Prasidedanti „Scanorama“ siūlo gausiai apdovanotus filmus

[[ge:lrytas:lrytas:2862523]]

Kadras iš „Scanoramos“ filmo – režisieriaus G.Noe „Meilė“.
Kadras iš „Scanoramos“ filmo – režisieriaus G.Noe „Meilė“.
„Scanoramą“ pradės norvegų režisieriaus O.Giaevero komedija „Prieš gamtą“.
„Scanoramą“ pradės norvegų režisieriaus O.Giaevero komedija „Prieš gamtą“.
Daugiau nuotraukų (2)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 5, 2015, 9:45 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 5:21 PM

Festivalyje bus parodytos įsimintiniausios Europos kino premjeros, vyks susitikimai su kino kūrėjais, o kino profesionalai rinksis į industrijos renginį „Scanoramos“ kryptys“.

„Scanoramos“ pradžią per atidarymo šventę lapkričio 5-ąją Vilniuje paskelbs norvegų režisieriaus  Ole's Giaevero komedija „Prieš gamtą“ (2014 m.). Toronto kino festivalyje pristatytas ir Norvegijos kino apdovanojimuose „Amanda“ bei Berlyno kino festivalyje įvertintas filosofiškas filmas pasakoja apie žmogų, kuris iš pirmo žvilgsnio turi viską, tačiau jam kažko vis trūksta. Ko – nežino ir jis pats. Ieškoti atsakymų vyras išsiruošia į kalnus. Ten jis pagaliau lieka vienas su savo mintimis – nuoširdžiomis ir ironiškomis.

„Šiais metais „Scanorama“ parodys nepaprastai daug prestižinius apdovanojimus pelniusių filmų – nuo Berlyno „Krištoliniu lokiu“, Kanų kino festivalio Auksine palmės šakele ir baigiant Geteborgo, Lokarno, San Sebastiano laurais. Daug mūsų rodomų filmų varžysis dėl geriausio Europos filmo apdovanojimo Europos kino akademijos tradiciniame konkurse, – pasakojo „Scanoramos“ direktorė Gražina Arlickaitė. – Galėtume pavadinti šią „Scanoramą“ festivaliu apie meilę. Joje vyrauja jausmai.“ 

Ji pabrėžė, kad dauguma filmų kalba apie tikrąsias, bendras žmogiškąsias vertybes, kurios visiems svarbios. „Žiūrovams siūlome ir tai, kas linksma, ir tai, kas rimta, gilu, ir tai, kas yra kino pipirai“, – kino forumą apibūdino G.Arlickaitė.

Festivalio repertuare – 12 programų, kurias sudaro daugiau nei 100 filmų, savo geografija aprėpsiančių ne tik Europą, bet ir Aziją.

Išskirtinio dėmesio neabejotinai sulauks Kanų kino festivalyje Auksinę palmės šakelę pelniusi prancūzų režisieriaus Jacques'o Audiard'o socialinė drama „Dypanas“ (2015 m.). Kanų festivalio komisijai pirmininkavę režisieriai Joelis ir Ethanas Coenai pabrėžė, jog šiemet geriausią filmą rinko ne kino kritikai, o menininkai, ir jiems šis filmas pasirodė nepaprastai gražus. Pagal tikrą istoriją sukurta drama nagrinėja šiuo metu visai Europai aktualią pabėgėlių temą ir pasakoja apie sunkią jų dalią, siekiant pabėgti nuo mirties savo šalyje ir pradėti naują gyvenimą.

„Scanoramos“ žiūrovai turės galimybę pamatyti ir Kanuose Didįjį prizą pelniusią vengrų režisierius Laszlo Nemeso dramą „Sauliaus sūnus“ (2015 m.). Kontroversiškas filmas apie Aušvico koncentracijos stovyklos specialiojoje komandoje dirbantį vengrų žydą, kasdien į mirtį lydintį savo tėvynainius, prie ekrano prikausto ne tik dramatiška istorija, bet ir originaliais vizualiniais sprendimais. Kitu kampu į holokaustą pažvelgęs filmas abejingų nepaliko ne tik Kanuose, bet ir Londono, Sarajevo bei Toronto kino festivaliuose.

Konkursinėje Kanų kino festivalio programoje varžėsi ir jaudinantis prancūzų režisierės Maiwenn filmas „Mano karalius“ (2015 m.). Kalbama, kad sukurti šį filmą režisierę įkvėpė asmeninė patirtis po skaudaus romano su režisieriumi Lucu Bessonu.

Dar vienas Kanų kino festivalio laureatas, kurį pamatys ir „Scanoramos“ žiūrovai, – kroatų režisieriaus Daliboro Matanico darbas „Vidurdienis“ (2015 m.). Šis filmas, pasakojantis tris meilės ir neapykantos Balkanuose istorijas, „Ypatingo žvilgsnio“ programoje buvo apdovanotas Žiuri prizu. 

Į Kanų laureatų sąrašą pateko ir rumunų Naujosios bangos režisieriaus Corneliu Poromboiu komiška drama apie godumą „Lobis“ (2015 m.), pelniusi Ypatingo talento apdovanojimą už režisūrą ir scenarijų. Pagrindinis filmo personažas – doras žmogus, kuriam galvą susuka žinia apie kaimyno senelio sode užkastą lobį. Apakintas minties netrukus praturtėti vyras ryšis beprotiškiausioms avantiūroms, kurias lydės nesusipratimai ir pavojus ramiam šeimos gyvenimui.

Dvi „Scanoramos“ retrospektyvų programos bus skirtos provokuojančiam britų režisieriui Derekui Jarmanui bei čekų Naujosios kino bangos kūrėjui Janui Nemecui. D.Jarmanas („Edvardas“, „Jubiliejus“, „Karavadžas“, „Sebastijonas“, „Vitgenšteinas“, „Mėlyna“) atrado aktorę Tildą Swinton. Paskutinę juostą „Mėlyna“ jis kūrė jau sirgdamas AIDS ir beprarandantis regėjimą. Galbūt todėl visa juosta – mėlyna, joje girdėti užkadrinis režisieriaus balsas.

Itin laukiamos lietuviškos dokumentinės kino premjeros daug dėmesio skirs teatrui. Režisierius Jokūbas Vilius Tūras pristatys filmą „Apie Joną“, kuriame artimiau supažindins su teatro ir kino režisieriumi Jonu Vaitkumi, o režisierė Akvilė Gelažiūtė pakvies į filmo „Deminas: dvi tvirtovės“ premjerą apie jauną teatro pedagogikos studentą, kuriantį pirmąjį savo etiudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.