Laivų laikrodžių mechanizmai iki šiol stebina išskirtinumu

Klaipėdos miesto simboliu vadinamo istorinio burlaivio „Meridianas“ patalpose pusmetį bus eksponuojami išskirtiniai jūrininkų laikrodžiai ir kiti senoviniai laiko matavimo prietaisai.

Akį traukia XX a. pradžios mechaninis laivo laikrodis, kurio ciferblate – ne 12, o 24 valandos.<br>G.Gudavičiaus nuotr.
Akį traukia XX a. pradžios mechaninis laivo laikrodis, kurio ciferblate – ne 12, o 24 valandos.<br>G.Gudavičiaus nuotr.
Autentiškas XIX–XX a. jūreivystės paveldas „Meridiane“ bus eksponuojamas apie pusmetį.
Autentiškas XIX–XX a. jūreivystės paveldas „Meridiane“ bus eksponuojamas apie pusmetį.
Barkentiną „Meridianas“ restauravo verslininkas A.Kuzmarskis su bendraminčiais.
Barkentiną „Meridianas“ restauravo verslininkas A.Kuzmarskis su bendraminčiais.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jan 9, 2018, 11:07 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:08 AM

Prie Danės krantinės prigludusiame istoriniame burlaivyje „Meridianas“ pristatomi tradiciniai jūrininkų prietaisai, įrankiai, kiti navigacijai skirti daiktai.

Laivo šeimininkai tokią dovaną lankytojams parengė bendradarbiaudami su Klaipėdoje daug metų veikiančiu Lietuvos dailės muziejaus padaliniu – Laikrodžių muziejumi.

„Meridiano“ patalpose eksponuojami autentiški XIX–XX a. laivų laikrodžiai, preciziniai jūriniai chronometrai, kapitonų, šturmanų, bocmanų asmeniniai kišeniniai laikrodžiai, barometrai, kompasai, kitokie daiktai.

Lankytojų akį traukia XX a. pradžios mechaninis laivo laikrodis, kurio ciferblate – ne 12, o 24 valandos.

Tokio laikrodžio rodyklės per parą apsisuka ne du, o tik vieną kartą, anksčiau laivuose jis buvo naudojamas fiksuojant budėjimų laiką.

„Žmogus, atsidūręs tarp vandenų ir dangaus, audringoje jūroje, kai nematyti krantų ir kitų atskaitos taškų, pradėjo galvoti, kur esąs.

Begalinės erdvės ir beribis laikas jūrininkus vertė mąstyti, kurti įvairius prietaisus, kurie jiems padėtų tas erdves ir laiką suvaldyti“, – kalbėjo parodą kuruojanti istorikė Danutė Menkutė.

Senesnių laikų jūreivystės praeitį „Meridiano“ ekspozicijoje atspindi XVII a. laivuose naudoto nokturnalo – prietaiso, skirto naktį jūroje nustatyti geografinę platumą, modelis.

„Meistrams senovinius laivų laikrodžius reikėjo patikimai apsaugoti nuo atmosferos poveikio, siūbavimo, todėl jų konstrukcija ir mechanizmai skiriasi nuo mums įprastų sieninių ir rankinių laikrodžių“, – pasakojo D.Menkutė.

Klaipėdiečio verslininko Aloyzo Kuzmarskio ir jo bendraminčių pastangomis prieš kelerius metus nuo sunykimo išgelbėta ir atstatyta tristiebė barkentina „Meridianas“ jau pati savaime yra įdomus jūreivystės eksponatas.

Burlaivyje veikiančio restorano lankytojai ne tiktai ragauja išskirtinius patiekalus, bet ir susipažįsta su salone eksponuojamu gyvuoju jūreivystės paveldu, „Meridiano“ reisais, įspūdingiausiomis lietuvių buriuotojų kelionėmis per pasaulio vandenynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.