„Kino pavasaryje“ - nuo J.Meko iki Lietuvos partizanų

Festivalis „Kino pavasaris“ antrus metus žiūrovus kviečia į programos „Lietuviai svetur“ filmus. Kino mėgėjai galės išvysti naujausius ir didžiausio pasisekimo sulaukusius užsienyje kuriančių lietuvių darbus. Programoje – 16 trumpo ir ilgo metro filmų, kurių geografija apima keturis žemynus. Žiūrovai išvys tiek pasaulyje garsių ir jau pažįstamų, tiek Lietuvoje dar mažai girdėtų kino kūrėjų darbus ir galės pažvelgti, kokiomis idėjomis ir jausmais gyvena tautiečiai už šalies ribų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-23 16:39, atnaujinta 2018-02-16 00:26

„Lietuvių diaspora pasaulyje  milžiniška, tačiau jų darbų atgarsiai mus pasiekia tik per žiniasklaidos antraštes. Programa „Lietuviai svetur“ siekia griauti sienas ir nors trumpam grąžinti lietuvius, jų kūrybą ir mintis į Lietuvą. Pristatysime darbus, kurie sužibėjo užsienio kino festivaliuose, buvo pastebėti kitose erdvėse. Šie kino kūrėjai gyvena kitokiomis sąlygomis, apsupti skirtingų kultūrų, veikiami kitų mokyklų ir kino tradicijų,“ – apie programą pasakoja jos koordinatorė Justė Zavišaitė.

Partizanų lyderį įgarsinio A.Mamontovas

„Kino pavasario“ lankytojai galės pamatyti Lietuvoje pirmą kartą demonstruojamą naujausią puikiai pažįstamo avangardinio kino kūrėjo Jono Meko filmą „Ištraukos iš laimingo žmogaus gyvenimo“. Šios autobiografinės, dienoraštinės poemos naratyvas sukonstruotas iš dar niekur nepanaudotų režisieriaus juostų ištraukų bei vaizdo medžiagos, sukurtos montuojant šį filmą. J.Meko filmas tarsi apibūdina visą nueitą menininko kūrybinį kelią ir atsako į klausimą, kodėl režisierius pradėjo filmuoti ir nuolatos fiksuodavo savo, artimųjų ir draugų kasdienybę.

Istorinės dokumentikos žanrui priskiriamas „Nematomas frontas“ - vienas ryškiausių programos filmų, pasakojantis apie Baltijos šalyse susibūrusį pasipriešinimo judėjimą, kovojusį su komunistinio pasaulio jėgomis. Filmo pavadinimas – kartu ir sovietų valdžios naudotas kodinis partizanų veiklos Lietuvoje apibūdinimas. Kovos už laisvę istorija papasakota remiantis vieno judėjimo lyderių Juozo Lukšos, kurį įgarsina Andrius Mamontovas, jo kolegų, bei kitoje pusėje buvusių liudytojų žodžiais ir patirtimi.

Filmo komanda – režisieriai Jonas Ohmanas, Vincas Sruoginis, prodiuseris Markas Johnstonas ir operatorius Markas Ryanas – beveik šešerius metus kurtu dokumentiniu filmu siekė pateikti kuo išsamesnį, abi kovojančias puses pristatantį partizaninio judėjimo paveikslą. Filme „Nematomas frontas“ žiūrovai išvys netikėtus ir sukrečiančius interviu bei iki šiol dar niekur nerodytos archyvinės medžiagos kadrus.

Filmuose - įspūdingų kelionių atgarsiai

Vaidybinis filmas „Kelyje į Niujorką“ pakvies senu „Volkswagen“ autobusiuku kartu leistis į kelionę per JAV. Savo meninę karjerą kaip eksperimentinio teatro aktorius pradėjęs lietuvių kilmės Linas Phillipsas kiek vėliau pasuko į kino meną. Pirmasis dokumentinis režisieriaus filmas „Kelionė pas Wernerį“ užfiksavo žygį pėsčiomis per šalį susitikti su garsiu filmų kūrėju Werneriu Herzogu.

„Kino pavasaryje“ pristatomas naujausias režisieriaus darbas toliau tęsia kelionės temą, į kurią pagrindinis herojus, pats filmo režisierius, leidžiasi po nepavykusios meilės istorijos ir draugui išspyrus iš namų. Keistą ir lyrišką kelionę iš Sietlo į Niujorką praskaidrina kelyje sutikti spalvingi žmonės. Dėl aiškaus scenarijaus nebuvimo filme susipina vaidyba ir tikros istorijos.

Jau daugelyje tarptautinių festivalių dalyvavęs ir ne vieną apdovanojimą parsivežęs, bei visai neseniai prestižiniame tarptautiniame Klermono-Ferano (Prancūzija) trumpametražių filmų festivalyje specialųjį žiuri prizą laimėjęs dokumentinis filmas „Žiema“ atkeliauja ir į „Kino pavasarį“. Šis filmas sukurtas per žiemą Rusijoje vykusį projektą „Cinetrain“, subūrusį kino kūrėjus iš viso pasaulio.

Projekto dalyviai, suskirstyti į komandas, keliaudami traukiniu iš Maskvos prie Baikalo, kūrė trumpametražius filmus, vėliau sujungtus į vieną bendrą filmą. „Žiemą“ režisavo Christina Picci iš Italijos, garso režisierius – Henri D’Armancourtas iš Prancūzijos, o operatoriumi dirbo lietuvis Saulius Lukoševičius.

Tai tik maža dalis filmų, laukiančių „Lietuviai svetur“ programos žiūrovų. „Kino pavasario“ lankytojai taip pat turės galimybę pabendrauti ir padiskutuoti su retai į gimtąjį kraštą grįžtančiais ar netgi pirmą kartą čia apsilankysiančiais filmų kūrėjais.

Filmas „Ištraukos iš laimingo žmogaus gyvenimo“

Filmas „Nematomas frontas“ https://www.youtube.com/watch?v=y8uIPg7pF-A

Filmas „Kelyje į Niujorką“ https://www.youtube.com/watch?v=no0xelIuBG0

Filmas „Trimitų žemė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.