Nobelio literatūros premija atiteko prancūzui Patrickui Modiano

Šių metų Nobelio literatūros premija atiteko prancūzų rašytojui novelistui Patrickui Modiano. Į lietuvių kalbą išversti keli šio autoriaus romanai.

Šių metų Nobelio literatūros premija atiteko prancūzų rašytojui Patrickui Modiano.<br>AFP nuotr.
Šių metų Nobelio literatūros premija atiteko prancūzų rašytojui Patrickui Modiano.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 2:45 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:45 PM

Komisija pranešė, kad apdovanojimas autoriui skirtas už „atminties meną, prikėlusį sunkiausiai apčiuopiamus žmonių likimus ir atskleidusį gyvąjį okupacijos pasaulį".

Autorius gaus daugiau nei 3 mln. litų piniginę premiją. Jam bus įteiktas ir auksinis medalis bei diplomas, kuriuos per Stokholme įvyksiančią oficialią ceremoniją jam įteiks šalies karalius Carlas XVI Gustafas. Ceremonija įvyks gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės. 

„Iš tiesų aš niekuomet negalvojau daryti ką nors kita, - 2011 m. viename interviu sakė P.Modiano. - Neturėjau jokio diplomo, jokio aiškaus tikslo, kurio norėčiau siekti. Jaunam rašytojui sunku pradėti taip anksti. Iš tiesų man nepatinka skaityti savo ankstyvųjų knygų. Ne dėl to, kad man jos nepatiktų, tiesiog aš ten savęs neatpažįstu, kaip koks senas aktorius, žiūrintis į save vaidinantį jaunuolį".

P.Modiano šiuo metu gyvena Paryžiuje ir retai dalija interviu. Autorius gimė Paryžiaus sostinės Vakaruose 1945 m., praėjus dviem mėnesiams po Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

69 metų P.Modiano, kurio romanas „Tamsių krautuvių gatvė“ („Rue des Boutiques Obscures“) 1978 metais pelnė prestižinę Goncourt'ų premiją, gimė vakariniame Paryžiaus priemiestyje, 1945-ųjų liepą. 

Jo tėvas buvo Italijos žydų kilmės ir su jo motina, belgų aktore, susipažino per Paryžiaus okupaciją. Rašytojo kilmė padarė didelę įtaką jo kūrybai. 

Žydiškumas, nacių okupacija ir tapatybės praradimas yra temos, vis iškylančios jo romanuose, tarp kurių yra 1968-ųjų „Žvaigždės aikštė“ (La Place de l'Etoile), vėliau Vokietijoje pavadinta svarbiu postholokaustiniu romanu. 

P.Modiano už pirmą didelį savo proveržį yra skolingas draugystei su motinos draugu, prancūzų rašytoju Raymond'u Queneau, kuris pristatė jį leidyklai „Gallimard“, kai jam buvo dvidešimt keleri. 

P.Modianas savo kūriniuose daugiausiai dėmesio skyrė Antrajam pasauliniam karui ir XX a. penktajam dešimtmečiui.

P.Modiano žinomiausias dėl savo dviejų kūrinių „Dingęs žmogus" ir „Lacombas Lucienas".

Į lietuvių kalbą išversti keli P.Modiano romanai - 1993 m. leidykla „Vaga“ išleido romaną „Tamsių krautuvių gatvė“ (vertė P.Bieliauskas), 1999 m. „Alma littera“ išleido „Povestuvinę kelionę“ ir „Iš užmaršties gelmių“, o 2011 metais buvo išverstas romanas „Horizontas“ („Baltos lankos“).   Paskelbus P.Modiano laureatu nepasitvirtino lažybininkų spėlionės, kad prizas pagaliau atiteks japonui Haruki Murakami, baltarusei Svetlanai Aleksejevič ar Sirijos poetui Adoniui.

Praėjusiais metais Nobelio literatūros premija buvo skirta Kanados rašytojai Alice Munro.

Apsakymų ir novelių meistre laikoma A.Munro tapo pirmąja kanadiete, kuriai šį apdovanojimą skyrė Švedijos Nobelio komitetas, nes Monrealyje gimęs Saulas Bellow persikėlė gyventi į Čikagą, būdamas devynerių metų, ir yra laikomas JAV rašytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.