A.Matelio filmo idėja - sunkiausio Giro d‘Italia kalno papėdėje

Lietuvių dokumentininkas Arūnas Matelis nestokoja gerų idėjų ne tik filmams, bet ir jų sumanymų pateikimui. Režisierius ruošiasi naujam filmui apie dviračių sportą ir nematomas varžybų aplinkybes – šio filmo idėją jis pateikė artėjančių legendinių lenktynių fone Italijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2014, 11:17 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:34 AM

Giro d‘Italia – vienos didžiausių dviračių sporto lenktynių pasaulyje. Jas kasmet stebi beveik 800 milijonų tarptautinė auditorija, o internetinė sklaida turi virš milijardo unikalių vartotojų. Sutrio mieste Italijoje įvyko pagrindinio ir lemiamo šių metų rungtynių etapo bei sunkiausiai Europoje įveikiamo jo kalno Monte Zonkolan pristatymas.

Šiame renginyje išskirtinis dėmesys buvo parodytas ir režisieriaus A.Matelio kuriamam dokumentiniam filmui apie dviračių sportą „Gladiatoriai. Kita planeta“.

Beveik tūkstančio garbingų svečių ratui, tarp kurių – olimpiniai čempionai, futbolo žvaigždės ir politikai – buvo pristatytas ne tik lemiamas Giro d‘Italia etapas, bet ir didelio italų spaudos atgarsio susilaukusi naujo dokumentinio filmo idėja.

Daugelį susirinkusiųjų sužavėjo mintis, jog numatoma kurti filmą ne apie dviračių sporto lyderius, bet apie Gregorius – tuos, kurie padeda komandų lyderiams siekti pergalių, nepaisydami sužeidimų, kyla po griūčių ir tęsia lenktynes ne dėl savęs ar savų pergalių, bet kad galėtų padėti savo komandos lyderiams laimėti rungtynes. Tai savotiškas ordinas ar gladiatorių būrys, gyvenantis pagal išoriniam pasauliui nežinomą garbės kodeksą-regulą ir nerašytas sporto taisykles.

Kitą dieną žiniasklaidai nušviečiant renginį pagrindinis dėmesys buvo skirtas ne sunkiausiam Europoje kalnui Monte Zonkolan, o būsimam lietuviškam filmui, apie kurį „Il Gazzettino“ rašė: „Praėjus 40-imčiai metų po filmo „Žvaigždės ir vandens nešėjai“ (angl. „Stars and Watercarriers“) pasirodymo, Giro d’Italia didvyriai vėl bus įamžinti kino juostoje filmo „Gladiatoriai. Kita planeta“ dėka.“

„Messaggero Veneto“ teigė, kad „geriausia renginio žinia – tai, kad įspūdingiausias Europos kalnas bus įamžintas naujame filme“.

„Šįryt pats bandžiau užvažiuoti dviračiu į Zonkolaną – šiurpuliai ėjo per kūną, įveikiau tik 1.5 km. Tai tikrai daugiau negu kalnas“, – taip „Messaggero Veneto“ citavo A.Matelį, dieną prieš tai įveikusį 12 km Passo del Selvio įkalnę .

Renginio išvakarėse Friulio-Venecijos Džiulijos kino fondas, kurio projektų teikimuose dalyvauja žymūs Italijos kino kūrėjai, Oskarų ir kitų didžiųjų festivalių laureatai, priėmė sprendimą, kuriuo A.Matelio idėja Italijoje buvo įvertinta kaip antra pagal bendrą reitingą. Išskirtinės teisės autorinio kino filmavimui buvo gautos po keliasdešimties metų pertraukos. Būsimas filmas yra keleto šalių koprodukcija. Lietuvoje filmo partneriai yra Lietuvos kino centras, filmą Lietuvoje rodys „Lietuvos ryto“ televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.