Sužinokite, kokias dvi Lietuvos vietas „Černobylio“ kūrėjai įvertino 10 balų

Prie populiaraus serialo „Černobylis“ kūrimo prisidėjo ir kauniečiai. Nemažai jo scenų buvo filmuojama senuose pastatuose, bet viena tiltą primenanti keista vieta serialo kūrėjus ypač sužavėjo.

Petrašiūnuose virš geležinkelio nutiesti vandens vamzdžiai serialo „Černobylis“ kūrėjams paliko neišdildomą įspūdį.<br>Kauno kino biuro nuotr.
Petrašiūnuose virš geležinkelio nutiesti vandens vamzdžiai serialo „Černobylis“ kūrėjams paliko neišdildomą įspūdį.<br>Kauno kino biuro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 1:14 PM

Didžiulio populiarumo ir palankių kritikų atsiliepimų sulaukęs kompanijos HBO serialas „Černobylis“ buvo filmuojamas įvairiose Lietuvos vietose, taip pat ir Kaune.

Vietas, kurios tiko serialui filmuoti, parinko ir kūrėjams siūlė Kauno kino biuro komanda. Jos vadovas Aurelijus Silkinis pasakojo, kad tokias vietas serialo kūrėjai vertina balais.

„Černobylio“ kūrybinė grupė aukščiausiai – 10 balų įvertino dvi Lietuvos vietas, kurios juos paliko be žado. Tai – Ignalinos atominė elektrinė ir viena vieta Kaune“, – sakė A.Silkinis.

Ši išskirtinė vieta yra Petrašiūnuose, M.Gimbutienės gatvėje.

Čia iš Petrašiūnų vandenvietės į miestą driekiasi vandentiekio vamzdžiai. Vienoje vietoje jie iškyla iš po žemės ir yra nutiesti virš geležinkelio. Tarp vamzdžių įrengtas betoninis kelias. Visa ši konstrukcija primena keistą tiltą.

Kadangi serialo kūrėjai ieškojo kokio nors tilto, ši vieta jiems paliko nepaprastą įspūdį. Ant tilto virš geležinkelio bėgių buvo filmuojama, kaip po Černobylio avarijos nieko blogo apie tai negirdėję Pripetės gyventojai stebi ką tik įvykusią katastrofą.

Ant jų galvų byrėjo radioaktyvūs pelenai.

Ši vieta nepritaikyta filmuoti, todėl reikėjo rūpintis aktorių saugumu.

„Mokslininkai atliko kelias ekspertizes ir ištyrė konstrukcijos patikimumą. Taip pat ant bėgių buvo statomas didžiulis ventiliatorius, kuris turėjo ore blaškyti dirbtinius pelenus. Sutarus su „Lietuvos geležinkeliais“ kuriam laikui buvo stabdomas traukinių eismas. Dėl saugumo iš abiejų geležinkelio pusių stovėjo šilumvežiai, užtvėrę geležinį kelią“, – pasakojo A.Silkinis.

Viešoji įstaiga „Kaunas INN“ ir Kauno kino biuras šią savaitę surengė ekskursiją po objektus, kur vyko serialo filmavimai.

Jos metu buvo galima apžiūrėti buvusią Radijo gamyklą, kurioje buvo įkurtas Kijevo kalėjimas, vienas sovietinės nomenklatūros atstovės kabinetas, o kieme filmuojami cinko karstai, kuriuose buvo laidojami nuo radiacijos mirę žmonės.

Taip pat pavyko patekti į buvusius Kauno technologijos universiteto 8-uosius rūmus – jie tiko Maskvos 6-ajai ligoninei pavaizduoti – bei į Vytauto prospekto 58-ojo namo butą, kuriame gyveno serialo pagrindinis herojus mokslininkas Valerijus Legasovas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.