Lietuvoje dar yra laukinių girių - apie tai sužinos pasaulis!

Kūrybiškai ir techniškai itin sudėtingo  ketverius metus kurto filmo  „Sengirė”  (angl. The Ancient Woods) kūrybinė grupė sulaukė džiugios žinios - jų kurtas dokumentinis filmas atrinktas į IDFA festivalio Amsterdame (Nyderlandai) programą. IDFA – tai didžiausias dokumentinių filmų festivalis pasaulyje, rengiamas  kiekvieną lapkritį.

 Sengirės gyventojai.
 Sengirės gyventojai.
Girių gyventojai buvo filmuojami iš įkeltų į medžius palapinių.
Girių gyventojai buvo filmuojami iš įkeltų į medžius palapinių.
Girių gyventojai buvo filmuojami iš įkeltų į medžius palapinių.
Girių gyventojai buvo filmuojami iš įkeltų į medžius palapinių.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2017, 10:12 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 10:23 AM

Pernai jis pritraukė 276 tūkstančius lankytojus ir 3 tūkstančius dokumentinių filmų kūrėjų bei profesionalų.        

Mindaugo Survilos režisuotas filmas žiūrovus perkels į kiekvieno lietuvio sielai artimas šimtametes Lietuvos girias.

„Vakarų Europoje sengirės yra beveik išnykusios, o Lietuvoje mes vis dar turime mažus lopinėlius šių unikalių miškų” – teigė  režisierius Mindaugas Survila, skyręs ketverius metus darbo tam, kad perteiktų unikalų pirmykštį Lietuvos miško potyrį ir žmogaus santykį su juo.  

„Labai nustebome, kai nusiuntę nebaigto filmo juodraštį festivalio organizatoriams netrukus gavome kvietimą pristatyti„Sengirės“ pasaulinę premjerą būtent IDFA konkursinėje programoje.  Juk tai didžiausias pasaulio dokumentinių filmų festivalis, į kurį nori patekti tūkstančiai dokumentinio kino profesionalų!“ -  džiaugėsi  filmo režisierius ir operatorius M.Survila.

Ankstesnis režisieriaus darbas, „Sidabrine gerve“apdovanotas  „Stebuklų laukas“, sulaukė pripažinimo  Kanados, Australijos, Brazilijos, Izraelio ir kituose kino festivaliuose. Naujam filmui „Sengirė”  režisierius ir kūrybos grupė ruošiesi (ieškojo herojų, kūrė unikalią filmavimo įranga) apie aštuonerius metus, o filmas buvo  kuriamas  ketverius. 

„Filmo „Sengirė“ herojus  suradome bendradarbiaudami su įvairių sričių mokslininkais ir gamtininkais. Filmavimo metu dažnai tekdavo po keliolika valandų tūnoti palapinėse esant minusinei temperatūrai,  o vasarą kelias paras neišlipant  iš medžio, 30 metrų aukštyje laukti kadro”- pasakojo  M.Survila. 

Filmas „Sengirė“  unikalus ir tuo,  kad prie jo kūrimo prisidėjo daugybė įvairių specialybių žmonių - nuo įprastinių kino profesionalų (operatorių, montažo režisierių ir t.t.) iki metalo apdirbimo specialistų, mechanikos ekspertų, siuvėjų, programuotojų, dailidžių, narų, „šerpų“, IT specialistų ir įvairių sričių mokslininkų (biologijos, istorijos bei fizikos). 

Filmo kūrimą finansiškai parėmė ne tik Lietuvos kino centras, bet ir privačios įmonės bei gausybė žmonių, savanoriškai skyrusių savo 2% paramą ar pervesdami lėšas tiesiogiai į filmo sąskaitą. 

 „Labai laukiu ir filmo premjeros Lietuvoje, kai galėsime sukviesti visus prie jo  kūrimo prisidėjusius žmones. Tai bus didžiulė šventė, vainikuosianti daugybės metų darbą ir visų indėlį“, - kalbėjo  filmo „Sengirė“ režisierius M.Survila.

Pasaulinė filmo  premjera vyks IDFA (www.idfa.nl)  festivalio metu, lapkričio 15 – 26 d., Amsterdame. Lietuvoje filmą numatoma  rodyti ateinančią žiemą/pavasarį. Naujienas apie filmą ir komandą galima sekti filmo facebook paskyroje: www.facebook.com/sengires arba filmo internetiniame puslapyje: www.sengire.lt .

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.