Valdovų rūmų muziejus kviečia prisiminti princą, Lietuvos ir Kaziuko mugės globėją Šv. Kazimierą

Valdovų rūmų muziejus kiekvienais metais, kai į duris pradeda belsti pavasaris, prisimena karalaitį šv. Kazimierą.

Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Edukacijos Valdovų rūmuose.<br>Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Edukacijos Valdovų rūmuose.<br>Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Valdovų rūmai.<br>Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Valdovų rūmai.<br>Valdovų rūmų muziejaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Valdovų rūmų muziejaus inf.

Mar 3, 2023, 7:44 AM, atnaujinta Mar 3, 2023, 9:54 AM

Šiemet muziejaus gidai kviečia lankytojus pasivaikščioti po muziejų, istoriniame pasakojime išgirsti apie karalaičio gyvenimą ir šeimą, o edukacinėse dirbtuvėse bus galima susikurti karūną, panašią į tą, su kokia dailininkas šv. Kazimierą pavaizdavo viename iš žinomiausių jo portretų.

Princas Kazimieras

Šv. Kazimieras (1458–1484) buvo Lenkijos princas, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio (1440/1447–1492) sūnus. Kai princui Kazimierui suėjo trylika, tėvas jį išsiuntė į Vengriją, kad užimtų šios šalies karaliaus vietą.

Kelionėje Kazimieras stebėjo žmonių žiaurumą – plėšimus, sukilimus dėl samdiniams neišmokėtų algų, prievartavimus. Nuo to laiko jis pakeitė savo požiūrį – tapo itin pamaldus, gyveno asketišką gyvenimą. Kazimieras mirė nuo tuberkuliozės, būdamas vos 26-erių metų, tačiau paliko įspaudą žmonių gyvenimuose.

Po jo mirties pradėjo sklisti pasakojimai apie stebuklus ir gandai, kad jis gydąs sergančiuosius nepagydomomis ligomis. 1602 m. jis pripažintas šventuoju, o XVII a., sunkiais karo ir maro laikais, paskelbtas Lietuvos globėju.

Trumpam tapkite karalaičiais

Žinomiausiame šv. Kazimiero portrete, nutapytame nežinomo dailininko apie 1520 m., jis vaizduojamas su baltąja lelija – dorumo ir kuklumo simboliu – rankoje bei kunigaikščio karūna ir karališka šermuonėlių mantija, pabrėžiančia jo kilmę.

Tad šeštadienį, kovo 4 d., Valdovų rūmų muziejus kviečia į karūnų gamybos dirbtuves. 12.00 ir 14.00 val. Valdovų rūmų muziejaus Lankytojų vestibiulio auditorijoje vyks edukacinės dirbtuvės „Šv. Kazimiero karūna“. Šeimos su vaikais ar pavieniai lankytojai galės bent trumpam pasijusti karalaičiais ir susikurti karūną, panašią į Lietuvos globėjo šv. Kazimiero. Užsiėmimas mokamas, būtina registracija.

Kaip gyveno šv. Kazimieras?

1475 m. pavasarį į Vilnių atvykęs karalaitis Kazimieras laiką leido Vilniaus Žemutinėje pilyje įsikūrusioje Lietuvos didžiojo kunigaikščio rezidencijoje, kur jo tėvas Kazimieras Jogailaitis tvarkė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės reikalus.

O kitais metais jis su karališkąja šeima čia sutiko ir Kalėdas. Įspūdinga šv. Kazimiero biografija nuo tėvų auklėjimo iki įvairių mokymų aprašyta istoriniuose šaltiniuose.

Valdovų rūmų muziejaus gidai kviečia artimiau pažinti Lietuvos šventąjį globėją.

Kovo 4 d., šeštadienį, Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijose 13.00 ir 15.00 val. vyks edukaciniai pasivaikščiojimai „Karalaitis Kazimieras ir jo šeima“. Šeimos su vaikais ir visi susidomėjusieji išgirs mažai žinomų faktų apie karalaitį Kazimierą. Užsiėmimas mokamas, būtina registruotis iš anksto.

Registracija į renginius: https://www.valdovurumai.lt/lt/edukaciniai-renginiai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.