Atversti nauji Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto biografijos puslapiai

Vilniaus knygų mugėje, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) stende pristatyta dr. Alfredo Rukšėno knyga „Juozo Albino Lukšos-Daumanto 1940–1941 m. biografijos puslapiai/ Pages from the Biography of Juozas Albinas Lukša-Daumantas 1940–1941“ atskleidė skaitytojams dar mažai žinomus Juozo Albino Lukšos– Daumanto gyvenimo faktus.

 LGGRTC stendas Vilniaus knygų mugėje.<br> LGGRTC nuotr.
 LGGRTC stendas Vilniaus knygų mugėje.<br> LGGRTC nuotr.
 LGGRTC stendas Vilniaus knygų mugėje.<br> LGGRTC nuotr.
 LGGRTC stendas Vilniaus knygų mugėje.<br> LGGRTC nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LGGRTC inf.

Feb 27, 2023, 6:33 PM

Knygą praėjusį rugsėjį lietuvių ir anglų kalbomis išleido LGGRTC Leidybos skyrius. Tikėtina, kad ji prisidės prie geresnio laisvės kovotojo asmenybės suvokimo ir sukurtų apie jį mitų išsklaidymo.

Šiame leidinyje pirmą kartą pristatomi istoriniai faktai, paremti archyviniais dokumentais bei istorinių nuotraukų analize, apie J. A. Lukšos-Daumanto (1921–1951) gyvenimo istorinį-socialinį foną: ateitininkų organizacijos veiklos pirmosios Lietuvos Respublikos metais (iki 1940 m. birželio 15 d.) bruožai, jaunimo rezistencinės veiklos kontekstai, Kauno žydų pogromai 1941 m. birželio 25–29 d., sukurti vadinamųjų „liudininkų“ mitai apie J. Lukšos-Daumanto veiklą 1941 m. birželio mėn. ir nuotraukų apie žudynes buvusių Lietūkio garaže analizės ypatumai.

J. A. Lukšos-Daumanto rezistencinė veikla pirmosios sovietų okupacijos Lietuvoje (1940–1941 m.) laikotarpiu prasidėjo jam jau turint pogrindinės veiklos patirties. Dar prieš SSRS 1940 m. vasarą įvykdytą okupaciją ir aneksiją, t. y. mokydamasis Veiverių valdžios vidurinėje mokykloje, jis įsitraukė į nelegalios, uždraustos moksleivių ateitininkų sąjungos veiklą.

Todėl sovietmečio pradžia J. A. Lukšai kaip ateitininkui reiškė perėjimą iš vieno pogrindžio į kitą. Perėjimo data – 1940 m. birželio 15 d., kai SSRS kariuomenė okupavo nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Pasak dr. A. Rukšėno, knygos temos jis ėmėsi, kai LGGRTC vadovai pasiūlė atlikti istorinį tyrimą dėl J. A. Lukšos veiklos 1940–1941 metais. Mat buvo kilęs tam tikrų socialinių grupių nepasitenkinimas dėl ketinimo paskelbti 2021 metus J. Lukšos metais. Tyrimui pastūmėjo ir tai, kad tam tikrų užsienio istorikų moksliniuose darbuose J. A. Lukša vaizduojamas pernelyg tendencingai, nepakankamai argumentuotai.

Be to, užsienio viešojoje internetinėje erdvėje, žiniasklaidoje dažnai atkartojami abejotini istorikų teiginiai. Apie būtinybę atlikti tokį tyrimą ar parengti publikaciją yra kalbėjęs ne vienas praeities temomis besidomintis asmuo, profesionalūs istorikai, paprasti istorijos mėgėjai, valdžios institucijų pareigūnai.

Leidinio autorius dr.A.Rukšėnas yra LGGRTC Istorinių tyrimų programų skyriaus vyriausiasis istorikas. Jo tyrinėjimo temos – holokaustas ir rezistencija. Mokslininkas yra paskelbęs daugiau kaip 20 mokslinių straipsnių šiomis temomism, dirba prie projekto „Holokausto vardai gyvi“, yra kolektyvinės monografijos „Lietuvių tautos sukilimas. 1941 m. birželio 22–28 d.“ bendraautorius.

Knyga apie J. A. Lukšą-Daumantą yra skirta ne tik istorikams profesionalams. Ji gali būti naudinga ir įdomi teisininkams, politologams, sociologams bei kitiems XX a. populiarios Lietuvos istorijos mėgėjams. Knygą galima įsigyti čia:www.atmintiesknygos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.