Kalėdos suteikia progą dovanoti knygą kaimo bibliotekai

Renkant kalėdinę dovaną artimiesiems knygos dažnai atsiduria pasirinkimų sąrašo viršuje. O artėjant šventėms dažnai pagalvojame ir apie tuos, kuriems sekasi kiek prasčiau. Šiuos du dalykus jungia kasmetinė Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo organizuojama kalėdinė paramos akcija. Jos metu pasirodo specialus knygos leidimas, o dalis už knygą surinktų lėšų virsta parama kaimo vietovių mokyklų bibliotekoms.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2013, 4:05 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:24 PM

Šiais metais kalėdinės akcijos knyga – Franko L.Baumo „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“ (leidykla „Nieko rimto“).

„Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“ pasakoja apie troškimus ir svajones, o, artėjant šventėms, apie juos vis dažniau imame galvoti ir mes. Su šventine nuotaika dažnai ateina noras būti bent šiek tiek geresniems.

Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondas bei leidykla „Nieko rimto“ suteikia progą padaryti mažą, bet daug gėrio atnešiantį darbą. Iki pat Kalėdų visi, perkantys knygą „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“, prisidės prie kalėdinės akcijos ir parems kaimo vietovių mokyklas ir vaikų globos namus. Dalis lėšų, surinktų pardavus šią klasikinę istoriją, virs knygomis, kurios nukeliaus į provincijos mokyklų ir vaikų globos namų bibliotekas.

„Kaimo vietovių vaikams pati naujausia literatūra dažnai yra neprieinama arba tokių knygų bibliotekos turi vos po vieną kitą. O tam, kad vaikai užaugtų savarankiškai mąstančiomis asmenybėmis, labai svarbu, jog knyga juos lydėtų nuo pat mažens“, – sakė leidyklos „Nieko rimto“ vadovas Arvydas Vereckis. – „Todėl mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad kartu su Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondu galime prisidėti prie šio itin svarbaus proceso.“

Anot A.Vereckio, penktus metus besitęsianti akcija jau tapo gražia tradicija, kurios laukia ir leidyklos naujienas sekantys klientai. „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“ didelio dėmesio susilaukė vos paskelbus apie jo išleidimo faktą, ir jau dabar matome, kad ši knyga sparčiai tirpsta iš knygynų lentynų“, – sakė leidyklos vadovas.

Kad fondo ir leidyklos veikla iš tiesų duoda vaisių, patvirtino ir Šepetos (Kupiškio raj.) A. Adamkienės pagrindinės mokyklos direktorė Vanda Vanagienė. Fondas šią mokyklą remia nuo pat įkūrimo pradžios – jau 14 metų.

„Per bendradarbiavimo su fondu metus mokykla sukaupė nepakartojamą biblioteką – turime daugybę enciklopedijų, visus kūrinius, kurie įtraukti į privalomos ir rekomenduojamos literatūros sąrašą, – sakė mokyklos direktorė. – Džiaugiamės, kad galime skaityti naujausias ir populiariausias grožinės literatūros knygas.“ Anot pašnekovės, labiausiai skaityti mėgsta pradinių klasių mokiniai.

A.Adamkienės labdaros ir paramos fondo bei leidyklos „Nieko rimto“ dovanojamos knygos yra ypač svarbios, nes Šepetos kaimo biblioteka gauna mažai lėšų ir per metus labai kukliai pasipildo naujais leidiniais.

„Labai sunku keliais žodžiais nusakyti, kokį poveikį turėjo ilgametė fondo parama. Per 14 metų mokiniai susikrovė didžiulį intelektinį bagažą, – pasakojo V.Vanagienė. – Vaikai turi galimybę skaityti, dalyvauti kūrybiškumą ir pilietiškumą ugdančiuose projektuose, lankyti spektaklius, sporto ir meno šventes.“

V.Vanagienė teigė, kad visa mokyklos bendruomenė jaučia didžiulę atsakomybę ir stengiasi savo veikla pateisinti dovanas, kurias yra gavusi iš A.Adamkienės labdaros ir paramos fondo bei jo partnerių.

Svarbiausia įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose – tokį gyvenimišką patarimą rasite knygoje „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“. O su Keistuolių teatro spektakliu „Geltonų plytų kelias“, sukurtu pagal šią istoriją, spėjo užaugti kelios Lietuvos vaikų kartos. Vaikų, kurie mažiau bijo, bet daugiau nori ir daugiau gali. Juk būtent taip Bailiojo Liūto klausė Dorotė, Kaliausė ir Geležinis Medkirtys – „Labiau nori ar labiau bijai?“.

Šie keturi veikėjai geltonų plytų keliu traukė ne tik į Smaragdo miestą, bet ir savo svajonių link. Klasikinė istorija kviečia keliauti po neregėtą Ozo šalį, moko tikėti stebuklais, rūpintis artimaisiais ir veja tolyn širdgėlą bei slogučius. Šio šviesos ir lengvumo pojūčio savo iliustracijomis siekė ir knygos dailininkas – australas Robertas Ingpenas.

Jis už savo kūrybą yra apdovanotas Hanso Christiano Anderseno medaliu, kuris vaikų literatūros srityje prilygsta Nobelio premijai ir yra teikiamas patiems geriausiems kūrėjams.

Knygą „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“ galima rasti internetinėse parduotuvėse ir knygynuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.