Ką šiemet verta pamatyti Europos šalių kino forume „Scanorama“?

Europos šalių kino forumą „Scanorama“ praėjusį ketvirtadienį atidarė vengrų režisieriaus Szabolcso Hajdu filmas „Šeimos šventė“.

„Scanoramą“ ketvirtadienį atidarė vengrų kūrėjo Sz.Hajdu „Šeimos šventė“.
„Scanoramą“ ketvirtadienį atidarė vengrų kūrėjo Sz.Hajdu „Šeimos šventė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius („Lietuvos rytas“)

2016-11-05 08:08, atnaujinta 2017-05-09 14:14

Tai juosta apie dvi šeimas, aplinkybių sukištas į vieną butą.

Į kasdienes panašios situacijos, kasdieniškus primenantys dialogai, buitiniai santykiai, scenarijaus riktai, iš tuščios vietos bandomas spausti neva humoras.

Visa tai liudytų, kad ši vengrų juosta „Scanoramoje“ būtų nustipusi kurioje nors mažoje salytėje. Ar ją išgelbėjo ypatinga proga ir didysis ekranas? Vargu. Jeigu ką nors iš šio filmo ir atsiminsiu, tai berniuką Bruną (akt. Zsigmondas Hajdu), natūralumu pralenkusį visus kitus aktorius.

Ką dar? Žinoma, kad Karlovi Varų kino festivalyje geriausiu aktoriumi pripažintą šio filmo režisierių Sz.Hajdu, kuris juostoje pasižymėjo fokusininko talentu, – tarkime, mobilųjį telefoną įsidėdavo į vidinę švarko kišenę, o jau kitoje scenoje išsitraukdavo iš išorinės.

Tačiau tokias montavimo klaidas galima atleisti filmui, kuris, pasak atidaryme dalyvavusio Sz.Hajdu, buvo sukurtas jo paties bute už 4 tūkst. dolerių.

Aišku, „Scanorama“ šį filmą atidarymui pasirinko norėdama dirbtinokai pabrėžti, kad šis už ne itin didelius pinigus rengiamas festivalis skirtas Lietuvos kino mėgėjų šeimai ir kad jis yra jos šventė.

Nepatogi. Provokuojanti. Išmušanti iš kasdienybės vėžių. Rodanti kitokį kiną.

Gal ir gerai. Juolab kad festivalio atidarymas – dar ne visas festivalis. O jame šiemet, kaip ir kasmet, netrūks nekasdienių įspūdžių ir neholivudinio kino.

Gero ar prasto – čia jau kitas, daug sudėtingesnis, klausimas. Juk gyvename laikais, kai visur, net ir srutų duobėje, būtina įžvelgti teigiamą pusę. Kitaip sulauksi daugybės smerkiančių žvilgsnių.

Jei aplankysite visus – o jų bus daugiau nei 100! – „Scanoramos“ filmus, tikėtina, kad pamatysite ir išties gerų. Bent jau taip leistų spėti tikimybių teorija.

Kol kas be jokių abejonių galėčiau rekomenduoti apsilankyti Larso von Triero naktyje, kurios metu bus parodytas šio režisieriaus mini serialas „Karalija“. Kažkada man šviesaus atminimo kino kritiko Sauliaus Macaičio rekomenduota „Karalija“, atsimenu, paliko neišdildomą įspūdį. Tokį turite progą patirti ir jūs. Visa kita – daugiau nei loterija.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet Vilniuje vyks iki lapkričio 13 d. kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“ ir „Skalvija“ bei Šiuolaikinio meno centro kino salėje.

„Filmas gal ir patiko, bet jis visiškai netinkamas šiam vakarui“, – po „Scanoramos“ atidarymo renginio ištarė viena kiek nusivylusi žiūrovė.

Juostos, kurias patartina pamatyti festivalyje

„Komivoježierius“ (rež. A.Farhadi, Iranas, Prancūzija, 2016 m.) – Kanų kino festivalyje geriausio scenarijaus ir geriausio aktoriaus apdovanojimus pelnęs filmas. Tai opius etinius klausimus keliantis garsaus Irano režisieriaus darbas, kuriame daug buitinei dramai nebūdingos hičkokiškos įtampos.

IMDB įvertinimas – 8,6

„Laimingiausia diena Olli Mäki gyvenime“ (rež. J.Kuosmanenas, Suomija, Vokietija, Švedija, 2016 m.) – Kanų kino festivalyje „Ypatingo žvilgsnio“ prizą pelniusi juosta, kurios veiksmas vyksta praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio Helsinkyje. Tai pasakojimas apie legendinio Suomijos boksininko kovas bokso ir meilės ringe.

IMDB įvertinimas – 7,8

„Klampynė“ (rež. R.Vimba, Latvija, 2015 m.) – jautrus pasakojimas apie augimą ir brandą, kurį įtaigiai perteikia Rajos vaidmenį atliekanti jauna aktorė Elina Vaska.

IMDB įvertinimas – 8,1

„Gyveno kartą Uvė“ (rež. H.Holmas, Švedija, 2015 m.) – juosta apie seną bambeklį Uvę, kurio nemėgsta niekas. Aišku, kad dėl netikėto įvykio jo gyvenimas pasikeis.

IMDB įvertinimas – 7,6

„Apsėstoji“ (rež. A.Zulawskis, Vokietija, 1981 m.) – Kanų kino festivalyje už geriausią aktorės (Isabelle Adjani) vaidmenį apdovanotas filmas. Alegoriškai aistrų kraštutinumus, patiriamus per skyrybas, vaizduojantis filmas yra tikras emocinis sprogimas.

IMDB įvertinimas – 7,4

„Kerštumas“ (rež. A.Lowe, Jungtinė Karalystė, 2016 m.) – neprailgstanti šiurpą kelianti juodoji komedija apie rūsčią nėščiąją, kerštaujančią ją vieną palikusiems žmonėms.

IMDB įvertinimas – 7,4

„Kitapus“ (rež. Z.Ogresta, Kroatija, Serbija, 2016 m.) – įvairiuose festivaliuose apdovanotas filmas, pasakojantis istoriją apie skambutį, kuris į slaugės Vesnos gyvenimą grąžina vyrą – Bosnijos karo nusikaltėlį.

IMDB įvertinimas – 7,4

„Pašvęstųjų žemė“ (rež. P.J.De Pue, Belgija, Airija, Nyderlandai, Vokietija, Afganistanas, 2016 m.). Tai žadą atimanti kinematografinė kelionė į karo iškankintame Afganistane gyvenančių vaikų pasaulį.

IMDB įvertinimas – 7,4

„Milžinas“ (rež. J.Nyholmas, Švedija, Danija, 2016 m.) – San Sebastiano kino festivalyje specialųjį žiuri prizą pelniusi juosta. Žaismingai siurrealistiškas filmas – ne tik kūrybingai papasakota istorija apie draugystę ir izoliaciją, bet ir įtaigus žmonių, susiduriančių su unikaliais iššūkiais, portretas.

IMDB įvertinimas – 7,3

„Įdegis“ (rež. A.Papadimitropoulos, Graikija, 2016 m.) – filmas apie pusamžį gydytoją Kostį (akt. M.Papadimitriou), kuris, siekdamas pamiršti praeitį, atvyksta dirbti į nedidelę Graikijos salą. Įsimylėjęs gražią kaip deivę Aną, Kostis netrunka pamiršti savo, salos gydytojo, pareigas ir pasiduoda nevaldomam geismui. Istorija iš dramos virsta įtemptu psichologiniu trileriu.

IMDB įvertinimas – 7,3

„Nauja oda“ (rež. I.Lacuesta, I.Campo, Ispanija, Šveicarija, 2016 m.) – įtempta drama, kurioje susipina tikros ir įsivaizduojamos istorijos. Joje atminties neturėjimas jau nebeatrodo blogiausia, kas gali nutikti.

IMDB įvertinimas – 7,3

„Lėtai pirmyn“ (rež. M.Herce, Ispanija, 2015 m.) – juosta apie krovininį laivą, lėtai kertantį vandenyną. Hipnotizuojantis jo judėjimo ritmas atkartoja nuolatinį mechanizmų judėjimą. Jūreivių judesių beveik nematyti už mechaniško ir beasmenio XXI a. pulsavimo. Nepaisant ilgai, lėtai slenkančių kadrų ir beveik visiško dialogų nebuvimo, filmas yra vienas ryškiausių kinematografinių įvykių.

IMDB įvertinimas – 7,2

„Svetimi namai“ (rež. R.Glurjidzė, Gruzija, Ispanija, Rusija, Kroatija, 2016 m.). Ištuštėjusiame Gruzijos kaime, ankstesniųjų savininkų paliktuose namuose, skiriamos citrinmedžių sodo gyvena dvi šeimos. Vizualine stilistika primenantis A.Tarkovskio ir A.Zviagincevo braižą, šis filmas savitas dėl ryškių moterų portretų ir itin asmeniško režisierės santykio su pasakojimu, kuris iš dalies paremtas asmenine karo patirtimi.

IMDB įvertinimas – 7,2

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.