Venecijos Aukso liūtas pasirengęs šuoliui

Rugsėjo 2-ąją prasidės seniausias pasaulyje Venecijos kino festivalis. Lido saloje jis vyks 72-ą kartą, nors iš tikro festivaliui jau 83 metai: kino naujienų apžiūra, sumanyta Benito Mussolini ir jo finansų ministro grafo Giuseppe Volpi (jo vardu pavadinti prizai iki šiol teikiami geriausiems konkurso aktoriams), nebuvo rengiama per Antrąjį pasaulinį karą ir neramiame aštuntajame dešimtmetyje.

Venecijos kino festivalio laureatams teikiamas Auksinio liūto prizas.
Venecijos kino festivalio laureatams teikiamas Auksinio liūto prizas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-09-01 15:36, atnaujinta 2017-10-18 00:36

Konkursinėje programoje šiemet dalyvaus 21 filmas. Iš „šventųjų karvių“ – nusipelniusių režisierių, seniai nebesukuriančių nieko įdomaus, bet privalomų didžiosiose pasaulio kino apžiūrose, – tik kanadietis Atomas Egoyanas su savo naujausiu filmu „Prisimink“. Rusas Aleksandras Sokurovas priklauso prie amžinai aktualių autorių, o ne prie garbingų ilgaamžių. Šiemet bus parodytas jo filmas „Frankofonija“, sukurtas bendradarbiaujant su prancūzų, vokiečių, olandų kinematografininkais.

Tarp kitų pagrindinio konkurso dalyvių – šiuolaikiniai klasikai Jerzy Skolimowskis, Marco Bellocchio ir Amosas Gitai, „Oskaro“ laureatai Charlie Kaufmanas (filmo „Būti Džonu Malkovičiumi“ scenaristas) ir Tomas Hooperis („Karaliaus kalba“, „Vargdieniai“), aktualūs režisieriai Pablo Trapero, Luca Guadagnino, Zhao Liang'as, Cary Fukunaga („Tikras detektyvas“) ir keletas mažai žinomų autorių, į kuriuos dedamos viltys kaip į festivalio atradimus.

Šiais metais žiuri vadovauja „Gravitacijos“ autorius Alfonso Cuaronas, itin stiprioje vertinimo komisijoje taip pat dirbs Kanų laureatai Nuri Bilge Ceylanas ir Hou Hsiao-Hsienas, šių metų „Oskaro“ laureatas Pawelas Pawlikowskis.

Kitoje konkursinėje programoje „Horizontai“ parodys jauno amerikiečių aktoriaus Brady Corbeto režisūrinį debiutą „Lyderio vaikystė“, kuriame vaidina Robertas Pattisonas, ir Dito Montielio postapokaliptinį trilerį „Man Down“ su Shia LaBeoufu“.

Elitinio kino atstovai susitiks nekonkursinėje programoje – čia ir naujasis Tsai Ming-Liang'o opusas, ir Arturo Ripsteino naujiena, ir dar vienas kelių valandų Fredericko Wisemano dokumentinis epas, ir „rokomentika“ apie Janis Joplin, ir trijų dimensijų „Everestas“ per atidarymą, ir būsimasis hitas „Juodosios mišios“ su neatpažįstamu  Johnny Deppu, ir Jevgenijaus Afinejevskio ukrainietiškas dokumentinis filmas „Žiema ugnyje“. Ukrainiečių filmai, iki praėjusių metų retai patekdavę į didžiųjų kino festivalių orbitą, dabar yra ypač paklausūs.

Programoje „Venecijos klasika“ bus parodyta restauruota Sergejaus Eizenšteino filmo „Aleksandras Neviškis“ kopija.

Lietuviškų vardų Venecijos kino festivalio programoje nėra. 

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.