G. Žickytės filmas – didžiausiame Šiaurės Amerikos festivalyje

Vos prieš dvi savaites prestižiniame dokumentinių filmų festivalyje „Visions du reel“ Šveicarijoje pagrindinį apdovanojimą už geriausią trumpametražį filmą pelnęs režisierių Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ toliau keliauja po svarbiausius pasaulio kino festivalius.

„Nepaprastai džiaugiuosi kvietimu dalyvauti konkursinėje Toronto festivalio programoje“, – sakė režisierė G.Žickytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Nepaprastai džiaugiuosi kvietimu dalyvauti konkursinėje Toronto festivalio programoje“, – sakė režisierė G.Žickytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kadras iš filmo „Čia aš tik svečias“.
Kadras iš filmo „Čia aš tik svečias“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 2:31 PM, atnaujinta May 26, 2017, 6:58 PM

Antradienį ir trečiadienį filmas pristatomas Ispanijoje, “Documenta Madrid“ konkursinėje programoje, iš kur keliaus į šiuo metu Toronte vykstantį prestižinį dokumentinių filmų festivalį „Hot Docs“, garsėjantį išskirtine atrinktų filmų menine kokybe.

„Nepaprastai džiaugiuosi kvietimu dalyvauti konkursinėje festivalio programoje. „Hot Docs“ – didžiausias dokumentinio kino renginys Šiaurės Amerikoje, pritraukiantis gausybę kino industrijos profesionalų bei žiniasklaidos, garsėjantis nepaprastai aktyvia Toronto publika. Kiekvieno filmo peržiūra čia prasideda didžiulėmis eilėmis prie kino teatrų. Likus kelioms dienoms iki festivalio į kino seansus nebeįmanoma gauti bilietų“, – sakė režisierė, šiuo metu keliaujanti į Torontą.

Festivalio žiūrovams ir žiniasklaidai trys filmo „Čia aš tik svečias“ seansai bus pristatyti gegužės 5-8 dienomis.

Filmas „Čia aš tik svečias“ bendras lietuvių ir Čilės režisierės M.Alberdi kūrinys, sukurtas Lietuvos kino centrui bendradarbiaujant su tarptautiniu Kopenhagos dokumentinių filmų festivaliu.

Nuo 2012 metų Lietuvos kino centras kasmet atsirenka režisierius, kuriuos pasiūlo „CPH:DOX LAB“ bendros gamybos filmų skatinimo programos atrankai. Joje atsirenkami kūrėjai iš viso pasaulio. 2013 metais pirmąja dalyve iš Lietuvos tapo režisierė G.Žickytė. Programos metu ji kartu su Čilės kūrėja M.Alberdi pradėjo vystyti filmo idėją, kuri transformavosi į 25 min. trukmės dokumentinį filmą „Čia aš tik svečias“.

„Dirbti drauge su kitu režisieriumi – nepaprastai įdomi patirtis. Susitikome, lyg per akląjį pasimatymą. Prieš tai su Maite nebuvome viena kitos mačiusios. Pirmą kartą susitikusios Kopenhagoje, turėjome dešimt dienų sugalvoti būsimo filmo idėją. Likusios šešios režisierių poros organizatorių buvo suvestos tokiu pačiu aklo pasimatymo principu. Sąlyga buvo viena – visi dalyviai turėjo būti ne debiutantai, sukūrę mažiausiai vieną tarptautinius festivalius apkeliavusį filmą. Ne visos poros pasiteisino, kai kurie išsiskyrė ir kūrė savo atskirus filmus. Dirbti kartu su kitu stipriu, ambicingu kitos šalies kūrėju – yra iššūkis, bet mums pavyko rasti bendrą kalbą“, – sakė G.Žickytė

Filme „Čia aš tik svečias“ pasakojama apie garbaus amžiaus iš San Sebastiano atvykusią baskę Josebę, kuri gyvena Santjago Čilės senelių namuose. Kiekvieną dieną ji galvoja, kad tai yra jos pirmoji apsilankymo čia diena ir kiekvieną dieną ji turi suprasti, kad ne.

Lietuvoje filmą planuojama pristatyti rudenį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.