Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metai Biržų krašte

2022-ieji Biržų kraštui buvo išskirtiniai – minėtos dviejų iš čia kilusių šviesuolių Biržų rajono savivaldybės garbės piliečių 100-osios gimimo metinės – avangardinio kino kūrėjo Jono Meko ir monsinjoro Kazimiero Vasiliausko. Šį kartą apie monsinjorą.

P.Lileikio nuotr.
P.Lileikio nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Biržų raj. savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2023-01-10 17:23, atnaujinta 2023-01-11 10:10

Dvasininkas, politinis kalinys ir tremtinys buvo pirmasis atkurtos Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonas, ilgametis jos vadovas, žinomas visuomenės veikėjas, Vilniaus miesto garbės pilietis, 2011 m. vasario 19 d. (po mirties) monsinjorui Kazimierui Vasiliauskui suteiktas Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardas.

K. Vasiliauskas gimė 1922 m. balandžio 9 d. Kateliškių kaime, Vabalninko valsčiuje, Biržų apskrityje (dabar Biržų rajono savivaldybė). Tėvai buvo vidutiniai ūkininkai, darbštūs ir religingi. Šeimoje K. Vasiliauskas buvo jauniausias vaikas (turėjo seserį Bronislavą ir brolį Juozapą), nuo pat mažų dienų labai pamaldus. Būsimasis monsinjoras mokėsi Čypėnų pradžios mokykloje, paskui Biržų gimnazijoje, kurią baigė 1941 m. Buvo ateitininkas, literatas. Pasirinkęs kunigo kelią, studijavo Kauno ir Vilniaus kunigų seminarijose. 1946 m. arkivyskupas Mečislovas Reinys Vilniaus arkikatedroje įšventino Kazimierą Vasiliauską kunigu.

Pirmąsias Šv. Mišias 1946 m. liepos 7 d. K. Vasiliauskas aukojo Vabalninko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kur buvo ir krikštytas. Gal todėl su Vabalninko miesteliu monsinjorą ypatingas ryšys siejo visą gyvenimą – „Vabalninkas – man pats brangiausias, pats gražiausias miestas visam pasaulyje. Nors mačiau Amerikos, Kanados, Italijos, Vokietijos miestus, Maskvą ir Peterburgą, bet jau puikesnio už Vabalninką nežinau. Čia prabėgo pačios gražiausios mano vaikystės dienos“ – sakydavo K. Vasiliauskas paklausus apie Vabalninką bei nepamiršdavo pridurti – „Jei turiu ką gerą, tai dėkui Vabalninkui. Šis mažas miestelis davė man labai daug. Jaunystėje gyvenant jame atėjo gilesnis suvokimas apie žmogaus dvasines vertybes, atsiskleidė tikras tų vertybių suvokimas, o tai ir lėmė tolesnio gyvenimo kelio pasirinkimą“.

2022-ieji – Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metai Vabalninke buvo paminėti su didžiausia pagarba ir meile bei gausūs monsinjorui atminti, pagerbti, pažinti skirtų renginių. Renginiai, skirti Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metams, vyko ir Biržuose.

Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijoje esančiame monsinjoro Kazimiero Vasiliausko kambaryje, kur saugomi gimnazijai monsinjoro padovanoti jam ypatingi daiktai: nuotrauka su Dalai Lama, kryžius, kunigystės penkiasdešimtmečio proga jam padovanotas popiežiaus Jono Pauliaus II, mylimiausio rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto portretas, knygos, vyko „Skaitymo iššūkis monsinjoro kambaryje“, skirtas moksleiviams bei susitikimas su knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ autore Ramune Sakalauskaite.

Norėdama geriau pažinti monsinjoro gyvenimą, Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos bendruomenė organizavo respublikinę nuotolinę konferenciją „Žmogaus vidinio pasaulio kovose labai norėčiau būti dar naudingas savo tėvynei“, 5–12 klasių mokinių pagamintų popierinių skulptūrų parodą „Draugystė“. Prasmingas ir jaunimą įtraukiantis renginys vyko birželio mėnesį – paskutinę mokslo metų dieną organizuotas žygis iš Vabalninko į Kateliškius, monsinjoro gimtinę. Kartu su gimnazijos mokiniais žygyje dalyvavo Biržų rajono mokinių savivaldų atstovai, Alfonso Smetonos šaulių 5-osios rinktinės Biržų 501-osios kuopos nariai, knygos apie K. Vasiliauską autorė, žurnalistė Ramunė Sakalauskaitė bei kiti svečiai.

Reginiai, integruotos pamokos, literatūriniai, skaitymai skirti K. Vasiliausko metams, vyko ir Biržų „Saulės“ gimnazijoje.

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Vabalninko padalinyje visą balandžio mėnesį veikė spaudinių paroda „Kuriantis save ir aplinką“, balandžio – gegužės mėnesiais vyko Biržų rajono savivaldybės organizuotas 5–12 klasių mokinių miniatiūrų konkursas „Ir tamsoje yra šviesos“. Konkursas organizuotas bendradarbiaujant su Biržų švietimo pagalbos tarnyba. 54 dalyviai konkursui pristatė 60 darbų. Komisija atrinko 10 geriausių darbų, kurie buvo atspausdinti atvirukais.

Biržų krašto muziejuje „Sėla“ nuo pat jubiliejinių Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metų pradžios iki spalio 18 d. veikė bažnyčios liturginių drabužių ir reikmenų paroda, kurioje eksponuoti Vabalninko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios liturginiai drabužiai, indai ir reikmenys bei asmeniniai monsinjoro K. Vasiliausko daiktai. Svarbiausias parodos akcentas – liturginiai drabužiai (arnotas, stula ir alba), monsinjoro Kazimiero Vasiliausko vilkėti aukojant pirmąsias Šv. Mišias Vabalninko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje 1946 m. liepos 7 d. Šiuos liturginius drabužius muziejininkams pavyko identifikuoti pagal Biržų krašto muziejuje „Sėla“ saugomą fotografiją. Arnotą ir stulą parodai paskolino Bažnytinio paveldo muziejus, dabar saugoma Biržų krašto muziejuje „Sėla“.

R. Sakalauskaitės knyga „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ taip pat buvo pristatyta ir Biržų krašto muziejuje „Sėla“. Po pristatymo vyko knygos aptarimas ir diskusija „Kunigo vaidmuo šiandienos iššūkių visuomenėje“.

Biržų krašto muziejaus „Sėla“ Vabalninko skyriuje organizuota popietė „Obels pavėsy“. Popietėje prisiminimais dalinosi monsinjoro K. Vasiliausko giminaičiai, jo viešnagių Vabalninke, susitikimų liudininkai, dalyvavo atminties tęsėjai ir puoselėtojai, muzikavo Biržų kultūros centro Vabalninko skyriaus folkloro kolektyvas „Saulala“. Žolinės proga buvo surengta paroda, skirtą Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko 100-mečiui.

Pagerbiant dvasininko, palikusio ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, 100-metį 2022 m. spalio 18 d. Vabalninko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje vyko Šv. Mišios už monsinjorą Kazimierą Vasiliauską, kurioms vadovavo Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas.

Po Šv. Mišių bažnyčios šventoriuje buvo atidengta ir pašventinta monsinjoro K. Vasiliausko 100-mečiui skirta Šv. Kazimiero stela (skulptorius Jonas Gencevičius). Šv. Kazimieras buvo monsinjoro globėjas. Šiuo renginiu buvo užbaigtas jubiliejinių monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metų paminėjimas Biržų krašte.

Poetas Justinas Marcinkevičius apie K. Vasiliauską yra pasakęs: „Tai tarsi dangaus siųstas žmogus išvargintam mūsų kraštui, kad savo dvasia gesintų keršto, pykčio ir neapykantos prasiveržimus, kad padėtų visiems atsitiesti, nušvisti, susitelkti žmogaus ir Tėvynės kūrimui“. Monsinjoro K. Vasiliausko gyvenimas ir darbai liudijo dorovinį ir moralinį atsparumą, tvirtą pasaulėžiūrą, tarnystę šaliai bei jos žmonėms. Jis iki šiol išlieka nesuvaidintos atjautos ir žmogiškumo simboliu bei tiltu, jungiančiu skirtingus pasaulius. O biržiečiai visus metus sklaidydami monsinjoro Kazimiero Vasiliausko gyvenimo puslapius, įsileido į savo širdis daugiau šviesos, gėrio ir ramybės.

K. Vasiliauskas mirė būdamas Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios emeritu 2001 m. spalio 14 d., palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.