Kaip veikia populiariojo J.Pattersono bestselerių fabrikas?

Amerikiečių rašytojas Jamesas Pattersonas – pasaulyje perkamiausias rašytojas nuo 2001 metų. Tačiau kokiais būdais jis sugeba būti toks produktyvus? Vien šiemet pasirodys 15 romanų su J.Pattersono pavarde viršelyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2014, 8:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:56 AM

„Pavadinti J.Pattersoną produktyviu rašytoju būtų ne visai teisinga“, – rašo „The Telegraph“ apžvalgininkė Alice Vincent. Tikru prekės ženklu jau spėjęs virsti autorius savo pavarde pasirašė 130 romanų, net 15 jų pasirodys vien šiais metais. Bet net iš šio skaičiaus padalinus 300 milijonų (tiek J.Pattersono knygų egzempliorių parduota iš viso), gausime įspūdingą skaičių – kiekvienos jo knygos nuperkama po 2,3 mln. egzempliorių.

J.Pattersono interneto puslapyje teigiama, kad iš visų 2011 metais Amerikoje parduotų trilerių kietais viršeliais net ketvirtadalis priklauso J.Pattersonui, o nuo 2006 metų kas septynioliktas Amerikoje parduotas romanas priklauso jo plunksnai.

130 romanų su J.Pattersono prekės ženklu sudaro apie 45 651 puslapių. Nuo pirmosios J.Pattersono publikacijos praėjo 38 metai arba 14 185 dienos. Turint omenyje, kad J.Pattersonas savaitgaliais ilsisi savo 17,4 mln. dolerių vertės rūmuose Palm Byče ir tradiciškai ne prie darbo stalo švenčia Padėkos dieną ir kitas šventes, išeina, jog rašytojas nuo 1976 metų kiekvieną darbo dieną parašo po 4,7 puslapius.

Tačiau tiesa yra ta, kad J.Pattersonas turi pagalbininkų armiją. Nors J.Pattersonas rašymą pavertė savo vieninteliu užsiėmimu dar 1996 metais, nuo 2002-ųjų vos 20 procentų šio rašytojo romanų yra parašyti jo ranka. J.Pattersonas iš savo kišenės mokėjo 23 kitiems autoriams, kad jie jam rašytų. To jis net neslepia: bendraautorių pavardės puikuojasi knygų viršeliuose po J.Pattersono pavarde.

J.Pattersonas yra atsakingas už romano idėją ir siužetą – samdomiems autoriams jis pateikia detalų planą. Rašytojai, kurių vieni tuo metu sunkiai verčiasi, o kiti leidžia ir savo bestselerius (tarkim, švedė Liza Markland), parašo pirmųjų skyrių juodraštį. J.Pattersonas jį perskaito, išsako pastabas ir laukia kitų juodraščių – tai tęsiasi, kol populiariajam rašytojui juodraštis atrodo tinkamas.

Jei jums tai skamba kaip negarbingas elgesys kitų rašytojų atžvilgiu, pats J.Pattersonas mano kitaip. Pradedančiųjų rašytojų pavardės atsiduria ant bestselerių viršelių ir gali sudominti potencialius leidėjus, ištroškusius naujų vardų. 2009-aisiais J.Pattersonas rimtu veidu net yra pasakęs: „Iš tiesų jie moka man. Juk jie šitiek daug išmoksta.“

J.Pattersonas: skaičiai ir faktai

* Išleistų romanų skaičius – 130.

* Išspausdintų puslapių skaičius – 45 651.

* Bendraautorių skaičius – 23.

* Iš viso parduota apie 300 mln. J.Pattersono knygų egzempliorių.

* „New York Times“ bestselerių sąraše puikavosi 76 J.Pattersono romanai.

* Antrųjų J.Pattersono namų kaina – 17,4 mln. doelrių.

* Vien J.Pattersono kūrybą tvarko 3 visą etatą turintys leidėjai (plius jų asistentai).

* Maksimalus bendraautoriams skirto romano smulkaus plano ilgis – 50 mašinraščių.

* Metai, praleisti rašant ir leidžiant romanus, – 38.

* Į lietuvių kalbą išversta nemažai J.Pattersono romanų. Tai – „Krosas“, „Merė, Merė“, „Gelbėtojas“, „Bikinis“, „Private. Žaidynės“, „Sekmadieniai pas Tifanį“, „Samos laiškai Dženiferei“, „Siuzanos dienoraštis Nikolui“.

Parengė Ramūnas Gerbutavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?