Žmonės iš visos Lietuvos „Metus“ skaitys keturias valandas

Vilniaus knygų mugėje vasario 22-osios rytą prasidėjo išties savitas renginys – iš visos Lietuvos suvažiavę žmonės „Litexpo“ parodų rūmuose vienas po kito skaito lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio poemą „Metai“. Tikimasi, kad įvairiabalsis choras kūrinį baigs skaityti po keturių valandų – apie 15 val.

G.Vaškelis atskleidė, kad tokie nacionaliniai K.Donelaičio „Metų“ skaitymai nėra išskirtiniai ir pirmą kartą vykstantys. Tai esą yra daroma uždaruose kolektyvuose, įvairiose stovyklose.<br>„Litexpo“ nuotr.
G.Vaškelis atskleidė, kad tokie nacionaliniai K.Donelaičio „Metų“ skaitymai nėra išskirtiniai ir pirmą kartą vykstantys. Tai esą yra daroma uždaruose kolektyvuose, įvairiose stovyklose.<br>„Litexpo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Feb 22, 2014, 12:13 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:04 AM

Renginį pradėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė neišdrįso perskaityti vienos iš 259 K.Donelaičio „Metų“ atkarpos. „Bijau, kad ką nors galiu ne taip sukirčiuoti. Perskaitysiu tik pirmąją eilutę“, – ištarė D.Grybauskaitė.

Ją scenoje pakeitė vilniečiai, iš kitų šalies kraštų atvykę mugės lankytojai, taip pat poetai, rašytojai. „Metų“ fragmentus jau skaitė poetas Antanas A.Jonynas, taip pat idėjos sumanytojas Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidybos centro vadovas Gytis Vaškelis. Iš viso „Metai“ turėtų nuskambėti maždaug 300 žmonių balsais.

„Pirmiausia šiandieniniam lietuviui reiktų išsiaiškinti, apie ką gi poemoje kalba K.Donelaitis. Pasinagrinėti senesnius jau nebevartojamus žodžius, nepatingėti vis žvilgterėti į žodynėlį, priprasti prie K.Donelaičio sintaksinių konstrukcijų, fonetikos ypatybių. Tada jau bandyti įveikti hegzametro barjerą.

Skaityti hegzametrą – tai įsivaizduoti, kad šoki, reikia pajusti ritmą, ir daug kas sustos į savo vietas. Tada pasirinkti mėgstamesnes vietas ir jas detaliau pasinagrinėti. „Metai” neturi vientiso siužeto, tad visai galima apsistoti ties kokiu labiau patinkančiu gamtos aprašymu, ar ties monologais, rudens vaišių aprašymais. Ir šis darbas būtinai atsipirks”, – kaip skaityti K.Donelaitį, patarė G.Vaškelis.

G.Vaškelis atskleidė, kad tokie nacionaliniai K.Donelaičio „Metų“ skaitymai nėra išskirtiniai ir pirmą kartą vykstantys. Tai esą yra daroma uždaruose kolektyvuose, įvairiose stovyklose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.