Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje – asmenybių galerija

Asmenybė ir pasaulis – apie tai sukasi ketvirtadienį „Skalvijos“ kino centre prasidėjusio vienuoliktojo Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) programa. Festivalio moto – „Būti savimi. Būti dalimi“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Sep 19, 2014, 2:03 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:02 AM

„Mąstėme, kad žmogus, kuris yra gyvas, drąsus, laisvas, kuriantis, smalsus, savo gyvenimu įkvepia-keičia-formuoja aplinkinius. Jo mintys, idėjos ir darbai yra svarbūs daugeliui; būdamas savimi, jis tampa reikšmingos žmonių grupės –  šeimos / bendruomenės / visuomenės – dalimi“, – taip festivalio rengėjai apibendrina savo pasirinkimą.

Vienuoliktą kartą rengiamo festivalio programa išlaikė formą, ji orientuota ne į plotį, o į gylį. Festivalis susideda iš konkursinės programos, pagrindinės programos, specialiosios programos „Kai laimė lydės ar vargas suspaus“, ukrainiečių dokumentininko Sergejaus Bukovskio filmų retrospektyvos, specialiosios programos „Senoji dokumentika naujai“, kurioje rodomi suskaitmeninti senieji lietuvių dokumentiniai filmai, ir danų dokumentininko Jono Bango Carlseno meistriškumo pamokų, kuriose svečias supažindins su savo plėtojamo surežisuotos dokumentikos stiliaus ypatybėmis.

Be to, šeštadienį, rugsėjo 20-ąją, nuo 14 val. fotomenininkas Gintautas Trimakas „Skalvijoje“ atidarys savo fotoateljė, kurioje lankytojus fotografuos senoviniu būdu.

Taigi šių metų Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje gausu asmenybių. Vienos bando įminti pasaulio sukūrimo paslaptis, kitos - sužinoti dvasingumo slėpinių esmę, trečios kovoja už teisę mylėti ir gerbti savo tautą, šalį, namus. 

Festivalį pradėjo lenkų režisierių Elwiros Niewieros ir Piotro Rosolowskio filmas „Domino efektas“ apie  buvusią sovietų žemę, dabar „įšaldyto konflikto“ zoną, Abchaziją, kurioje patriotizmas giliai įleidęs šaknis.  Sporto ministras Rafaelis viliasi, kad jo rengiamas tarptautinis domino čempionatas įrašys jo tėvynę į pasaulio žemėlapį, tačiau jo tėvynainiai į jo mylimą rusę žmoną ir toliau žiūri kaip į nepageidaujamą svetimšalę.

Sukurti filmą apie Abchaziją ir ten pirmą kartą vykstančias tarptautines domino varžybas režisierę paskatino lenkų režisieriaus reportažas apie Abchaziją ir jame išsakyta mintis.

„Įstrigo Ryszardo Kapuścińskio mintis, kad Abchazija tai kraštas, kuris galėtų būti rojus, tačiau ten minų daugiau nei žmonių. Tai buvo impulsas nuvažiuoti ten ir pažiūrėti, kaip gyvena tas kraštas“, – sako režisierė E.Niewiera.

Pagrindinėje programoje bus parodyti devyni filmai, tarp jų bus galima išvysti ir Michelio Gondry filmą „Ar aukštas žmogus yra laimingas?“. Tai animacinė kelionė, nukelianti į JAV lingvisto ir politinio mąstytojo Noamo Chomsky pasaulį.

Dar vienas intriguojantis filmas - „Teismas Vengrijoje“. Jame įamžintas dvejus su puse metų trukęs teismo procesas, kuriame buvo teisiama serijinių žudikų grupė, per metus nužudžiusi šešis čigonų tautybės žmones, tarp jų - penkerių metų vaiką. Filmą pristatys režisierė.

„Tai buvo labai ilgas teismas, 167 dienos nagrinėjimo. Aš su savo komanda beveik trejus metus po tris dienas per savaitę praleisdavome teisme. Tai buvo labai intensyvus darbas, mes nufilmavome 2000 valandų, nes įrašinėjom viską. Buvome vieninteliai, kurie filmavome, todėl manėme, kad privalome dokumentuoti šį istorinį teismą ateičiai“, – sako režisierė Eszter Hajdu. Ji drąsiai parodo, koks požiūris į čigonus vyrauja Vengrijoje ir kad jis nesidrovint demonstruojamas net ir teisėsaugos institucijoje.

Tarp laukiamų festivalio svečių - ukrainiečių režisierius S.Bukovskis. Jo filmų retrospektyva - festivalio rengėjų pagarbos gestas Ukrainai, jos istorijai ir likimui. Režisieriaus filmuose matomi istoriniai šalis skauduliai, kurie akivaizdžiai siejasi su dabartiniais įvykiais Rytų Ukrainoje.

„S.Bukovskis pradėjo kurti „perestroikos laikais, filmas „Stogas“ ir „Rytoj šventė“ tuo metu atskleidė sovietinį absurdą ir paradoksus, o pirmąjį ilgo metro filmą jis sukūrė prodiusuojant Stevenui Spielbergui. Juos suvedė kartu tai, kad jis inicijuoja filmus apie holokaustą“, – sako VDFF programos sudarytoja Sonata Žalneravičiūtė.

Konkursinėje programoje bus parodyta dvylika filmų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Taip jau susiklostė, kad šiųmetė programa  ypač gausi portretų. Ją net galima būti pavadinti portretų  - asmenų, miestų, šalių ir net ežerų - galerija. Geriausia filmą išrinks žiuri, kurioje dirbs S.Bukovskis, J.B.Carlsenas ir bulgarų režisierius Svetoslavas Draganovas.

Festivalio filmai rodomi kino centre „Skalvija“ ir kino teatre „Pasaka“, festivalis truks iki rugsėjo 28-osios. Per festivalio uždarymą lietuviško filmo premjera – rugsėjo 27-ąją bus parodytas režisieriaus Rimanto Gruodžio filmas „Sėkmės metai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.