemos reforma – vis dar siekiamybė.

Tačiau prošvaisčių atsiranda. Įsteigtas pagalbos telefonas „Jaunimo linija“, klubas gedintiems artimųjų, vykdomas projektas „Tyla žudo“ Kupiškyje, kurio dėka per trejus metus savižudybių skaičius čia sumažėjo perpus. Bandoma  tylėjimo kultūrą pakeisti atvirumo kultūra.  

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.