Užsimojo Kauno mariose atrasti lietuviškąją Atlantidą – legendomis apipintą užlietą miestelį

„Lietuviška Atlantida“ vadinamos senosios Rumšiškės sulaukė išskirtinio dėmesio. Šią vasarą Kauno marių dugną tyrinėjo ne tik mokslininkai iš JAV bei Kanados, bet ir Lietuvos dokumentinio filmo kūrėjų komanda.

 Kone 20-ies žmonių komanda beveik savaitę tyrinėjo Kauno marių dugną.<br> Filmo kūrėjų nuotr.
 Kone 20-ies žmonių komanda beveik savaitę tyrinėjo Kauno marių dugną.<br> Filmo kūrėjų nuotr.
Kone 20-ies žmonių komanda beveik savaitę tyrinėjo Kauno marių dugną.<br>Filmo kūrėjų nuotr.
Kone 20-ies žmonių komanda beveik savaitę tyrinėjo Kauno marių dugną.<br>Filmo kūrėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2019, 10:07 AM, atnaujinta Aug 6, 2019, 10:35 AM

„Pažiūrėsime, ar legendos apie po vandeniu likusius namus bei šulinius nemeluoja“, – pagrindinius ekspedicijos tikslus nubrėžė Hartfordo universiteto profesorius Richardas Freundas, labiausiai žinomas iš filmo „Finding Atlantis“, rašo projekto „Kaunas pilnas kultūros“ naujienų žurnalas „pilnas.kaunas.lt“.

Priežastis, kodėl kone 20-ies žmonių komanda beveik savaitę tyrinėjo Kauno marių dugną bei krantus, – neatsitiktinė. Garsius geofizikus, kurie yra bendradarbiavę ir su „National Geographic“, atvykti į Lietuvą paskatino asmeninė istorija: litvakų kilmės amerikiečio Ellioto Matzo svajonė atkurti senelio miestą. Pats E.Matzas irgi tapo filmo herojumi.

Mano mažasis tikslas yra pamatyti, kas liko iš senųjų Rumšiškių po vandeniu. O didysis, jeigu tik kada nors pavyks, – jas visiškai atkurti jau ant marių kranto.

Filmo, kuris kuriamas su ES parama, idėja kilo pačiai Rumšiškių bendruomenei. Pavadinimas „Istorijos iš Kauno marių dugno“ sufleruoja, kad bus pasakojamos ne tik į protėvių namus grįžusio amerikiečio, bet ir vietinių istorijos: kai kurie iš jų dar iki šiandien prisimena, kurioje vietoje po vandeniu buvo jų namai.

„Vanduo mums, rumšiškiečiams, ypač svarbus, nes jis atėmė senus, tačiau kartu sukūrė ir naujus namus. Šis filmas – tartum skirtingas bendruomenės kartas jungiantis projektas, nes jam sukurti reikės tiek jaunosios, tiek vyresnės kartos dalyvavimo kūrybos procese. Taip pat tai ir ypatinga proga išsaugoti senųjų Rumšiškių gyventojų prisiminimus, nes dauguma jų – jau perkopę 80-metį“, – pasakojo Rumšiškių bendruomenės veiklos centro „Kokalnis“ valdybos narė Renata Janulevičienė.

„Labai tikiuosi, kad tai taps ne tik edukacine priemone, bet ir kvietimu žmonėms iš visos Lietuvos, o galbūt ir pasaulio, aplankyti Rumšiškes.

Turbūt labiausiai filmo premjeros laukia Rumšiškių gimnazijos moksleiviai, kurie ir pasiūlė filmo idėją.

Filmo kūrybinę komandą sudaro Rytis Titas, Rūta Vyžintaitė-Lajienė ir Narimantas Venckevičius.

Pasak kūrėjų, jau dabar aišku, kad filme bus galima išvysti visko: nuo ypač jautrių akimirkų ieškant buvusių namų iki nuotykių kartu su narais tyrinėjant marių dugną, nuo Rumšiškių istorijos, kurią dažnai pamirštame, iki mistikos, kuria iki šiandien alsuoja Kauno marių dugnas: „Rumšiškės yra istorinis lobis, kurio iki šiol niekas nesurado.“

Filmo premjera numatoma 2020-aisiais. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.