Kas konkuravo su Michailu Šolochovu dėl Nobelio premijos?

Švedijos karališkosios akademijos archyvai liudija, kad kartu su rusų rašytoju Michailu Šolochovu, 1965 metais gavusiu Nobelio premija, buvo nominuoti Vladimiras Nabokovas, Pablas Neruda, Jorge Luisas Borgesas, pranešė „The Gardian“. Iš jų tik P.Neruda gavo premiją vėliau -1971 metais.

Nobelio premijos laureatams įteikiamas toks medalis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Nobelio premijos laureatams įteikiamas toks medalis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rašytojas M.Šolochovas 1938 m.
Rašytojas M.Šolochovas 1938 m.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-01-11 10:28, atnaujinta 2017-06-11 11:15

Švedijos karališkoji akademija, priimanti galutinį sprendimą dėl Nobelio literatūros premijos skyrimo, nominantų pavardes laiko įslaptinusi penkiasdešimt metų. Tik po tiek laiko jos gali būti paviešintos.

1965 metais į literatūrinį „Nobelį“ taip pat buvo iškeltos britų Wystano Hugh Audeno, Lawrence'o Durrello (rašytojo gamtininko Geraldo Durrello brolio), Leslie Poleso Hartley, Somerseto Maughamo ir Alano Sillitoe kandidatūros. Niekas iš jų vėliau taip ir negavo Nobelio premijos. Bet airių rašytojas, poetas ir dramaturgas Samuelis Beckettas, taip pat nominuotas tais pačiais metais, gavo ją vėliau – 1969-aisiais.

Premijos skyrimas M.Šolochovui už romaną „Tykusis Donas“, paskelbtą 1928 metais, sukėlė karštų diskusijų. Kai kurie rašytojai ir literatūros tyrinėtojai ginčija kūrinio autorystę ir tvirtina, kad iš tiesų romaną parašė kitas žmogus. Klausimas dėl „Tykiojo Dono“ autorystės galutinai neišspręstas iki šiol.

1958 metais M.Šolochovas dalyvavo kito Nobelio premijos laureato – Boriso Pasternako – viešo smerkimo kampanijoje. M.Šolochovas kaltino savo kolegą „voliuntarizmu“. Dėl sovietų valdžios inspiruotos pjudymo kampanijos B.Pasternakas buvo priverstas atsisakyti premijos.

Per premijos įteikimo ceremoniją M.Šolochovas nenusilenkė karaliui, kaip reikalauja etiketo taisyklės.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.