„Kino pavasaryje“ – reikšmingi lietuviško kino atradimai

Visus, pasiilgusius gero lietuviško kino, festivalis „Kino pavasaris“ pakvietė susipažinti su svarbiausiais praėjusių metų lietuvių kurtais filmais ir kartu pamatyti premjeras. Net trys lietuviško kino programos – „Lietuvių filmai. Premjeros“, „Lietuvių filmai“ ir „Lietuviai svetur“ - šiais metais bus skirtos kuo išsamiau pristatyti lietuviško kino naujienas.

Kadras iš filmo „Anglijos karalienė pavogė mano tėvus“.
Kadras iš filmo „Anglijos karalienė pavogė mano tėvus“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:29 PM

Žiūrovai galės pamatyti jau spėjusius išgarsėti ir simpatijų sulaukusius filmus „Redirected / Už Lietuvą!“, „Ekskursantė“, „Vardas tamsoje“, „Santa“, iki šiol tik užsienio publikai pristatytus už Lietuvos ribų kuriančių tautiečių darbus ir 15 premjerų.

„Festivalis pristato didžiausią lietuviškų filmų koncentraciją – 42 nauji filmai iš Lietuvos ir 4 pasaulio žemynų, – pasakojo „Kino pavasario“ lietuviškų filmų programos sudarytoja Justė Zavišaitė. – Parenkame tokias programas ir filmus, kurie būtų įdomūs įvairiausiai publikai: nuo istorinių įvykių, senosios kultūros ir gyvenimo dramų iki klajonių po nepažintus egzotiškus kraštus ir beribės vaizduotės ekranizacijų. Sunku būtų išrinkti vieną favoritą, nes maloniai stebinančių filmų šioje programoje tiek daug, kad ypač nekantrauju sužinoti, už ką gi balsuos ir ką išrinks žiūrovai.“ Gamta, legendos, tradicijos ir istorija dokumentikoje

Filmas „Lituanica" paslaptis“ gilinasi į legendinį ir vis dar daug neatsakytų klausimų keliantį transatlantinį skrydį ir jį lydėjusią katastrofą. Pasitelkdamas Stepono Dariaus dienoraščius, archyvinę medžiagą ir specialistų išvadas, režisierius Remigijus Sabulis siekia rekonstruoti tautos didvyriais tapusių S.Dariaus ir Stasio Girėno portretus ir kiekvieną su jų ryžtingu skrydžiu Niujorkas-Kaunas susijusią detalę.

Filmas nagrinėja, kaip kilo ši beprotiška idėja ir visas galimas žūties priežastis, apmąsto, kada ir kaip atsiranda legenda.

Režisierius teigia, kad šiuo filmu norėjo pasakyti visa tai, kas glūdėjo nuo 1983 metų, kai Raimondo Vabalo filme „Skrydis per Atlantą“ atliko S.Dariaus vaidmenį. Prieš porą metų nusprendęs kurti filmą, režisierius ieškojo naujos formos ir naujo požiūrio į šią temą.

Krivis Jonas Trinkūnas, geografas Tadas Šidiškis bei tautodailininkas Algirdas Verseckas – trys asmenybės, visą savo gyvenimą paskyrusios lietuviškoms tradicijoms puoselėti ir sugebėjusios aplink save suburti bendraminčių būrį. Daugiau nei porą metų filmo herojus lydėjusio režisieriaus Ernesto Samsono bei visos kūrybinės komandos filmas „Semme“ (išvertus iš prūsų kalbos – „žemė“) pasakoja apie Lietuvos etnokultūrą, tikėjimą ir atsidavimą. Šį atvirą filmą praturtina istorikų, etnografų, tautodailininkų apmąstymai apie tradicijos ir jos puoselėjimo prasmę, praeitį ir jos tąsą ateityje.

Filmas „Ežerų dugne“ – unikali povandeninė kelionė po keturių Lietuvos ežerų – Versminio, Ilgio, Baltųjų Lakajų ir Asvejos dugną, lydima keturių narų, jų patirčių ir įspūdžių. Filmo režisierių duetas sukuria gražią pasaką žiūrovų akims, lydimą puikaus garso takelio. Tai pasaka apie ežerų nuotaikas, paslaptis ir gelmes, iš pirmo žvilgsnio bauginančias, bet kiek vėliau atsiveriančias stebinančiu atšiauriu grožiu, kunkuliavimu ir netikėtais reljefais.

Vienas „Lietuviai svetur“ programos filmų – istorinė dokumentika „Nematomas frontas“. Tai dar vienas pasakojimas apie drąsius ir ryžtingus lietuvius ir partizanų judėjimo Lietuvoje istoriją. Remdamasis dar niekur nerodytais archyviniais kadrais ir sukrečiančiais interviu, filmas siekia pateikti istoriją iš abiejų kovojančių pusių.

Pasak vieno filmo režisierių Jono Ohmano, tai „filmas, skirtas pristatyti Lietuvos tapatybę, pakalbėti apie pasipriešinimą ir išskirtinius žmones, išdrįsusius pabandyti parodyti savo teises. Istorija yra gyva, ypač šiuose kraštuose. Todėl su tuo, kas joje slypi, dar teks susidurti ir susidoroti“. Drąsus trumpametražių filmų režisierių žvilgsnis

Gausus trumpametražių filmų repertuaras pristatys įdomių vaidybinių istorijų ir iki šiol lietuvių kine mažai nagrinėtų aktualių temų bei eksperimentų nebijančių režisierių darbus. Pamatysime ilgai lauktą naujausią režisieriaus Tado Vidmanto darbą „Kadagio gatvė“ apie neįprastai pasisukusį Patriko vienos nakties nuotykį, kai naktinė draugė užstrigo vonioje.

Vytauto Tinterio filmas „Smurtas“ pateiks dvi galimas interaktyvios dramos, nagrinėjančios seksualumą ir seksualinį elgesį, pabaigas. Įsimylėjusių moksleivių Benos ir Vegos istorija atsiskleis Marijos Kavtaradzės filme „Pasakyk, kad neskaudės“, atrinktame į tarptautinio San Sebastiano filmų festivalio studentiškų filmų programą. „Kino pavasaryje“ bus galima išvysti net du jauno režisieriaus Tito Sūdžiaus filmus. Filme „Serdžio“ mergina atsitiktinai išgelbėja nepažįstamą vyrą, pririštą prie traukinio bėgių. Tačiau istorija tampa dar dramatiškesnė išgelbėtam Serdžio (Mindaugas Papinigis) pradėjus pasakoti šio įvykio priešistorę – dabar svarbus tampa merginos gyvybės klausimas.

Kitas režisieriaus darbas –„Drąsiausias žmogus pasaulyje“ – tai nuotaikingas drąsiausio pasaulio žmogaus vizitas į Vilnių siekiant bet kuria kaina išlaisvinti pagrobtą šeimos narį.

„Savo filmais labai noriu pabėgti nuo realizmo, taip pat kyla natūralus noras pabėgti nuo to, ką daro visi aplink mane. Kol esu jaunas režisierius, siekiu išbandyti kuo daugiau žanrų. Tai lyg procesas tarp žaidimo ir edukacijos“, – teigia režisierius T.Sūdžius.

Drąsi šešerių metų mergaitė, lydima kiek keistokos rudaplaukės, prisistatančios „privačia dingusių tėvų detektyve“, leidžiasi į pavojingą kelionę gelbėti savo tėvų, kuriuos pagrobė pati Anglijos karalienė. Mergaitės akimis, smagia forma, spalvotu ir animacija pagyvintu filmu „Anglijos karalienė pavogė mano tėvus“ režisierius Ernestas Jankauskas norėjo pakalbėti apie emigracijos problemą ir paliktus emigrantų vaikus, euronašlaičius.

„Filmo užduotis buvo sukurti vaikišką pasaulį. Kalbėti apie vaiko skausmą ir kaip išryškėja per jo fantazijas. Be to, norėjome sukurti filmą, kurį galėtų žiūrėti visa šeima“, – teigė režisierius E.Jankauskas ir filmo bendraautorė Gabija Siurbytė.

Filmas „Anglijos karalienė pavogė mano tėvus“

Filmas „Semme“

Filmas „Ežerų dugne“

Filmas „Kadagio gatvė“

Filmas „Smurtas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.