Dramaturgijos konkurse „Versmė“ nugalėjo penki autoriai

Dramaturgijos konkurse

Baigėsi LNDT paskelbtas dramaturgijos idėjų konkursas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Baigėsi LNDT paskelbtas dramaturgijos idėjų konkursas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2016, 5:25 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:04 AM

Kodėl tiek tiek daug? Nuo trijų geriausių pretendentų į laureatus pagal balus nežymiai atsiliko dar du autoriai, todėl ir išrinkti penki laimėtojai, o ne trys, kaip planuota konkurso pradžioje.

Vasario mėnesį LNDT kvietė jaunuosius rašytojus, būsimus dramaturgus ir visus, norinčius išbandyti savo jėgas tekstų scenai kūrime, siųsti paraiškas pjesių idėjų konkursui. Šių metų konkurso tema buvo mitas.

Iš viso gauta 31 paraiška. Jas vertino ir laimėtojus rinko komisija, kurią sudarė prof. Leonidas Donskis, Rolandas Rastauskas, dr. Aušra Martišiūtė, dr. Jūratė Čerškutė ir dr. Gabrielė Labanauskaitė.

Konkurso laimėtojai vasarą bus pakviesti savo idėją plėtoti dirbdami su lenkų dramaturgu Piotru Gruszczydskiu ir lietuvių rašytoju Sigitu Parulskiu.

Pirmas kūrybinių dirbtuvių etapas vyks 2016 m. liepos mėn. Jame dalyvaus visi atrinktų pjesių idėjų autoriai ir trys ne konkurso būdu pakviesti dramaturgai: Birutė Kapustinskaitė, Mindaugas Nastaravičius ir Teklė Kavtaradzė. Jaunųjų dramaturgų sukurtų pjesių skaitymai numatomi lapkričio mėnesį „Versmės“ festivalyje.

Pasak komisijos nario prof. L. Donskio, laimėję projektai paliko šviesų įspūdį: „Geriausieji darbai pasižymi tuo, kad juose nėra iš kitų pjesių ar šiaip literatūros kūrinių atkeliaujančių įkyrių skolinių. Jie originalūs, drąsiai parašyti ir įdomūs“.

Komisijos narę J. Čerškutę maloniai nustebino konkursantų gausa. „Akivaizdu, kad tai nebeleidžia virkauti dėl lietuviškos dramaturgijos kritiškos būklės. Šių metų „Versmės“ tema – mitas – buvo sudėtinga, amžina ir neišsemiama. Ne visiems pavyko rasti tvirtų sąsajų su realybe (šis aspektas buvo vienas svarbiausių) – kai kurios idėjos priminė mitų referatus, kitos atrodė perspaustos, perteikė gražius, bet stokojančius turinio konceptus. Man asmeniškai pasirodė, kad dramaturgijos lauke vis dar pernelyg daug prozos – kai kurias idėjas skaičiau kaip puikius apsakymų planus. Kita vertus, tokį įspūdį veikiausiai galima paaiškinti tuo, kad tai – idėjų, o ne pačių pjesių konkursas“, – svarstė J.Čerškutė.

Konkurso laureatė, daugiausia balų surinkusi jaunoji dramaturgė Dovilė Statkevičienė mano, kad mito tema visada yra „apie mus“. Ji džiaugėsi „Versmės“ konkurso teikiama galimybe mokytis ir padirbėti su profesionalais. „Čia kūryba ne baigiasi, o prasideda. Todėl labai laukiu dirbtuvių – tikiu, kad gresia daug virsmų“, – juokavo laureatė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.