Lrytas.lt biblioteka. Kate Atkinson. „Griuvėsių Dievas“, romanas

Kate Atkinson (Keit Atkinson, g. 1951 m. Jorke, Jungtinėje Karalystėje) – viena žymiausių šiuolaikinių britų rašytojų. Pirmasis romanas „Anapus fotografijų“ iškart pelnė jai Whitbread (dab. Costa) premiją ir tarptautinį pripažinimą. 2011 m. už nuopelnus literatūrai ji buvo apdovanota Britanijos imperijos ordinu.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-10 16:40, atnaujinta 2017-04-12 10:57

Didžiulį susidomėjimą sukėlė Kate Atkinson knyga „Gyvenimas po gyvenimo“ („Tyto alba“, 2014) – įsimenanti istorija apie Ursulą Tod, sužavėjusi viso pasaulio skaitytojus.

„Dievo griuvėsiai“ – nėra romano „Gyvenimas po gyvenimo“ tęsinys. Anot autorės, tai paralelinė knyga. Čia pasakojama apie Ursulos brolį Tedą, kurio gyvenimą nulėmė jo apsisprendimas per Antrąjį pasaulinį karą tapti pilotu. Romano veiksmas tarsi sukasi ratu – nuo Tedo vaikystės ir jaunystės iki mirties, o karas yra tiek knygos, tiek Tedo gyvenimo centre. Tedas, per karą mėtęs bombas ant daugelio Vokietijos miestų, visą ilgą likusį gyvenimą stengiasi ištaisyti savo padarytą žalą ir pasirenka vienintelį jam įmanomą būdą: pasiryžta būti geras žmonėms.

Tai emociškai sukrečianti istorija, kurią Kate Atkinson pasakoja lėtai, detaliai, elegantiškai, su kiekvienu puslapiu skaitytojui meistriškai atskleisdama žmogaus gyvenimą. Ši knyga – apie gyvenimą šeimoje ir buvimą su savimi, reikšmingus apsisprendimus ir tai, kaip kiekvienas iš mūsų matome save, apie ne tik Tedo, bet ir kiekvieno, gyvenusio XX amžiuje, istoriją.

Autorė prasiskverbia pro gyvenimo paviršių, subtiliai, bet nepermaldaujamai atveria tiesą apie mus pačius ir apie gyvenimą, kuriame nėra idealių sąlygų ir situacijų; reikia tiesiog kuo geriau daryti tai, ką manome esant teisinga, ir stengtis būti geram. Kad ir kaip tai būtų sunku ir nemadinga.

* * *

Kate Atkinson. Griuvėsių Dievas. Iš anglų kalbos vertė Rasa Drazdauskienė. – Vilnius: Tyto alba, 2017. – 510 p. Dailininkė Asta Puikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.