Sovietinio marazmo smagračiai nesutraiškė jautraus kino poeto

Nors šviesaus atminimo rašytojas Icchokas Meras parašė tik trijų filmų scenarijus, visi jie labai svarbūs Lietuvos kino istorijai. Būtent dėl to juostas pagal I.Mero scenarijus nusprendė parodyti „Scanorama“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 7, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:57 AM

„Tai, kad I.Meras atėjo į kiną jau įvaldęs įvairius literatūros žanrus nuo novelės iki romano, įpūtė daug naujumo pagal jo scenarijus sukurtiems filmams.

Šios iš ano meto bendro srauto išties išsiskyrusios juostos mūsų kinui suteikė įvairesnių atspalvių, formavo poetinio kino sampratą“, – apie šių metų kovo 13-ąją mirusio I.Mero indėlį į mūsų šalies kiną kalbėjo festivalio „Scanorama“ meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Filmai buvo kritikuojami

Pagal I.Mero scenarijus buvo sukurti viso labo trys filmai, pastatyti Lietuvos kino studijoje. Tai 1968 metų Algirdo Aramino „Kai aš mažas buvau“, 1969 metų Raimondo Vabalo „Birželis – vasaros pradžia“ ir 1971 metų A.Aramino „Maža išpažintis“.

Jie kino ekranuose pasirodė kūrybos laisvei ne itin palankiu metu – praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigoje, prieš pat vadinamąją sovietinę stagnaciją. Tačiau, pasak G.Arlickaitės, šios juostos į lietuvių kino istoriją buvo įrašytos kaip kai kas nauja, šviežia, gryna.

Tiek „Mažos išpažinties“ frazė „Benai, plaukiam į Nidą“, tiek filme „Birželis – vasaros pradžia“ lentpjūvės direktoriaus žurnalistui sekama pasaka, kurios pagrindinė mintis, kad niekas nepasikeis, kalbėjo ne apie kokius nors konkrečius dalykus, o apie kai ką kita, apie tai, kas anais laikais buvo nutylima.

„Anuomet tas „kai kas kita“ žiūrovams buvo labai svarbu. Greičiausiai dėl to šie filmai buvo kritikuojami.

Tas užuominas kritikai vadino seklumomis, nereikalingais, ideologiškai neteisingais dalykais. Mat tada visa sovietinė liaudis statė šviesų rūmą, kuris jau visai netrukus turėjo būti baigtas. Tada moralinis komunizmo statytojų kodeksas esą būtų įgyvendintas ir šį pasaulį užplūstų begalinė laimė“, – ironizavo G.Arlickaitė.

Pasižymėjo jautrumu laikui

Scenaristas Pranas Morkus kaip pagrindinį savo gerai pažįstamo kolegos I.Mero talento požymį išskyrė jautrumą gyvenamajam metui ir esminėms žmogų formuojančioms aplinkybėms.

Tačiau tai nereiškia, kad I.Merui, atsidūrusiam tarp ideologijos ir cenzūros smagračių, buvo paprasta rašyti kino scenarijus. Rašytojas Vytautas Bubnys, pagal kurio apysaką „Arberonas“ parašytas „Mažos išpažinties“ scenarijus, prisiminė, kad I.Meras ne kartą jam dėl to yra guodęsis.

„I.Meras kartkartėmis atsidusdavo, kad nors jis, rašydamas „Mažos išpažinties“ scenarijų, stengėsi pernelyg nenutolti nuo apysakos, neiškraipyti svarbiausių dalykų, palikti aštresnes mintis, tai ne dėl jo kaltės ne visai pavyko“, – kalbėjo V.Bubnys.

Pasak „Arberono“ autoriaus, I.Mero parašytą „Mažos išpažinties“ scenarijų šlifavo ne tik režisierius A.Araminas, bet ir Maskva. Dėl to buvo atsisakyta kai kurių aštresnių vietų, kiek nutolta nuo apysakos.

Virto kino poetu

Nepaisant ideologinių gniaužtų, I.Mero atėjimas į kiną buvo itin reikšmingas. Pasak G.Arlickaitės, būtent I.Mero dėka „Birželis – vasaros pradžia“ tapo išskirtiniu filmu R.Vabalo biografijoje.

Tiek iki šios juostos, tiek po jos šis režisierius esą filmavo visai kitokius filmus. „Jis niekada nepretendavo į kino poeto statusą, o šiame filme toks tapo. Juostoje mažiau konkrečių dalykų, daugiau minties sutelktumo, niuansų“, – sakė G.Arlickaitė.

Pasak „Scanoramos“ meno vadovės, jaunuosius žiūrovus turėtų labiausiai sudominti „Maža išpažintis“, kurioje šviesiai žvelgiama į bundančius jauno žmogaus jausmus, atsivėrimą pasauliui, į sudėtingumą būti jaunam.

Panašus nuoširdumas būdingas ir juostai „Kai aš mažas buvau“. „Filmą žymi retai pasitaikantis nuoširdumo pojūtis, ano meto Vilniaus atmosfera, pamatyta įsimylėjusiu žvilgsniu.

Ekrane visai atsiribota nuo socialinės sovietų tikrovės“, – taip šį filmą yra apibūdinęs šviesaus atminimo kino kritikas Saulius Macaitis.

* * *

„Birželis – vasaros pradžia“ (rež. R.Vabalas) – lapkričio 9 d. 12 val. „Forum Cinemas Vingis“ 9 salėje.

„Kai aš mažas buvau“ (rež. A.Araminas) – lapkričio 8 d. 12.30 val. „Forum Cinemas Vingis“ 9 salėje.

„Maža išpažintis“ (rež. A.Araminas) – lapkričio 14 d. 16.30 val. „Forum Cinemas Vingis“ 9 salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.