„Europos kinas ir dieną, ir naktį“: ką matysime?

Kasmet Panevėžio kino gerbėjų itin laukiamas renginys tarptautinis filmų festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ jau  kovo 21 dieną žiūrovams atveria duris. Jis truks visą savaitę. Tomis dienomis kino centre „Garsas“ šurmuliuos net 14 kalbų – būtent iš tiek šalių atkeliauja įvairiuose festivaliuose visame pasaulyje kino kritikų įvertinti ir žiūrovų pripažinti filmai.

Panevėžio kino centras „Garsas“ festivalio svečius pasitinka raudonuoju kilimu.<br>A.Švelnos nuotr.
Panevėžio kino centras „Garsas“ festivalio svečius pasitinka raudonuoju kilimu.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2014, 6:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 AM

Bendradarbiaujant su Europos šalių ambasadomis, kultūros centrais ir institutais, siekiama supažindinti visuomenę su nekomerciniu Europos kinu, pristatomos naujausios tendencijos.

Tarptautinį festivalį sudaro trys programos: pagrindinė „Kinas, keičiantis mus“, vaikams ir jaunimui „Pažadinti žvilgsniai“, komedinė „Mirti negalima juoktis“. Per savaitę bus pristatyti 39 filmai įvairaus amžiaus auditorijai, priversiantys juoktis ir braukti ašaras, nustebti, susimąstyti bei kitaip pažvelgti į  pasaulį. Atidarymo šventė: intriguojantys filmai ir būrys garbių svečių Vaikų ir jaunimo programos „Pažadinti žvilgsniai“ atidarymas prasidėjo konkursu „Būk kino žvaigžde!“, kurio dalyvių laukė fotosesija, raudonasis kilimas, nemokamas kino seansas ir kitos staigmenos. Visa tai vainikuos nuotaikingas švedų režisieriaus Martino Hogdahlo filmas „Ledo drakonas“, kuris pasakoja apie vienuolikmečio berniuko Miko kupiną nuotykių kelionę plaustu „Ledo drakonu“. Nepaisydamas sudėtingos situacijos šeimoje, filmo herojus ne tik nepasiduoda sunkiems likimo išbandymams, bet stengiasi domėtis aplinkiniu pasauliu, atranda daug įdomių užsiėmimų, patiria pirmąją meilę ir kitų stulbinančių nuotykių.

Vakarinėje festivalio atidarymo ceremonijoje. – filmų kūrybinės grupės, įvairių šalių ambasadoriai ir kiti garbūs svečiai, su kuriais bus galima bendrauti ir diskutuoti. Koncertuos akordeono virtuozas Nerijus Bakula, pianistas Feliksas Zakrevskis, džiugins argentinietiško tango šokėjai.

Dviejose kino centro „Garsas“ salėse bus parodyti 6 filmai. Festivalį atidarys vokiečių režisieriaus Xaviero Kollerio visai šeimai skirtas filmas „Juodojo kraujo brolija“, kurį dovanoja Panevėžio miestas partneris Liunenas (Vokietija) bei Liuneno kino festivalis. Filmą pristatys vienas pagrindinių aktorių Waldemaras Kobusas bei Liuneno kino festivalio direktorius Michaelis Wiedemanas.

Žiūrovų laukia prancūzų režisieriaus Leos Caraxo „Šventieji motorai“, pelnęs net 21 apdovanojimą tarptautiniuose Kanų, Toronto, Vankuverio, Čikagos, Los Andželo ir kituose  festivaliuose. Aistringu tango ritmu užburs prancūzų filmas „Laisvės tango“ (rež. Fredericas Fonteyne), paslapties šydu pažymėta vaikystėje atskirtos sesers ir brolio istorija, išradingai papasakota norvegų režisierės Saros Johnesen filme „Kita pusė“, gardų juoką garantuos ispanų „Kinų pasaka“ (rež. Sebastianas Borenszteinas), o „Antras šansas Kamilei“ su filmo heroje leis atsukti laiką ir grįžti į pašėlusią jaunystę. „Pažadinti žvilgsniai“: viskas, kas įdomu vaikams ir jaunimui 17 filmų „Pažadintų žvilgsnių“ programa yra ypač ryški ir įvairiapusė, atspindinti jauno žmogaus pasaulėžiūrą ir nagrinėjanti aktualias temas. Skatinanti mąstyti, spręsti problemas, dalyvauti visuomeniniame gyvenime, atrasti save, įgyvendinti svajones.

Animaciniai filmai „Medaus spalvos oda“ (rež. Laurent'as Boileau, Jungas Heninas), „Kur slypi blogis“ (rež. Rasmusas A. Sivertsenas) skatina toleranciją kitai kultūrai, kalba apie tai, kas užgožia tikrąsias vertybes. „Kitas krantas“ (rež. George‘as Ovashvili), „Svajonės“ (rež. Maryam Milani) ir „Mes geriausios“ (rež. Lukas Moodyssonas) – puikus pavyzdys, kaip pasiekti tikslą, nenustoti tikėti savimi ir savo idėjomis, kad ir kokios beprotiškos jos būtų.

Jautri juosta „Atsiprašau“ (rež. Dave‘as Schramas) – apie patyčias. Tai filmas, kurį turėtų pamatyti kiekvienas jaunas žmogus. Norvegų „Geriausios draugės“ (rež. Christianas Lo) – apie toleranciją, ryžtą ir kovą už draugystę. „Vegasas“ (rež. Gunnaras Vikene) ir „Mergina pagal iškvietimą“ (rež. Mikaelis Marcimainas) nagrinėja itin aštrias socialines problemas – smurtą, neapykantą, prievartą ir prostituciją. „Kinas, keičiantis mus“ – apie pasaulį, žmones ir įvykius Pagrindinė programa pristato 15 filmų – nuo apie 1930 metus pasakojančio ispanų režisieriaus Pablo Bergerio net 35 apdovanojimus pelniusios nebyliosios „Snieguolės“ iki šių dienų aštrias socialines problemas nagrinėjančių juostų. Tikrais faktais paremta autobiografinė istorija apie Gvantaname įkalintą ir žiaurius tardymo būdus patyrusį Muratą Kurnazą – „5 metai, išbraukti iš gyvenimo“ (rež. Stefanas Schalle), prancūzų dramos „Omblina“ (rež. Stephane Cazes) centre – karštakošė Omblina, kovojanti dėl teisės auginti vaiką, „Angelo“ (rež. Robertas Šveda) pagrindinė tema – netrukus mirsiančio žmogaus bandymas rasti ramybę ir laimę.

„Spalvos“ (rež. Viorica Mesina) – apie vis dažnesnį psichologinį smurtą prieš moteris ir moterų teises. Apie nuolatinę grėsmę išgyvenant neramumus Irane, kaip vieni ar kiti valdžios sprendimai paliečia paprastą, taikų žmogų, pasakoja Irano režisieriaus Seyedo Massoudo Atyabi „Purvinas spindesys“.

Lietuviškuose trumpametražiuose filmuose „Pietūs Lipovkėje“ (rež. Linas Mikuta), „Einu gert“ (rež. Martynas Grašys) ir „Expermenas“ (rež. Ričardas Marcinkus) nagrinėjamos aktualios mūsų šalies gyventojams problemos ir kartais visai netikėti jų sprendimo būdai. „Mirti negalima juoktis“ – neįtikėtini likimo pokštai ir juoko ašaros Žiūrovų laukia 6 istorijos – nuo ispanų bei prancūzų „Kinų pasakos“ ir „Antro šanso Kamilei“, subtilaus humoro norvegų režisierės Saros Johnesen „Kita pusės“ iki savitą humoro jausmą demonstruojančių gruzinų „Šypsokis“ (rež. Rusudanas Chkonia), rumunų „Ilsėkis ramybėje“ (rež. Nae Caranfil) ir Irano „Pabusk gyvenimui“ (rež. Reza Attaranas). Pasak kino centro „Garsas“ direktorės Genės Pučinskienės, dešimtąją  sukaktį švenčiantis tarptautinis festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ ne tik išaugo ir suformavo savo tradicijas, bet ir atrado savo žiūrovą, o visame Panevėžio regione tampa bene didžiausiu nekomercinio Europos kino skleidėju ir puoselėtoju. Festivalis – tai puiki proga susipažinti su Europos šalių kultūra, tradicijomis, žmonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.