Biblioteka: L.Parkkinen. „Po tavęs, Maksai“

Jaunos suomių rašytojos Leenos Parkkinen (g. 1979) debiutinis romanas „Po tavęs, Maksai“ iškart po pasirodymo Suomijoje sulaukė tiek skaitytojų, tiek literatūros kritikų, tiek ir Europos susidomėjimo: apdovanotas keliomis premijomis – Geriausio debiuto, Lailos Hirvisaari premija, skiriama jaunam talentingam rašytojui, ir premija už perkariausią 2009 metų debiutinę knygą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2014, 2:05 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:07 AM

Romano vertimai leidžiami Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Lenkijoje, Danijoje. Prieš šių metų Vilniaus knygų mugę pasirodė ir lietuviškas šios knygos leidimas – iš suomių kalbos išvertė Aida Krilavičienė (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Taigi kas patraukia skaitytojus ir kritikus? Galbūt netikėtas ir tam tikra prasme egzotiškas siužetas ir personažai – vienu sakiniu šį romaną būtų galima apibūdinti kaip pasakojimą apie brolius cirko Siamo dvynius Maksą ir Izaoką tarpukario Europoje.

Galbūt tai įtraukiantis pasakojimo stilius, perteikiamas iš vieno iš brolių perspektyvos, o gal sėkmę neša visiems aktualios, tik užaštrintos temos – meilės, supratimo, pripažinimo troškimas, kartu ir nuolatinis nusivylimas, skausmas.

„Po tavęs, Maksai“ – tai pasakojimas apie Siamo dvynius, vaikystėje parduotus cirkui. Maksas ir Izaokas suaugę nugaromis, gyvena vieną gyvenimą, nors turi skirtingas širdis. Su cirku jis keliauja po dekadansišką tarpukario Europą, Vokietijos miestus, lanko Paryžiaus kabaretus, Helsinkio bordelius. Cirko savininkai pelnosi demonstruodami luošumą.

Dvynius užjaučia tik į juos panašūs likimo nuskriaustieji, visuomenės atstumtos moterys. Helsinkyje Izaokas tragiškai įsimyli Irisą... Vaizduojamos titaniškos pastangos išgyventi, kai esi ne toks kaip kiti, kai trokšti meilės, o patiri vienatvę ir pažeminimą.

Autorė Leena Parkkinen nuo vaikystės svajojo tapti rašytoja. Studijavo filologiją, grafikos dizainą, šiuo metu rašo ketvirtą knygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.