Pirštais galima ne tik skaityti, bet ir „matyti“ paveiksliukus

Sostinės Adomo Mickevičiaus bibliotekoje (Trakų g. 10) iki rugsėjo 30-osios galima apžiūrėti Vytauto Gendvilo taktilinių iliustracijų Brailio raštu išleistai Janoscho knygai „Panama labai graži“ ( leid. „Brailio spauda“, 2000) parodą.

Brailio raštu atspausta ir taktiliniais piešiniais iliustruota vaikiška knygelė „Panama labai graži“ buvo pristatyta Knygų šalies kūrybinėje erdvėje „Tu gali sukurti knygą“ Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.<br>A.Šandario nuotr.
Brailio raštu atspausta ir taktiliniais piešiniais iliustruota vaikiška knygelė „Panama labai graži“ buvo pristatyta Knygų šalies kūrybinėje erdvėje „Tu gali sukurti knygą“ Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.<br>A.Šandario nuotr.
parodą lydi Knygų šalies kūrybinės studijos dirbtuvės „Skaitantys pirštai“.<br>A.Šandario nuotr.
parodą lydi Knygų šalies kūrybinės studijos dirbtuvės „Skaitantys pirštai“.<br>A.Šandario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 5:24 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:29 PM

Pristatomos 27 iliustracijos, nupieštos taip, kad būtų ne tik gražios, bet ir gerai suprantamos tiek akiai, tiek rankai. Ar taip yra iš tiesų, gali spręsti kiekvienas, palietęs šias iliustracijas savo ranka.

V.Gendvilas mokėsi Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje, vėliau studijavo Vilniaus universitete pramonės ekonomiką, įgijo ekonomisto planuotojo specialybę. 1992-aisiais pradėjo dirbti viešojoje įstaigoje „Brailio spauda“, o nuo 1996 m. eina šios įstaigos direktoriaus pareigas, yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos leidžiamo žurnalo „Mūsų žodis“ vyriausiasis redaktorius.

Jis gerai žino, kokios informacijos, knygų, iliustracijų reikia akliesiems ir silpnaregiams, nes pats nuo vaikystės blogai mato ir visą gyvenimą naudojasi Brailio raštu. „Grįžęs iš darželio eidavau ne į kiemą, o piešti. Piešiau namus, medžius, mašinas, saulę ir debesis. Mokykloje lankiau keramikos būrelį ir vaidinau mokyklos teatre. Studijų metais liko tik mėgėjiškas teatras. Pradėjęs dirbti, prisiminiau pomėgį piešti, kai „Brailio spauda“ pradėjo leisti knygas. Pasinaudojęs bendradarbio Sergejaus Mecho sukurta piešimo taškais kompiuterine programa, iliustravau kelias Brailio rašto knygeles. Manau, kad esu šioks toks paišytojas, bet ne dailininkas“, – pasakojo V.Gendvilas.

Nuo 2005 m. jis dalyvauja Knygų šalies kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ edukacinėje veikloje. Tais pačiais metais Brailio raštu atspausta ir taktiliniais piešiniais iliustruota vaikiška knygelė „Panama labai graži“ buvo pristatyta Knygų šalies kūrybinėje erdvėje „Tu gali sukurti knygą“ Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.

O šią parodą lydi Knygų šalies kūrybinės studijos dirbtuvės „Skaitantys pirštai“. Registruotis į dirbtuves galima adresu ruta.skorupskaite@amb.lt.

Vienas Brailio raštu išleistas knygos „Panama labai graži“ egzempliorius bus nusiųstas autoriui Janoschui, gyvenančiam Tenerifėje. Jo kūrybos gerbėjai parodos metu kviečiami pasirašyti jam skirtoje padėkos knygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.