Kanų festivalį atidarė žvaigždžių tviskesys ir gyvenimo drama

Kanų tarptautinis kino festivalis trečiadienį prasidėjo nuo

Vertinimo komisijos narė aktorė Sophie Marceau.<br>Reuters nuotr.
Vertinimo komisijos narė aktorė Sophie Marceau.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 14, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 8:11 PM

Šios kino juostos režisierė Emmanuelle Bercot tapo pirmąja moterimi po beveik 30 metų, kurios filmas buvo pasirinktas garsiausio pasaulyje kino festivalio atidarymui. 68-ajame Kanų kino festivalyje moterims skiriama daugiau dėmesio, galbūt atsižvelgiant į ankstesnius kritikų priekaištus.

„Aukštai pakeltoje galvoje“ vieną iš pagrindinių vaidmenų sukūrusi prancūzų kino superžvaigždė Catherine Deneuve žengė raudonuoju kilimus Prancūzijos Rivjeroje, vilkėdama juodos ir avietinės spalvos suknelę, lydima aktorių Naomi Watts ir Natalie Portman.

Festivalį atidarytu paskelbė Julianne Moore, pernai Kanuose pelniusi geriausios aktorės apdovanojimą už vaidmenį Davido Cronenbergo filme „Žvaigždžių žemėlapiai“ („Maps to the Stars“). Per šią ceremoniją buvo surengtas baleto pasirodymas, įkvėptas Alfredo Hitchcocko filmo „Vertigo“, kurio choreografu tapo prancūzas Benjaminas Millepied , N.Portman vyras.

Amerikiečiai režisieriai broliai Joelis ir Ethanas Coenas vadovauja šių metų žiuri, kuri vertins 19 filmų, pretenduojančių į prestižinę „Auksinę palmės šakelę“.

C.Deneuve sakė, kad sprendimas pradėti peržiūras Kanuose nuo „Aukštai pakeltos galvos“ premjeros gali būti laikomas „festivalio atsaku į sudėtingus metus Europoje, ypač Prancūzijoje“.

Prancūzijoje vyksta karšti debatai dėl saugumo ir tapatybės klausimų po kruvinų išpuolių prieš satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją ir vieną košerinio maisto parduotuvę Paryžiuje, kuriuos įvykdė trys jauni vyrai, gimę ir užaugę Prancūzijoje, bet motyvuoti radikalaus islamizmo idėjų.

Nors E.Bercot filmas buvo kuriamas penkerius metus, režisierė sakė, kad galima įžvelgti sąskambį tarp atakų Paryžiuje ir filmo siužeto, kuriame vaizduojama, kaip dorai savo darbą atliekantys profesionalai, tarp jų policininkai, teismo ir kalėjimo darbuotojai, stengiasi padėti pasitaisyti jaunam nusikaltėliui, kurio vaidmenį sukūrė Rodas Paradot.

Trys atakų Paryžiuje vykdytojai, kurie sausį buvo nukauti policijos, „nebuvo apsaugoti, nebuvo išsilavinę“, aiškino E.Bercot.

„Taigi šis filmas tam tikra prasme pateikia atsakymą. Jis rodo, kokį darbą galima atlikti“, – pridūrė režisierė.

„Aukštai pakelta galva“ pelnė šykščių kritikų pagyrimų, bet šiam filmui sekėsi geriau negu pernai festivalį atidariusiai glamūrinei juostai „Monako princesė“ (Grace of Monaco) apie Monako kunigaikštienę Grace Kelly (Greis Keli), kurios vaidmenį sukūrė Nicole Kidman (Nikol Kidman) – tą salsvoką juostą kritikai taršyte sutaršė.

Per atidarymo ceremoniją E.Bercot buvo pagerbta atsistojusių žiūrovų ovacijų. Ji buvo tik antroji moteris po juostą „Įsimylėjęs vyras“ („Un homme amoureux“) 1987 metais pristačiusios režisierės Diane Kurys, kurios filmas buvo parinktas Kanų festivalio atidarymui. Festivalio organizatoriai jau ne kartą buvo kritikuojami skiriantys nepakankamo dėmesio kino kūrėjoms, o šia tema pastaruoju metu buvo plačiai diskutuojama.

Tačiau E.Bercot šio klausimo nesureikšmino, sakydama, kad „garbę suteikia filmo pasirinkimas“.

„Visiškai nesijaučiu esanti mažuma. Bent jau Prancūzijoje režisierės negali sąžiningai sakyti neturinčios vietos arba patiriančios diskriminaciją. Žinau, kad kitose šalyse padėtis kitokia“, – pridūrė ji.

„Mes atrenkame filmus ir artistus, o ne vyrus ir moteris, jaunus ir senus“, – antradienį duodamas interviu pabrėžė festivalio direktorius Thierry Fremaux . „Tačiau nenoriu pasakyti, kad problemos nėra. Problema yra. Pasaulio kine mums reikia daugiau moterų, daugiau režisierių moterų“, – aiškino jis.

Ketvirtadienį dėmesio centre atsidurs pagrindinio šiame festivalyje pristatomo komercinio filmo „Pašėlęs Maksas: Įtūžio kelias“ („Mad Max: Fury Road“) premjera. Vieną iš pagrindinių vaidmenų jame sukūrė Holivudo žvaigždė Charlize Theron.

Tarp laukiamiausių filmų bus „Kerol“, vaizduojanti dviejų moterų, kurias suvaidino Cate Blanchett ir Rooney Mara (Runi Mara), meilės romaną 6-ame dešimtmetyje, taip pat pagal Williamo Shakespeare'o pjesę sukurta drama „Makbetas“, kurioje vaidina Michaelas Fassbenderis ir Marion Cotillard.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: NATO atriša rankas Ukrainai – kas keisis fronte?