Detektyvams skirtoje mugėje detektyvų reikia ieškoti su žiburiu

Šešioliktosios Vilniaus knygų mugė tema – detektyvai. Bet jeigu joje nuspręsite įsigyti gerų detektyvinių romanų, jūsų paieškos gali virsti tikru detektyvu. Tai patyriau savo kailiu.

Vilniaus knygų mugės akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus knygų mugės akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Feb 20, 2015, 5:36 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:37 PM

Kas iš tų su detektyvais susijusių šūkių ir šį žanrą narpliojančių diskusijų, jei naujų detektyvinių romanų reikia ieškoti su žiburiu. Gerai, jei žinai, kurios leidyklos pastaruoju metu galėjo išleisti padorų detektyvą. Tad palengvindamas jūsų darbą kreipiausi į kelias leidyklas prašydamas atskleisti, kokių naujų detektyvų parengė šiam žanrui skirtam renginiui.

Leidykla „Sofoklis

Leidyklos atstovai išsyk užsiminė, kad jų leidžiami detektyvai nėra itin populiarūs, lankytojai esą labiau domisi tradiciniais romanais. Ši leidykla labiausiai didžiuojasi žinomo rusų autoriaus Boriso Akunino „Fandorino serija“, kurioje bylas narplioja detektyvas Erastas Fandorinas. Leidykla yra išleidusi tris šios serijos romanus: „Azazelis“, „Aukso skrynia“, „Achilo mirtis“. Visų jų kaina – po 2,5 euro.

„Sofoklio“ atstovai detektyvų mėgėjams dar siūlo Lisos Gardner romaną „Myliu dar labiau“ (kaina – 7 eurai), kuriame veikia pareigūnė Tesa Leoni. Apie ką šis romanas? Pareigūnė Tesa Leoni nebeapsikentė vyro smurto ir nušovė jį tarnybiniu ginklu. Mėlynės ant moters kūno patvirtina, kad tai buvo savigyna. Tačiau kur dingo šeimos dramą turėjusi matyti šešiametė dukra? Bylą pradeda tirti patyrusi detektyvė Didi Voran ir buvęs jos mylimasis Bobis Dodžas. Sekdami bylos pėdsakais pareigūnai kiekviename žingsnyje susiduria su paslaptimis.

Leidykla „Tyto alba

Leidyklos vadovė Lolita Varanavičienė, paklausta apie šios leidyklos leidžiamus detektyvus, išsyk prisiminė Austrijoje gyvenantį detektyvų autorių Michaelį Robothamą. Yra išleisti du jo romanai – „Amnezija“ (kaina 10 eurų) ir „Įtariamasis“ (7 eurai). L.Varanavičienė pasidžiaugė, kad vilčių teikia skaitytojų pageidavimai, jog šio autoriaus kūrinių būtų išleidžiama ir ateityje.

Apie ką šie romanai? Apie sarkastišką ir intelektualų Džo O’Lofliną, vieną žymiausių Londono psichoterapeutų, kurio gyvenimą ir karjerą temdo Parkinsono liga. Romane „Amnezija“ į pirmą planą iškyla detektyvas inspektorius Ruizas. Išgelbėtas iš Temzės ir vos nenuskendęs, jis aštuonias dienas guli komoje. Atgavęs sąmonę, jis su siaubu supranta, kad paskutiniųjų savaičių visiškai neprisimena. Vienintelis dalykas, likęs atmintyje – mergaitės fotografija: mažoji Mika, pagrobta prieš trejus metus ir nuo tada laikoma mirusia. Bet ar tikrai?

Leidykla „Versus aureaus“

„Detektyvai nėra mūsų žnras. Mat mes orientuojamės į rimtesnę akademinę literatūrą. Be to, anksčiau mūsų išleisti rimtesni detektyviniai romanai nesulaukė deramo skaitytojų dėmesio. Supratome, kad sudėtingesniems detektyvams mūsų šalies skaitytojai dar nėra deramai subrendę. Tarkime Giulio Leoni istorinį detektyvą „Mozaikos nusikaltimai“ istorikai gyrė, bet skaitytojams jis greičiausiai pasirodė per sudėtingas“, – sakė leidyklos vadovas Arturas Mickevičius.

„Versus aureaus“ mugės lankytojams siūlo pasidomėti jų leidžiamais lietuvių autoriaus Kazio Almeno detektyvais. Ši leidykla yra išleidusi tris šio autoriaus „sovietinės serijos“ detektyvus: „Trispalvė Iljičiui“, „Vaivos juosta“ ir „Lietingos dienos“, kuriose bylas tiria Kauno Požėlos rajono milicijos vyresnysis leitenantas Donatas Vėbra.

Leidykla „Obuolys“

„Mes nuolatos leidžiame švedų detektyvus, todėl mugės temai specialiai nesiruošėm“, – sakė leidyklos atstovai, paminėję kelis, jų manymu, vertus dėmesio detektyvinius romanus.

Vienas naujausių – Leifo G.W.Perssono romanas „Linda, kaip iš Lindos žmogžudystės“ (kaina – 10 eurų) . Pats autorius yra garsus skandinavų kriminologas, o jo romanuose sudėtingas bylas tiria ciniškas tuščiagarbis alkoholikas Evertas Bekstriomas. Tai ir juokingas, ir įtemptas detektyvinis romanas.

Leidyklos atstovai taip pat lankytojams pasiūlė atkreipti dėmesį į Lizos Marklund ir Cillos bei Rolfo Boylandų romanus.

Leidykla „Baltos lankos“

„Pastaruoju metu detektyvų leidžiame mažiau, nes skaitytojams įdomesnės kiek kitokio pobūdžio knygos. Visiškai nepasiteisino amerikiečių autorių, tokių kaip Patricia Cornwell, romanai. Jos romanas „Skarpeta“ nebuvo itin perkamas, nors rodomas ir toks serialas“, – sakė leidyklos redaktorius Saulius Repečka.

Tačiau leidyklą džiugina tokių autorių kaip Jeanas-Christophe’as Grange ir Jo Nesbo populiarumas Lietuvoje. „Baltos lankos“ netrukus išleis Jeano-Christophe’o Grange romaną „Kaikenas“, kurio mugėje dar negalima įsigyti.

Tačiau mugėje leidyklos atstovas lankytojams siūlo atkreipti dėmesį į Jo Nesbo romaną „Vaiduoklis“ (kaina – 10,5 euro) iš Hario Hūlės serijos. Pats naujausias Jo Nesbo romanas „Galvų medžiotojai“ (kaina – 9 eurai), pasak S.Repečkos, yra bene geriausias Jo Nesbo kūrinys, nes jis pakylėjo į kitą lygį – priartėjo prie tikrosios literatūros.

Leidykla „Vaga“

Lankytojams, kurie užsimanytų įsigyti detektyvą šios leidyklos stende, didelio pasirinkimo nebūtų. Pastaruoju metu ji išleido tik Suzanne Rindell „Nusikaltimų metraštininkę“ (kaina – 8 eurai). Romanas įdomus tuo, kad, kaip paaiškėja, herojė – skrupulinga nuovados mašininkė – savo pasakojimą rašo psichiatrinėje ligoninėje.

Leidykla „Alma littera

Pasak leidyklos vadovės Danguolės Viliūnienės, Lietuvoje detektyvų požiūriu situacija pamažu keičiasi į gerąją pusę. „Skaitytojai nori detektyvų ir juos perka, nors labiau domisi tais, kurie turi romantinės meilės elementų“, – sakė ji.

D.Viliūnienė mugės lankytojams pasiūlė atkreipti į dvi detektyvines knygas. Pirmoji – Hario Poterio autorės J.K.Rowling romanas „Gegutės šauksmas“ (kaina – 13,80 euro), parašytas Roberto Galbraitho slapyvardžiu. Jame paslaptingą bylą, susijusią su gražuolės manekenės nužudymu, tiria privatus detektyvas Kormoranas Straikas.

Antroji knyga – visiškai nauja. Tai – geriausių Švedijos detektyvų autorių apsakymų rinkinys, kuriame yra ir garsiojo Stiego Larssono apsakymas. Šios knygos kaina – 11,20 euro. Atrodo, kad šiaurietiškų detektyvų mėgėjams ši knyga gali tapti tikra dovana.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.