Trumpametražių filmų kūrėjų akiratyje – ir humoras, ir mirtis

Naujausių lietuviškų trumpametražių filmų programa „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ šiandien pradeda mėnesį truksiančią nacionalinę turnė. Šešių trumpų filmų programa aplankys net devynis Lietuvos miestus ir pristatys žiūrovams tai, kas aktualu jauniausios lietuvių kino kartos režisieriams.

Kadras iš filmo „Man dvim keli“.
Kadras iš filmo „Man dvim keli“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:06 PM

„LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ – tai jau antrą kartą lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ rengiama iniciatyva, kuria siekiama supažindinti ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų žiūrovus su naujausiais lietuviško kino kūriniais. Filmai šiai programai parinkti vieni naujausių, kai kurie dar tik spėję surengti nacionalines premjeras metų pradžioje“, – pasakojo viena trumpametražių filmų agentūros įkūrėjų Marija Razgutė.

Kino žiūrovai išvys šešis 2014-2015 metais sukurtus lietuviškus trumpametražius filmus – keturis vaidybinius bei po vieną animacinį ir dokumentinį. „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ – tai panoraminė programa, joje atsispindės ne tik skirtingi žanrai, bet ir skirtingos temos, kurių spektrą apima šeimos santykiai, mirties tema, laukimas, laikinumas, apsisprendimas, draugystė.

Į programą įtrauktas vienas labiausiai vykusių pastarųjų metų lietuviškų trumpametražių filmų „Triukšmadarys“ (režisierius Karolis Kaupinis), kuris po pasaulinės premjeros 2014 m. tarptautiniame Lokarno filmų festivalyje Šveicarijoje apkeliavo daugiau nei 20 tarptautinių kino festivalių. Ši trumpametražė juosta pasakoja apie provincijos mokyklą, laukiančią delegacijos iš ministerijos. Ji turi atvežti naują skambutį, kadangi senasis nebeatitinka garso standartų. Tačiau vaikų, o ne skambučio stokojančios mokyklos direktorius visomis išgalėmis stengiasi užmaskuoti akivaizdų vaikų trūkumą ir taip išvengti neišvengiamo mokyklos uždarymo. Pagrindinius mokyklos direktoriaus ir budėtojo vaidmenis filme sukūrė aktoriai Valentinas Masalskis ir Šarūnas Puidokas.

Vaidybinė trumpametražė Marijos Kavtaradzės juosta „Man dvim keli“ perteikia šiandieninio jauno žmogaus jausenas. Filme režisierė analizuoja pasirinkimo ir apsisprendimo temą, ieško atsakymų, kas vis dėlto yra tas nuobodulys, kuris nebereiškia „nėra ką veikti“, ir nuolatinis nuovargis nuo bastymosi svarstant, kad „gal kažkur kitur bus geriau“.

Jaunosios kino kūrėjų kartos atstovės Kamilės Milašiūtės trumpametražis filmas „After Rave“ tarptautinio pripažinimo kelionę pradėjo dar praėjusį rudenį prestižiniame San Sebastiano filmų festivalyje. Šis filmas – jaunos merginos Mildos istorija. Ji planuoja pasilinksminimą su draugais, bet jos planus sujaukia žinia apie netektį šeimoje. Iš pirmo žvilgsnio Mildos reakcija į netektį ir sprendimai, kuriuos ji priima, atrodo neadekvatūs, tačiau po truputį virsta tikruoju netekties skausmu.

Dar vienam vaidybiniam programos filmui „Apytiksliai“ (režisierius Vytautas Plukas) būdinga subtili estetika ir laisvės pojūtis. Čia pagrindinį vaidmenį atlieka nuo važiuojančios mašinos atitrūkusi plastiko plėvelė. Tai trumpas, niekieno nepastebėtas laisvės momentas – pilnas gyvybės, žaismingumo ir laikinumo.

Šiemet nacionalinę premjerą surengęs nebylus Igno Meilūno „stop motion“ animacijos filmas „Miškas“ kupinas magijos ir ryškių spalvų. Filme senas atsiskyrėlis gamtininkas bando sugauti mitinį, naktį šviečiantį miško gyventoją ir taip užpildyti savo ekskliuzyvinę kolekciją. Gamtininkas sukonstruoja spąstus, tačiau netrukus pats patenka į keblią padėtį.

Vienintelis dokumentinis programos „LT trumpai“ filmas – „Mėgėjai“ (režisierius Audrius Antanavičius). Tai filmas apie du žmones ir jų tarpusavio santykius, kuriame pateikiamas trumpas žvilgsnis į kino mėgėjų – gydytojo Vitolio Laumakio ir inžinieriaus Adolfo Morėno draugystę , puoselėtą dar 1962 m. Kėdainių kultūros centre įkurtoje vienoje žymiausių Lietuvos mėgėjiško kino studijų „Mėgėjas“.

Pirmieji programos seansai įvyks jau gegužės 8 d., penktadienį, Vilniuje, „Pasakos“ kino teatre, Klaipėdos kultūros fabrike ir Panevėžio kino centre „Garsas“.

Programa „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ bus rodoma:

Vilniuje – kino teatre „Pasaka“ (nuo 05.08);

Kaune – kino teatre „Romuva“ (05.14 ir 16);

Klaipėdoje – Kultūros fabrike (05.08-09);

Panevėžyje – kino centre „Garsas“ (nuo 05.08);

Ukmergėje – kultūros centre (05.19)

Marijampolėje – kino teatre „Spindulys“ (05.29-06.04)

Gargžduose – kino teatre „Minija“ (05.22-28)

Nidoje – Nidos meno kolonijoje (05.23)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.