Prieš pusšimtį metų kauniečių sukurtai „Svajonei“ iškilo grėsmė

Kokiais automobiliais ponai Kaune važinėjo tarpukariu? Apie kokią mašiną sovietmečiu svajojo ir savo rankomis sukūrė patys kauniečiai? Visa tai galima sužinoti ypatingos technikos ekspozicijoje.

Istorinės technikos ekspozicijos įkūrėjui R.Kardeliui patinka sėsti prie „Dodge Brothers 30“ vairo. Tai vienas pirmųjų Lietuvoje įregistruotų automobilių.
Istorinės technikos ekspozicijos įkūrėjui R.Kardeliui patinka sėsti prie „Dodge Brothers 30“ vairo. Tai vienas pirmųjų Lietuvoje įregistruotų automobilių.
Raudoną automobilį „Svajonė“ sovietmečiu savo rankomis sukūrė ir sukonstravo vienas kaunietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Raudoną automobilį „Svajonė“ sovietmečiu savo rankomis sukūrė ir sukonstravo vienas kaunietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Milicijos motociklas buvo naudojamas filmuojant „Emiliją iš Laisvės alėjos“.
Milicijos motociklas buvo naudojamas filmuojant „Emiliją iš Laisvės alėjos“.
Daugiau nuotraukų (3)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Feb 24, 2017, 7:30 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:36 AM

Aleksote įsikūrusi istorinės ir karinės technikos ekspozicija, kurios eksponatai ir juos kolekcionuojantys kauniečiai nuolat tampa kino filmų herojais.

Vasario 16-ąją kino teatrų ekranuose pasirodžiusiame naujame vaidybiniame filme „Emilija iš Laisvės alėjos“ bus galima išvysti automobilius, kuriais sovietmečiu po Kauną važinėjo milicininkai.

Šias ir daugybę kitų su įvairiais istoriniais laikotarpiais ir Kaunu susijusių transporto priemonių renka, restauruoja ir sename angare įkurtoje ekspozicijoje pristato Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“.

Tapo naujo filmo herojais

Filme „Emilija iš Laisvės alėjos“ veiksmas vyksta 1970–1972 metais Kaune. Filme pasakojama apie vardan Lietuvos laisvės susideginusio Romo Kalantos kartą.

Juostoje yra epizodų, kai laisvės ištroškusius demonstrantus vaiko milicininkai, sodina juos į autobusus. Filme milicininkai važinėja ir tų laikų motociklais bei lengvaisiais automobiliais.

Visus šiuos eksponatus ir 15 milicininkų uniformų, bananus, sovietinius vaikų vežimėlius filmo kūrėjams suteikė „Retromobile“.

Asociacijos prezidentas Ramūnas Kardelis pasakojo, kad daugeliui kolekcininkų sovietmečio specialiųjų tarnybų technika nėra įdomi, todėl jos nėra išlikę daug. Tačiau kauniečiai tokią techniką atrado, restauravo ir ją pristato ekspozicijoje, suteikia kino filmų kūrėjams.

Kadangi visa ši sukaupta technika važiuoja, „Emilijoje iš Laisvės alėjos“ filmavosi, transporto priemones vairavo ir milicininkus vaidino asociacijos nariai.

Važinėjo Vyriausybės vadovas

Ne ką mažiau įdomus yra ir dar vienas ekspozicijoje pristatomas automobilis. Tai – 1922 metais JAV pagamintas „Dodge Brothers 30“.

Ši egzotiškos išvaizdos mašina – vienas pirmųjų Lietuvos valstybėje įregistruotų automobilių.

Dabar jis ne tik eksponuojamas. Automobilis taip pat pravertė televizijos daugiaserijinio filmo „Savanoriai. Laisvės kaina“, vaizduojančio tarpukario laikus, kūrėjams. Juo filme važinėja pirmasis pirmosios Lietuvos Vyriausybės vadovas Augustinas Voldemaras.

Auksarankis sukūrė „Svajonę“

Akį traukia iš kitų masinės gamybos įvairiais laikais pagamintų automobilių išsiskirianti raudona lengvoji mašina. Tai – „Svajonė“.

Šį automobilį savo rankomis 1970 metais pagamino vienas kaunietis.

Kadangi sovietmečiu turėti nuosavą automobilį buvo didžiulė svajonė, savadarbei gražuolei jos kūrėjas ir suteikė tokį vardą.

Muziejaus teritorijos kieme galima aptikti ir dar vieną retenybę – Kauno autobusų gamykloje 1956–1990 metais buvo gaminami autobusai KAG. Per šį laikotarpį jų išriedėjo 10 tūkstančių. Tačiau kaunietiškų autobusų korpusai buvo mediniai, todėl šios transporto priemonės dabar yra didžiulė retenybė.

Pernai vieną tokį labai apleistą autobusą pavyko rasti Trakų rajone. Dabar jis laukia auksarankių kauniečių restauratorių. R.Kardelis įsitikinęs, kad kauniečiams būtų smagu matyti jį vėl riedantį Kauno gatvėmis.

Mano, kad teks ieškoti kompromiso

Iš viso „Retromobile“ nariai turi sukaupę 300 istorinių transporto priemonių. Nuo 2013 metų Aleksote įkurtoje ekspozicijoje jų pristatoma 50. Tai ir istorinės karinės, ir civilinės transporto priemonės.

Norint aplankyti ekspoziciją, tenka iš anksto tartis telefonu.

Neseniai Kauno savivaldybė ėmė domėtis patalpomis, kurias ankstesnė valdžia įvairioms organizacijoms buvo pusvelčiui išnuomojusi ar suteikusi naudotis nemokamai. Į šį sąrašą pateko ir senovinių transporto priemonių muziejus.

Jo steigėjams savivaldybės atstovai pasiūlė už angaro ir sklypo nuomą mokėti rinkos kainomis, išsikraustyti arba nustatyti konkretų darbo laiką ir veikti nuolat.

R.Kardelis teigė, kad miesto vadovai muziejuje lankėsi, jį apžiūrėjo ir susipažino su situacija. Senovinės technikos aistruolis įsitikinęs, kad kompromisą su savivaldybe pavyks rasti ir išskirtinės automobilių ekspozicijos naikinti neprireiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.