Filmas „Karas ir taika“ garsins Trakų Vokę

Kai bus demonstruojamas televizijos filmas „Karas ir taika“, žiūrovai gal ir pasidomės, kur jis buvo kuriamas. To tikisi ir Trakų Vokės žmonės, įdėmiai sekantys filmavimo darbus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 28, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:46 AM

„Jeigu bent dešimt žmonių pasaulyje pasidomės Trakų Voke, kur ji yra, ir tai gerai. Taigi išeina, kad filmas – nebloga reklama“, – įsitikinęs Vilniaus pakraštyje, Trakų Vokėje, gyvenantis Tomas Mikulevičius.

Kaip ir daug kitų šios vietovės gyventojų, jis pirmadienį stebėjo, kaip BBC su amerikiečių „The Weinstein Company“ filmuoja televizijos filmą pagal Levo Tolstojaus romaną „Karas ir taika“.

Lyg netyčia išėjo į Trakų Vokės rūmų parką pasivaikščioti, pavedžioti šuns būtent tuo metu, kai prie pastato atvažiavo filmavimo grupės automobiliai. Taip elgėsi Trakų Vokės gyventojai, nenorėję pasirodyti įkyriais smalsuoliais.

Visų gyventojų savimeilę glostė šis įvykis – štai ir tokia užmiršta gyvenvietė Vilniaus pakraštyje turi kuo pasigirti, jeigu atvažiuoja filmų kūrėjai iš viso pasaulio.

Įvykius stebėjo pro langą

Trakų Vokės gyventoja Zofija Zinevičienė „Karo ir taikos“ filmavimą galėjo stebėti neišeidama iš namų.

Juk pro jos langus rūmų kiemas – kaip ant delno.

„Pasirengimo darbai vyko visą praėjusią savaitę. Ji buvo viena įdomesnių mano gyvenime, – prisipažino moteris. – Mačiau, kiek darbo prireikė supilti naują kelią, pastatyti vartus.“

Kai tik rasdavo laisvo laiko, pensininkė skubėdavo prie lango. Nuo ankstyvo ryto prie jo ji buvo ir pirmadienį.

„Labai noriu šį filmą pamatyti. O jeigu ir mano namą parodys, būsiu laiminga. Bet turbūt jo nebus juostoje – per daug senas tas namas“, – svarstė Z.Zinevičienė.

Didžiuojasi dvaro rūmais

T.Mikulevičius internete skaitė apie televizijos filmo „Karas ir taika“ kūrimą: „Žinau, kad nemažai šio filmo bus nufilmuota Rusijoje.

Tačiau kūrėjai tik Lietuvoje, Trakų Vokėje, rado tokius rūmus ir tuo galime didžiuotis.“

Jis sakė tikįs, kad besidomintys kinu žmonės domėsis šio filmo kūrimo istorija, todėl pageidaus daugiau sužinoti apie Vilnių ar net Trakų Vokę.

Vilniuje „Karas ir taika“ buvo filmuojamas Antakalnyje esančiame Šveicarijos miško parke, Dominikonų, Trakų, A.Volano ir kitose gatvėse.

Aplink pilna griuvėsių

Lina vienintelė galėjo pasigirti skaičiusi L.Tolstojaus istorinį romaną „Karas ir taika“ studijuodama universitete.

Jos nuomone, Tiškevičių rūmai Trakų Vokėje gana žinomi, tačiau neblogai, kad juose kuriami filmai.

„Galbūt greičiau pavyks juos atgaivinti?“ – svarstė Lina.

Marija apgailestavo, kad filmo kūrėjai pamatys ne tik gražius rūmus, bet ir apleistą, be langų sovietinį pastatą, kuriame anksčiau buvo įsikūrę Lietuvos žemdirbystės instituto mokslininkai.

„Gal užsieniečiai, matydami tokius griuvėsius, sugalvos kurti kitą filmą apie šiuolaikinį karą? Galėčiau parodyti dar daugiau apleistų pastatų, gamyklų. Trakų Vokė išgarsėtų pasaulyje kaip filmų apie karą kūrybos vieta“, – juokavo Marija.

Iš karo liko tik epizodas

Z.Zinevičienė Trakų Vokėje – nuo 1957 metų. Matė gyvenvietės klestėjimo laikus, nuopuolį, kai iš Tiškevičių dvaro rūmų išsikraustė Lietuvos žemdirbystės instituto darbuotojai.

Tiesa, savęs vilniete Z.Zinevičienė nelaiko: gimė ir užaugo Kaišiadoryse, sovietmečiu persikraustė į Trakų Vokę, nes tikėjosi lengviau gauti butą, o ir jos darbas visą gyvenimą buvo tikrai ne miesčioniškas. Moteris buvo melžėja.

Trakų Vokėje kuriamas filmas „Karas ir taika“, bet Antrojo pasaulinio karo baisumus Z.Zinevičienė menkai prisimena – per maža buvo.

Į atmintį įstrigo tik epizodas, kai su motina skubėjo į rūsį slėptis prasidėjus bombardavimui.

Sekso scenos sukels triukšmą?

Šešių serijų filmo „Karas ir taika“ režisierius – britas Tomas Harperis, o vienas prodiuserių – Harvey Weinsteinas – dirbo su garsiausiais Quentino Tarantino filmais „Pasiutę šunys“, „Bulvarinis skaitalas“.

Pjerą Bezuchovą vaidins aktorius Paulas Dano (vaidinęs „12 vergovės metų“), Andrejų Bolkonskį – Jamesas Nortonas (televizijos serialo „Daktaras kas“ aktorius), Natašą Rostovą – jaunosios kartos aktorė iš Didžiosios Britanijos Lili James, populiaraus serialo „Dauntono abatija“ žvaigždė.

Filme vaidins taip pat lietuvių aktoriai Paulius Ignatavičius, Valerijus Jevsejevas, Irmantas Bačelis, Vesta Grabštaitė ir kiti.

BBC filmą apie penkių aristokratų šeimų istoriją transliuos 2016 metais. Režisierius planuoja juostą paįvairinti sekso ir net incesto scenomis. „Karo ir taikos“ scenarijus spėjo skandalingai išgarsėti dar nė nepasirodęs ekranuose.

„Aš įtraukiau į scenarijų scenų, kurių romane nėra. Jos, savaime suprantama, susijusios su herojų lytiniu gyvenimu. L.Tolstojus pateikė tik tam tikrų užuominų, kurias dabar galima išplėtoti“, – britų žiniasklaidai sakė scenarijaus autorius Andrew Daviesas.

Filme bus scena, kurioje brolis ir sesuo savo tikruosius jausmus parodys vienas kitam. Scenarijaus autorius įsitikinęs, kad žiūrovams nekils abejonių dėl jų potraukio esmės.

Filmo kūrėjai neslepia, kad ketina sukelti nemažą triukšmą dėl netikėtų siužeto posūkių, susijusių su intymiomis scenomis.

Kino komandos – iš viso pasaulio

Per praėjusius metus Vilniuje nufilmuoti 32 filmai, kurių biudžetas – daugiau nei 4,38 mln. eurų, įdarbinta beveik pusantro tūkstančio žmonių.

2013-aisiais Vilniuje nufilmuoti 37 filmai, iš jų užsienio – 11, 2012-aisiais – 40 filmų, iš jų – 8 užsienio. Lietuvos sostinėje dirbo kino komandos iš JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Švedijos, Lenkijos, Ispanijos. Vilniuje lankėsi pasaulyje žymūs aktoriai Johnas Malkovichius, Danielis Craigas, Jeremy Ironsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.