Valdovų rūmų muziejus kviečia karūnuotis kunigaikščio Kazimiero karūna

Šv. Kazimiero, dangiškojo Lietuvos globėjo, dienos proga Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia vaikus dalyvauti edukaciniame konkurse „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“. Dalyviams siūloma susipažinti su šv. Kazimiero istorija, pasigaminti jo karūną, įsiamžinti su ja ir laimėti vertingų prizų.

Rengiamas konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“.<br> Valdovų rūmų nuotr.
Rengiamas konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“.<br> Valdovų rūmų nuotr.
Rengiamas konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“.<br> Valdovų rūmų nuotr.
Rengiamas konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“.<br> Valdovų rūmų nuotr.
Rengiamas konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“.<br> Valdovų rūmų nuotr.
Rengiamas konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“.<br> Valdovų rūmų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramunė Vaičiulytė, Valdovų rūmai

Mar 4, 2021, 1:10 PM, atnaujinta Mar 4, 2021, 1:20 PM

„Kiekvienais metais, kovo mėnesio pradžioje, kviesdavome šeimas su vaikais ir visus besidominčiuosius į Valdovų rūmų muziejų prisiminti karalaitį Kazimierą, paskelbtą šventuoju. Su savo bičiuliais kalbėdavomės, kokioje šeimoje karalaitis Kazimieras augo, kaip buvo auklėjamas, ką mėgo, kuo domėjosi, kiek turėjo brolių ir seserų, kaip susiklostė jų gyvenimas. Šiemet negalime švęsti Šv. Kazimiero dienos muziejuje, tad nutarėme surengti edukacinį konkursą, kuris paskatintų pasidomėti šv. Kazimiero istorija. Taip pat sukūrėme trumpą pasakojimą vaikams apie šį šventąjį, jį kiekvienas gali atsisiųsti iš mūsų puslapio“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus edukatorė Laima Nosevičienė.

Pasak edukatorės, šįkart konkurse kviečiami dalyvauti tik nepilnamečiai vaikai. Dalyvauti konkurse labai paprasta: tereikia susipažinti su parengtu trumpu pasakojimu apie karalaitį Kazimierą, iš jo pasisemti įkvėpimo, susikurti šv. Kazimiero karūną, įsiamžinti su ja ir atsiųsti nuotrauką muziejui.

Konkurso dalyvių patogumui karūnos eskizas jau yra paruoštas ir įdėtas į Valdovų rūmų muziejaus svetainę: tereikės jį atsispausdinti, išsikirpti detales, jas dekoruoti namuose turimais daiktais (kristalais, folija, karoliukais ir kt.), suklijuoti ir pritvirtinti prie medinio pagaliuko. Šalia šio eskizo matyti ir jau paruoštos karūnos pavyzdys. Tačiau konkurse laimėti prizus gali tik pačių vaikų pagamintos ir komisijos – Valdovų rūmų muziejaus edukatorių – išrinktos pačios gražiausios karūnos.

„Kadangi ir karalaitis teturėjo vieną karūną, nuspręsta, kad vienas dalyvis konkursui gali sukurti tik vieną karūną, tačiau ji gali būti įamžinta keliose nuotraukose“, – sako L. Nosevičienė, pridurdama, kad dalyviai turi nepamiršti nurodyti savo vardą, amžių ir miestą.

Konkursinių darbų Valdovų rūmų muziejus lauks iki 2021 m. kovo 12 dienos. Pačios originaliausios nuotraukos bus paskelbtos Valdovų rūmų muziejaus interneto svetainėje ir muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Trijų gražiausių karūnų autorių laukia prizai – 2019 m. gražiausia ir geriausia pažintine metų knyga nominuotas Nelės Kostinienės, Živilės Mikailienės ir Linos Itagaki pasakojimas „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“.

Šv. Kazimiero diena kasmet švenčiama kovo 4-ąją, t. y. karalaičio mirties dieną. O gimė jis prieš 563 metus, 1458 m. spalio 3 d., Lenkijos mieste Krokuvoje, Vavelio karališkojoje pilyje. Žinoma, kad Lietuvos ir Lenkijos valdovo Kazimiero Jogailaičio (1440/1447–1492) ir Elžbietos Habsburgaitės (1436–1505) sūnus Kazimieras į Vilnių pirmąkart atvyko būdamas septyniolikos. Gyvendamas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose rūpinosi vargšais, buvo dosnus bažnyčioms ir vienuolynams, mėgo tylią maldą vienatvėje.

Dažnai iš valdovų rezidencijos eidavo melstis prie uždarų Katedros durų ir besimelsdamas prie jų užmigdavo. Mirė 1484 m., būdamas dvidešimt penkerių metų. Palaidotas Vilniaus katedroje. Po 118 metų popiežius Klemensas VIII karalaitį paskelbė šventuoju.

Kasmet Šv. Kazimiero dienos proga Valdovų rūmų muziejus parengia įvairių edukacinių užsiėmimų. Šiais metais skelbiamas ne tik konkursas vaikams, bet ir viktorina „Šv. Kazimieras“, kuri daugeliui bus puiki proga praturtinti žinias.

Konkurso vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“ taisykles ir visą reikiamą informaciją rasite čia:

https://www.valdovurumai.lt/lankytojams/edukacija/aktualijos/konkursas-vaikams-karalaicio-sv-kazimiero-karuna

Trumpas pasakojimas vaikams apie šv. Kazimierą yra čia:

https://www.valdovurumai.lt/lankytojams/edukacija/idomu/trumpas-pasakojimas-vaikams-apie-sv-kazimiera

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.