Drama „Žiemos miegas“ laimėjo Auksinę palmės šakelę

Turkijos režisierius Nuri Bilge Ceylanas  šeštadienį laimėjo Kanų kino festivalio Auksinę palmės šakelę už dramą „Žiemos miegas“, kuri pakerėjo auditoriją, nors ir trunka daugiau kaip tris valandas.

N.B.Ceylanas šeštadienį laimėjo Kanų festivalio Auksinę palmės šakelę.<br>AP nuotr.
N.B.Ceylanas šeštadienį laimėjo Kanų festivalio Auksinę palmės šakelę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-24 23:23, atnaujinta 2018-02-13 13:34

Komisijai pirmininkavusi režisierė iš Naujosios Zelandijos Jane Campion įteikė prestižinį apdovanojimą N.B.Ceylanui, kuris įveikė 17 kitų varžovų.  Prizą laimėtojui įteikė režisierius Quentinas Tarantino ir aktorė Uma Thurman. Šiam filmui savo apdovanojimą jau skyrė Tarptautinės kino kritikų asociacijos (FIPRESCI) žiuri.

„Žiemos miegas“ - drama apie buvusį aktorių, dabar - kaimo viešbučio savininką. Filmas, trunkantis beveik pusketvirtos valandos, santūrus, bet psichologiškai įtemptas. Iš pagrindinių herojų ilgų pokalbių, virstančių tai šauksmu, tai verksmu, ilgainiui išsirutulioja herojų būties dramos ir gyvenimo beprasmiškumo tema.

„Mane įkvėpė Antono Čechovo kūriniai“, - prisipažino Kanuose N.B.Ceylanas, tačiau atsisakė pasakyti, kokie. Tik išsitarė, kad tai  trys rusų rašytojo kūriniai.

Italų režisierės Alice Rohrwacher  filmas „Stebuklai“ laimėjo Kanų kino festivalio Didįjį prizą. Tai antrasis pagal svorį Kanų kino forumo apdovanojimas. Filme „Stebuklai“  pasakojama apie tai, kaip jaunas vokietis nusikaltėlis ir filmo kūrimo darbai sujaukia bitininkų poros gyvenimą nuošaliame Italijos regione.

Premija už geriausią režisūrą skirta amerikiečių meistrui Bennettui Milleriui, sukūrusiam filmą  „Lapių medžiotojas“. Jis pasakoja tikrą istoriją, kaip paranojikas milijonierius Johnas du Pontas nužudė olimpinį imtynių čempioną.

Žiuri prizas skirtas dviem filmams - jauniausio konkurso dalyvio 25-mečio Xaviero Dolano  „Mamytei“ ir seniausio - 83 metų  Jeano Luco Godard'o  juostai „Likite sveiki, žodžiai!“. Pirmasis pasakoja apie sudėtingus motinos santykius su hiperaktyviu sūnumi, kitas - apie tai, kokie nereikalingi gyvenime būna žodžiai.

Rusų režisieriaus  Andrejaus Zviagincevo juosta „Leviafanas“ laimėjo prizą už geriausią scenarijų (autoriai A.Zviagincevas ir Olegas Neginas). Filmas drąsiai prabyla apie nežabotą korupciją, neištikimybės kančią, brukamą tikėjimą, degtinės įstatymus ir paprasto sąžiningo žmogaus bejėgiškumą prieš valdžios buldozerius. Sukrečianti  drama apie šiurpinantį rusišką realizmą, kuris Kanuose vertė leipti iš juoko.

Prizą už geriausią moterišką vaidmenį festivalio žiuri skyrė amerikiečių aktorei Julianne Moore, suvaidinusiai senstančią egzaltuotą kino žvaigždę režisieriaus Davido Cronenbergo juostoje „Žvaigždžių žemėlapis“.

Prizas už geriausią vyrišką vaidmenį skirtas britų aktoriui Timothy Spallui, suvaidinusiam dailininko Williamo Turnerio vaidmenį britų režisieriaus Mike'o Leigh filme „Ponas Turneris".

Mažoji Auksinė palmės šakelė  už geriausią trumpametražį filmą skirta Kolumbijos režisieriui Simonui Mesa Sotui už filmą „Leidi“.   Auksinės kameros prizas įteiktas trims prancūzams - Claire Burger, Samueliui Theisui ir Marie Amachoukel už filmą „Party Girls". Šis prizas teikiamas jauniesiems kūrėjams už pirmąjį ilgametražį vaidybinį filmą.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.