Šiandien apverkiama Nica filmuose įkūnijo žemišką rojų

Nica – miestas, pavadintas pergalės deivės Nikės garbei, – ne tiesiog vienas iš daugelio Viduržemio jūros kurortų. Kadaise buvusi karinė tvirtovė, prekybos uostas, pusiau apleistas kaimelis, išgyvenusi klestėjimo ir nuopuolio laikotarpius, XX a. Nica tapo žvaigždžių gyvenamąja vieta, sėkmės simboliu, kaip supranta ją šiuolaikinė visuomenė: žydra jūra, rausvasis vynas, lašelis nuodėmės ir prabangus dykinėjimas, kurį taip įtikinamai apdainavo Francoise Sagan herojės. Prancūzų „naujosios bangos“ menas, o vėliau ir Holivudas pavertė Nicą netgi ne didžiule kino studija po atviru dangumi, o visateise daugybės filmų, knygų, dainų heroje.

Kadras iš filmo „Dviese kelyje“.
Kadras iš filmo „Dviese kelyje“.
Kadras iš filmo „Kas yra kas“.
Kadras iš filmo „Kas yra kas“.
Kadras iš filmo „Transporteris“.
Kadras iš filmo „Transporteris“.
Kadras iš filmo „Roninas“.
Kadras iš filmo „Roninas“.
Kadras iš filmo „Amerikietiška naktis“.
Kadras iš filmo „Amerikietiška naktis“.
Kadras iš filmo „Tėtušiai“.
Kadras iš filmo „Tėtušiai“.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 5:29 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:36 PM

Būtent Žydrojoje pakrantėje „Dievas sukūrė moterį“, o Roger Vadimas – Brigitte Bardot. Čia F.Sagan jaunosios Sesilės lūpomis pirmą kartą ištarė „Sveikas, liūdesy“. Čia važiavo gydyti širdies žaizdų Edith Piaf. Čia griaudėjo jaunų „The Rolling Stones“ vakarėliai, čia jau po pusės amžiaus septintojo dešimtmečio maištininkai sugrįžta pasitikti savo nelabai ramios senatvės. Bono, Eltonas Johnas, Tina Turner – sąrašas garsenybių, gyvenančių Nicoje ir jos apylinkėse, labai ilgas.

Prisiminkime pamėgtus filmus, kurių veiksmas vyksta Nicoje. Ar tai būtų komedija, ar drama, Nica visada juose atliko vaidmenį, kuris jai geriausiai tinka, – mažo žemiško rojaus vaidmenį.

„Kas yra kas“ (1979 m.)

Paryžiaus komisaras Stanislasas Borovicas (akt. Jeanas Paulas Belmondo) atvyksta į Nicą, kad demaskuotų korumpuotus vietos policininkus. Kriminalinė istorija, kurią puošia ne tik Žydrosios pakrantės vaizdai, bet ir Marie Laforet prancūziškai žavi meilės linija, žaižaruojanti J.P.Belmondo ir Michel Galabru vaidyba. J.P.Belmondo herojaus frazė „Nereikia chamiškai elgtis su nepažįstamais vyrais“ ilgam tapo tuo, ką dabar pavadintų memu.

„Transporteris“  (2002 m.)

Buvęs kariškis Frenkas Martinas gyvena Žydrojoje pakrantėje ir užsidirba iš krovinių pervežimo. Aktoriui Jasonui Stathamui šis filmas tapo didžiosios karjeros pradžia: kaip tik po „Transporterio“ premjeros atsirado posakis „tipiškas Stathamas“. Tačiau filmui patrauklumo suteikia ne tik vyriškas pagrindinio herojaus veidas, bet ir gaudynės, nufilmuotos su holivudišku užmoju ir įkomponuotos į idiliškus Nicos apylinkių peizažus.

„Roninas“ (1998 m.)

Istorija apie buvusius specialiųjų tarnybų agentus, tapusius samdiniais, – siužetas nenaujas. Tačiau „Roninas“ išsiskiria iš filmų apie žmones, praradusius gyvenimo tikslą. Robertas de Niro, Stellanas Skarsgardas, Seanas Beanas – „Roniną“ verta žiūrėti vien dėl šių aktorių. Filmas iš esmės žiaurus ir, ko gero, nieko nuostabaus, kad retos romantikos prošvaistės jame atsiranda tuomet, kai veiksmas persikelia į Nicą.

„Amerikietiška naktis“ (1973 m.)

Šis Francois Truffaut  šedevras vadinamas „geriausiu filmu, kada nors sukurtu apie kiną“. Jaunos ir gražios Nathalie Baye, Jacqueline Bisset, Valentina Cortese. „Oskaras“ už geriausią filmą užsienio kalba. Ir nepakartojama Nicos atmosfera – miesto, kuriame visa, kas susiję su herojais, alsuoja meile: darbas, problemos, net pats oras. Visa, išskyrus, tiesą sakant, meilę.

„Dviese kelyje“ (1967 m.)

  Sutuoktiniai, pavargę vienas nuo kito, vyksta į Žydrąją pakrantę, kad išgelbėtų savo santuoką arba priimtų galutinį spendimą skirtis. Albertas Finney ir Audrey Hepburn, nuostabūs Nicos ir Prancūzijos Rivjeros vaizdai, didžiojo Henry Mancini muzika: amžina meilės, kuriai tenka sudėtingiausias išbandymas – išbandymas kasdienybe, – istorija.  

„Tėtušiai“ (1983 m.)

Šios Franciso Vebero komedijos nereikia pristatyti. Depresyvus mokytojas ( akt. Pierre'as Richard'as) ir brutalus žurnalistas (akt. Gerardas Depardieu) Žydrosios pakrantės platybėse ieško pabėgusio paauglio.

Ir visa tai skambant nepamirštamai  Vladimiro Cosmos muzikai. 

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.