Lrytas.lt biblioteka: 1005. L. Lavaste. „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“

Laima Lavaste. „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“. Vilnius, 2013. Dailininkė Ilona Kukenytė.

Laima Lavaste: „Man Suomija – šalis, kur gyvena pasaulio vaikystė“.
Laima Lavaste: „Man Suomija – šalis, kur gyvena pasaulio vaikystė“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:50 PM

Jei iki šiol apie suomius ir Suomiją žinote tik tiek, kad ten šalta, todėl visi geria, kad visi suomiai vaikšto su finkomis, mylisi nenusiėmę slidžių, kad ten daug ežerų, todėl ir uodų, kad Laplandija – tai tik pasakų apie trolius ir Kalėdų Senį šalis, būtinai turite perskaityti šią knygą.

Žinoma žurnalistė Laima Lavaste skaitytojams šmaikščiai atveria netikėtai linksmą, stebinančią, pilną įdomybių Suomiją, keliančią ir nuostabą, ir pagarbą, ir juoką. Knygoje pasakojama ir apie rimtus bei tragiškus suomių tautos įvykius.

Jums paaiškės, kodėl iki šiol niekas nėra matęs garsiosios Mannerheimo linijos, kad per Žiemos karą kovojo visi 10 suomių tankų, kodėl suomių kariai avėjo rusų kareivių batais.

Sužinosite ir apie Suomijos prezidentus, politiką, meną, sportą, garsias bendroves.

„Nė viena Europos šalis nėra taip apipinta legendomis ir mitais kaip Suomija. Man Suomija yra šalis, kur dar gyvena pasaulio vaikystė. Čia viskas tikra. Tikra žiema su balto sniego pusnimis ir speigų kaustoma tyla.

Tikri tankūs miškai, kur slampinėja meškos ir vilkai. Tikra trumpa karšta vasara su saunų dūmeliu ir baltosiomis naktimis, prinokinančiomis laukų ir miškų gėrybes. Skaidrūs ežerai su tikromis žuvimis ir geriamu vandeniu. Tikri ir dėl to net juokingi žmonės su tikra tiesa, tikra išmintimi ir tikrais jausmais.

Perskaitę šią knygą sužinosite, kodėl suomei negalima bučiuoti rankos, ir kodėl suomis kalbėdamas kasosi. Kodėl jie nori nusišlapinti prie Rusijos sienos. Ir ką daro, kai užtinka žmoną su kaimynu lovoje. Jūs sužinosite, kad suomiai moteris ant rankų privalo nunešti 253 metrus 50 centimetrų, kad 20 procentų suomių mylisi kasdien (pirmauja Europoje) ir kad sausasis įstatymas nebegalioja nuo 1932 metų.

Jei man reikėtų nupiešti Suomiją, aš nupieščiau didelį ledkalnį, iš kurio kyšotų tik patikliai į pasaulį žvelgiančio suomio galva. Jo pasaulis – giliai giliai po ledu. Netiesa, kad į jį neįmanoma prisibelsti.“

Laima Lavaste

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.