Dėl Auksinės palmės šakelės yra varžęsis vienas lietuviškas filmas

Šeštadienį per Kanų kino festivalio baigiamąją ceremoniją paaiškės, kam atiteks pagrindinis prizas – Auksinė palmės šakelė. Kokia šio apdovanojimo istorija?

Auksinė palmės šakelė – Kanų kino festivalio simbolis.
Auksinė palmės šakelė – Kanų kino festivalio simbolis.
Pirmąją Auksinę palmės šakelę sukūrė juvelyrė L.Lazon. <br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Pirmąją Auksinę palmės šakelę sukūrė juvelyrė L.Lazon. <br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Kanų miesto herbe yra pavaizduota palmės šakelė. 
Kanų miesto herbe yra pavaizduota palmės šakelė. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 2:19 PM

Tarptautinio Kanų kino festivalio pagrindinis apdovanojimas – Auksinė palmės šakelė – gaminamas kaimyninės Šveicarijos juvelyrikos dirbtuvėse ir atvežamas į Prancūziją. Dirbinys vertinamas 20 tūkstančių eurų.

Šį prizą 1954-aisiais pasiūlė sukurti buvęs festivalio generalinis direktorius Robert’as Favre’as Le Bret. Iki tol geriausias filmas buvo apdovanojamas Didžiuoju prizu – kokio nors menininko kūriniu.

Kurti palmės šakelės (ji vaizduojama Kanų miesto herbe) formos prizo buvo pakviesti keli juvelyrai. Kiekvienas jų pasiūlė savąją Žydrojo Kranto palmių versiją.

Laimėjo Lucienne Lazon, tų metų Kanų festivalio žiuri pirmininko dramaturgo, poeto, filmų kūrėjo Jeano Cocteau draugė, pasiūliusi geriausią Auksinės palmės šakelės eskizą.

1964 metais dėl lėšų stygiaus ir rūpesčių su autoriaus teisėmis festivalis atsisakė šio apdovanojimo ir apsiribojo Didžiuoju prizu. Tai truko daugiau kaip dešimtmetį.

1975-aisiais festivalio organizacinis komitetas nutarė prizą sušiuolaikinti.

Atnaujintos versijos autoriumi tapo juvelyras Thierry de Bourqueney.

Nuo tol Auksinė palmės šakelė yra Kanų kino festivalio simbolis, kasmet įteikiamas geriausio filmo režisieriui natūralios Maroko odos dėžutėje, išklotoje balta zomša.

Nuo 1997 metų gaminti prizą patikėta Šveicarijos juvelyrikos namams „Chopard“. Trofėjus gaminamas rankomis juvelyrikos dirbtuvėse Ženevoje. Visada pagaminami trys egzemplioriai, jei prizas netyčia dingtų ar reikėtų apdovanoti du laureatus.

Papildomo egzemplioriaus prireikia ir tuomet, kai rengėjai, be pagrindinės premijos geriausiam filmui, Auksine palmės šakele pagerbia kūrėjus už indėlį į kino meną. Šiemet toks prizas įteiktas prancūzų kino legendai Alainui Delonui (83 m.).

Šio apdovanojimo dizainas nuolat keičiasi. XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžioje statulėlė vaizdavo palmę ant apskrito pjedestalo, o 1984-aisiais kompozicija pasidarė piramidinė. 1992-aisiais Th.de Bourqueney palmę ir pjedestalą pakeitė į ranka apdirbto krištolo figūras.

1997 metais Caroline Scheufele iš „Chopard“ vėl atnaujino apdovanojimą. Dabartinė šakelė padaryta iš 24 karatų aukso, rankomis išlieto vaškinėje formoje, ir pritvirtinta prie krištolinio pagrindo. Kiekvienam egzemplioriui pagaminti prireikia apie 40 valandų darbo ir 118 gramų aukso.

Pirmoji Auksinė palmės šakelė 1955 metais įteikta amerikiečių režisieriui Delbertui Mannui už filmą „Marty“.

Kol kas vienintelė moteris režiesierė, laimėjusi šį prizą, – Jane Campion už „Fortepijoną“ (1993 m.).

2013 metais Steveno Spielbergo vadovaujama žiuri nutarė Auksinę palmės šakelę skirti režisieriaus Abdellatifo Kechiche’o filmui „Adelės gyvenimas“ (Blue is the Warmest Color /La vie d’Adele) ir pagrindinių vaidmenų atlikėjoms Adele Exarchopoulos ir Leai Seydoux. Tai pirmoji kolektyvinė Auksinė palmės šakelė per festivalio istoriją.

Vėliau A.Kechiche’as nutarė savo Auksinę palmės šakelę parduoti aukcione ir taip prasimanyti lėšų kitam vaidybiniam filmui „Mektubas, mano meilė“. Šiemet festivalio konkurse dalyvavo šio filmo antroji dalis „Mektubas, mano meilė: Intermezzo“.

Vienintelis lietuviškas filmas, dalyvavęs Kanų festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje ir varžęsis dėl Auksinės palmės šakelės, – lietuvių grandų Almanto Grikevičiaus ir Vytauto Žalakevičiaus „Faktas“ (1981 m.).

Filme vaidinusi Jelena Solovej tada pelnė apdovanojimą už geriausią antraplanį moters vaidmenį.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.