„Hario Poterio“ autorė romane tiria mažos bendruomenės nuodėmes

Joanne Kathleen Rowling – „Hario Poterio“ autorė, dėl knygų apie burtininką berniuką pažįstama tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. J.K.Rowling gimė 1965 Anglijoje, Eksterio universitete studijavo prancūzų kalbą. Sekretorės darbas būsimai rašytojai neatrodė patrauklus – kūrybinė prigimtis jau tada vertė ją rašyti istorijas, o ne tvarkyti dokumentus.

Daugiau nuotraukų (1)

Viltė Giedraitytė

May 21, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:26 PM

26 metų J.K.Rowling išvyksta į Portugaliją, kur dirba anglų kalbos mokytoja, išteka ir susilaukia dukters. Deja, santuoka trunka neilgai ir po skyrybų J.K.Rowling persikelia į Škotiją. Edinburge ji dirba prancūzų kalbos mokytoja ir išleidžia pirmąją serijos apie Harį Poterį dalį. Kaip tik šis kūrinys išgarsina moterį, ji susilaukia pripažinimo. Nuo šiol J.K.Rowling gali atsidėti tik rašymui... Tačiau rašytojams, kaip ir aktoriams, kartais nutinka keistų dalykų: pirmas pavykęs darbas prilipdo etiketę, trukdančią žengti toliau, daryti karjerą. J.K.Rowling apibūdinama kaip puiki fantastinės literatūros vaikams rašytoja, tačiau pati knygų apie Harį Poterį autorė turėjo ir kitų tikslų – parašyti knygą suaugusiesiems.

Ji taip ir padaro – parašo romaną „Netikėta vakansija“. Šio J.K.Rowling romano lyginimas su „Hariu Poteriu“ yra neišvengiamas, tačiau tai – didžiulė klaida. Nelyginkite, neieškokite magijos ir nė nemanykite, kad tą romaną parašė tas pats asmuo – nelipdykite etiketės, nes ši autorė puikiai atsiskleidžia rašydama suaugusiesiems visai kitokio pobūdžio knygą. Tai visai kito žanro ir problematikos knyga – iš vaikų literatūros J.K.Rowling išėjo pakeisdama žanrą. Lietuvių kalba romaną „Netikėta vakansija“ išleido leidykla „Alma littera“. Vertė Viktorija Uzėlaitė. Romane pasakojama mažo Anglijos provincijos miestelio kasdienybė, kuri nėra tokia idiliška, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Paaiškėja, kad nedidelėje bendruomenėje verda aistros ir intrigos, kad vieni kovoja su kitais, tik iškilti visiems juoduliams reikalinga tam tikra situacija – romane tai vieno tarybos nario mirtis.

Autorė kalba apie opias mūsų laikų visuomenės problemas, sukuria gyvus personažus, apie kuriuos pasakoja su ironija ir humoru. Iš pradžių leidėjai kūrinį atmetė, apibūdindami jį kaip „juodąją komediją“. Lietuvių skaitytojui tai greičiau liūdna knyga, o ne „juodoji komedija“. Verčianti susimąstyti, bet pasakojama su humoru. Net jei knyga ir yra „juodoji komedija“, ar tai blogai? Tačiau taip nėra. Taip, pasakojama su humoru ir kalbama toli gražu ne apie juokingus dalykus, bet...

Knygos tematika labai plati. Romane analizuojamas mažos uždaros Anglijos provincijos bendruomenės gyvenimas. Visų kartu ir kiekvieno atskirai. Mirus visų mylimam tarybos nariui Bariui Fierbraderiui, atsiranda laisva vieta taryboje. Prieš rinkimus įsiplieskia aistros: miestelio gyventojai pasidalija į dvi stovyklas, bet greitai pasidaro aišku, kad kova vyksta ne tik politiniu lygmeniu. Kovoja visi – turtingi su vargšais, paaugliai su tėvais, žmonos su vyrais, mokytojai su mokiniais... Miestelyje tik iš pirmo žvilgsnio viešpatauja idilė, iš tikrųjų vyksta įnirtinga kova, o kraują dar labiau kaitina nežinia kas, pasiskelbęs Bario Fiebraderio šmėkla ir tarybos tinklalapyje viešinantis neva dorų piliečių paslaptis.

Veikėjų – daugybė, siužetinių linijų – taip pat. Viskas meistriškai supinta ir perpinta: kiekviena siužetinė linija ne tik įdomi, įtraukianti, bet ir tarsi savarankiškas pasakojimas, glaudžiai susijęs su visu turiniu. Veikėjai tikroviški, įtikinami ir, beje, labai žmogiški. Įdomu, kad nėra nė vieno teigiamo veikėjo – visi turi paslapčių, nuodėmių, visų gyvenime yra purvo, skiriasi tik to purvo kiekis ir santykis su juo. Romane pateikiami visuomenės politinis, socialinis ir klasių pjūviai, keliami ir nagrinėjami rasizmo, smurto šeimoje, narkotikų, prostitucijos ir kiti nenauji, tačiau opūs klausimai.

J.K.Rowling meistriškumas – tiek daug sudėti į vieną knygą ir pateikti tai ne kaip minčių kratinį, o kaip nuoseklų, logišką ir įdomų pasakojimą. Ir ne šiaip pasakojimą apie mažo miestelio gyventojų kasdienybę, o perteikti pagrindinę idėją – kiek esame atsakingi už save ir kitus. J.K.Rowling teigia, kad „Netikėta vakansija“ – knyga apie atsakomybę, kur svarstoma ir priverčiama galvoti apie tai, „kiek kiekvienas esame atsakingi už savo asmeninę laimę ir vieni už kitus“.

Baigiant galima pasakyti tiek: nesitikėkite klaidžioti po Hario Poterio pasaulį, palikite jį vaikams. Mažo Pagfordo bendruomenės gyvenimas nė kiek nenuobodesnis už magišką burtininkų pasaulį, tačiau kur kas tikroviškesnis, su gyvenimiškomis mūsų silpnybėmis ir problemomis, sukurtas suaugusiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.