Ar filmuose vaidins iš mirusiųjų prikelti garsūs aktoriai?

Specialiųjų efektų naudojimas filmuose paplitęs ne tik Holivude, bet ir visoje kino pramonėje. Tiesa, nuo pastato ant pastato šokinėjančios mašinos, įspūdingi mūšiai ar sprogimai — tikrai ne viskas, ką galima padaryti. Tik laiko klausimas, kada pasitelkus šias technologijas į didžiuosius ekranus bus sugrąžintos jau mirusios kino žvaigždės.

Kol kas Marilyn Monroe atvaizdas atkurtas tik kaip vaškinis modelis. Skulptūra iš Madame Tussauds muziejaus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kol kas Marilyn Monroe atvaizdas atkurtas tik kaip vaškinis modelis. Skulptūra iš Madame Tussauds muziejaus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2015, 6:02 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 11:12 AM

Pirmieji žingsniai link prikėlimo — jau žengti. Visai neseniai Lietuvoje pristatytas filmas „Greiti ir įsiutę 7“. Vienas pagrindinių filmo aktorių — Paulas Walkeris tragiškai žuvo 2013 metais, tačiau, iš tada dar tik įpusėto kurti filmo, jis niekur nedingo. Paulą filmavimo aikštelėje pakeitė jo broliai. Jų veidai kompiuterinės grafikos pagalba buvo pakeisti į velionio.

Ypač optimistiškai į mirusių aktorių sugrąžinimą žiūri amerikietis Jamie Salteris. Verslininkas iš Toronto prieš porą metų už 50 milijonų dolerių nusipirko teises į Marilyn Monroe atvaizdo naudojimą. Jis beveik neabejoja, kad praėjus dar keliems metams Marilyn, o tiksliau — skaitmeninis jos avataras, tikrai filmuosis vaidybiniame filme. J. Salterio akimis tokių aktorių įdarbinimas ypač naudingas filmų kūrėjams. Pasak jo, kompiuteriu sukurtiems „aktoriams“ visiškai nesvarbu kokiame filme vaidinti. Viskas priklauso nuo to, ko nori režisierius. Be to, jie niekada neatsikalbinės, nesipriešins nepatinkančioms idėjoms ir bus pasiruošę filmuotis kiekvieną dieną. Kita vertus, verslininko optimistiškus planus reikėtų vertinti atsargiai. Nebent žvegtume į tolimesnę ateitį, o ne į kelerių metų periodą. Šiandieninėje kino pramonėje naudojamų technologijų galimybės tikrai stebina, tačiau to vis dar negana. Vos kelių scenų su Paulo Walkerio atvaizdu kūrimas užtruko labai ilgai. Tad galima tik įsivaizduoti, kiek laiko ir darbo pareikalautų viso aktoriaus pasirodymo sukūrimas.

Prieštaringai į tokius užmojus žiūri ir specialiųjų efektų kūrėjas Andrew Whitehurstas. Pasak jo, reikiamos technologijos jau yra sukurtos, bet vien jų nepakanka. Jo teigimu, kuriant skaitmeninius aktorius reikia suprasti, kaip žmogus veikia ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Kad tai padaryti nėra paprasta liudija ir „Žvaigždžių karų“ filmai.

Galima tik spėlioti, ar ateityje filmuose tikrai vaidins seniai mirę aktoriai. Kas nutiktų su Oskarų apdovanojimais? Ką fotografuotų ir kalbintų žiniasklaida per filmų premjeras? Nemažai kino industrijos produktų ir taip — dirbtinės istorijos, tačiau jos sukurtos ir suvaidintos tikrų žmonių, kuriuos galima pamatyti ne tik ekrane, bet ir gatvėje.

Parengė Andrius Malūkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.