Kanų kino festivalyje pakvipo teismais

67-ajame Kanų festivalyje, kaip ir ankstesniuose, rodoma keletas skandalingų filmų. Tarp tokių – amerikiečių režisieriaus Abelio Ferraros „Sveiki atvykę į Niujorką“, kurio pagrindinio herojaus prototipas – buvęs Tarptautinio valiutos fondo vadovas Dominique'as Straussas-Kahnas, posto netekęs dėl sekso skandalo. Po filmo peržiūros advokatas pranešė, kad D.Straussas-Kahnas kels bylą dėl šmeižto.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-19 16:46, atnaujinta 2018-02-13 18:35

A.Ferraros filmas „Sveiki atvykę į Niujorką“ parodytas šeštadienį vėlai vakare kino salėje, esančioje ne Festivalių rūmuose. Pagrindinius vaidmenis jame sukūrė aktoriai Gerard'as Depardieu ir Jacqueline Bisset. Nors G.Depardieu herojaus vardas Žoržas Devro, mažai kas iš žiūrovų jau nuo pirmųjų kadrų nesusigaudys, kad jo prototipas – liūdnai pagarsėjęs buvęs Tarptautinio valiutos fondo vadovas ir ekspretendentas į Prancūzijos prezidento postą D.Straussas-Kahnas (DSK).

Įtariama, kad 2011 metų gegužę D.Straussas-Kahnas Niujorke bandė išprievartauti viešbučio kambarinę, buvo areštuotas ir vos nepateko į kalėjimą, bet, sumokėjęs 1 mln. dolerių užstatą, kelias savaites gyveno namų arešto sąlygomis. Kriminaliniai kaltinimai galiausiai buvo panaikinti, o civilinį kambarinės ieškinį jis išsprendė sumokėdamas neskelbiamo dydžio kompensaciją. Kalbama, kad ji viršijo 1,5 mln. dolerių. Vėliau į viešumą iškilo dar keli ne tokio plataus atgarsio sulaukę su D.Straussu-Kahnu susiję sekso skandalai.

Filmą, kuris sukurtas prancūzų kalba, finansavo daugiausia amerikiečiai. Prodiuseris Vincentas Maravalis, kaip praneša BBC, ne kartą skundėsi, kad Prancūzijoje į ketinimą kurti filmą apie DSK žvelgiama, švelniai tariant, abejingai. Daugelis pažįstamų prancūzų jį atkalbinėjo nuo šio sumanymo. Prancūzų investuotojai atsisakė finansuoti jų gimtąja kalba kuriamą filmą, nė vienas Prancūzijos televizijos kanalas nepareiškė noro jį parodyti.

Dėl finansinių problemų G.Depardieu ne tik sutiko gauti nedidelį honorarą – 100 tūkstantį eurų, bet ir investavo į filmą savo lėšų.

A.Ferraros filmo pradžioje pranešama, kad jį įkvėpė viena teismo byla, tačiau daugelis šią juostą laiko beletrizuotu pasakojimu apie DSK žlugimą.

Pirmadienį D.Strausso-Kahno advokatas Jeanas Veilis pranešė, kad jo klientas filmo kūrėjams  iškels bylą dėl šmeižto. Advokatas nurodė, kad D.Straussas-Kahnas buvo išteisintas dėl visų kaltinimų toje byloje. Duodamas interviu radijui „Europe 1“ J.Veilis filmą pavadino š... ir sakė, kad filmas sukėlė jam „pasibjaurėjimą ir baimę“.

Tai ne pirmas grasinimas filmo „Sveiki atvykę į Niujorką“ kūrėjams. Jau anksčiau apie galimus liūdnus padarinius įspėjo D.Strausso-Kahno buvusi žmona Anne Sinclair, kurios nuomone, kai kurie filmo epizodai yra antisemitiški.

Ž.Devro žmoną Simon juostoje suvaidino J.Bisset. Filme Simon vaizduojama kaip turtinga moteris, paveldėjusi Antrojo pasaulinio karo metais sukauptą turtą ir finansiškai padedanti Izraelio valstybei.

Savo redaguojamame prancūziškame „Huffington Post“ A.Sinclair apkaltino filmo kūrėjus ir prodiuserius skleidžiant „fantazijas apie pinigus ir žydus“. Konkrečiai – scenoje, kai Žoržas pasako Simon: „Visi žino, ką tavo šeima padarė per karą.“

„Mano senelis (garsus prekiautojas meno kūriniais Paulis Rosenbergas. – Red.) turėjo bėgti nuo nacių, o Viši vyriausybė atėmė iš jo Prancūzijos pilietybę“, – pridūrė A.Sinclair, paminėdama Prancūzijos karo metų režimą, kuris kolaboravo su vokiečiais.

A.Ferrara sekmadienį atmetė kaltinimus ir AFP tvirtino, kad nėra antisemitas.

„Tikiuosi, kad ne. Mane augino žydės“, – sakė jis.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.