Buvusioje baltų šventvietėje Zapyškyje garbinamas Perkūnas

Kauno rajone, Zapyškio miestelyje, traukos centru tapusi Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia turi konkurentą – greta katalikų maldos namų atsirado aukuras. Jis bus įžiebtas švenčiant ir žiemos saulėgrįžą.

Greta senosios Zapyškio bažnyčios vietinis gyventojas įkūrė baltiškąjį aukurą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greta senosios Zapyškio bažnyčios vietinis gyventojas įkūrė baltiškąjį aukurą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas")

2017-12-17 19:08

Nemuno pakrantėje, visai netoli XVI amžių menančios Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios, dažnas praeivis stabteli prie įvairiais iš šiaudų pagamintais pagoniškais ženklais pažymėto aukuro. Matyti, kad aukuras neretai naudojamas, kad čia vyksta pagoniškos apeigos.

Zapyškio laisvalaikio salės etnologė Jūratė Bytautė pasakojo, kad kadaise šioje vietoje buvo baltų šventvietė. Dabar sklypas, kur buvo aukuras, priklauso privatiems asmenims.

Jie ir leido vienam vietiniam šviesuoliui, kuris domisi baltų tikėjimu bei tradicijomis, atkurti aukurą.

„Baltų tradicijos atgyja. Jas puoselėdamas vienas Zapyškio gyventojas ir pastatė aukurą. Jis jį užžiebia kiekvieną ketvirtadienį, nes tai – Perkūno diena“, – pasakojo J.Bytautė.

Aukuras dega ir paminint kitas baltų kultūros ir tikėjimo šventes. Rugsėjo 22 dieną visoje Lietuvoje ir gretimose valstybėse vyksta Baltų vienybės diena. Aplink aukurą renkasi ir Ilges ar kitas progas paminėti norintys žmonės.

Gruodžio 21 dieną sulauksime žiemos saulėgrįžos. Tikima, kad trumpiausią metų dieną ir ilgiausią naktį vyksta gamtos ir žmogaus virsmas, atgimsta saulė. Šiai šventei paminėti aukure ir vėl degs ugnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.