Leidyklos „Tyto alba“ svečiai knygų mugėje – iš Viltšyro, Barselonos ir Paryžiaus

Vasario 23-26 dienomis vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje leidykla „Tyto alba“ laukia trijų garsių autorių – rašytojų iš Didžiosios Britanijos ir Ispanijos bei žymaus mediko iš Prancūzijos.

Vilniaus knygų mugėje bus galima susitikti su brite K.Webb, prancūzu J.C.Laprazu ir ispanu F.Mirallesu.
Vilniaus knygų mugėje bus galima susitikti su brite K.Webb, prancūzu J.C.Laprazu ir ispanu F.Mirallesu.
Debiutinis K.Webb romanas „Palikimas“ 2010 m. Didžiojoje Britanijoje buvo nominuotas Metų rašytojo rinkimuose.
Debiutinis K.Webb romanas „Palikimas“ 2010 m. Didžiojoje Britanijoje buvo nominuotas Metų rašytojo rinkimuose.
„Nematomieji“ – antrasis K.Webb romanas, išleistas 2016 metais.
„Nematomieji“ – antrasis K.Webb romanas, išleistas 2016 metais.
Romanas „Primiršta daina“ – apie bohemišką moterį, mylinčią menininką, ir jauną, nepatyrusią vietos merginą, menininko mūzą.
Romanas „Primiršta daina“ – apie bohemišką moterį, mylinčią menininką, ir jauną, nepatyrusią vietos merginą, menininko mūzą.
Romane „Maži dalykai dideli“ pasakojama istorija apie 37 m.viengungį Samuelį, vokiečių kalbos dėstytoją, gyvenantį uždarą gyvenimą.
Romane „Maži dalykai dideli“ pasakojama istorija apie 37 m.viengungį Samuelį, vokiečių kalbos dėstytoją, gyvenantį uždarą gyvenimą.
„Vabi sabi“ – tęsia pasakojimą apie Samuelio gyvenimą.
„Vabi sabi“ – tęsia pasakojimą apie Samuelio gyvenimą.
Prancūzas J.C.Laprazas Vilniaus knygų mugėje pasidalys sveikos gyvensenos receptais.
Prancūzas J.C.Laprazas Vilniaus knygų mugėje pasidalys sveikos gyvensenos receptais.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 10, 2017, 10:58 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:25 AM

Šeštadienį, vasario 25 d., „Litexpo“ konferencijų salėse ir leidyklos stende bus galimybė susitikti su brite Katherine Webb, ispanu Francesco Mirallesu ir prancūzu Jeanu Claude'u Laprazu.

Britų rašytoja, pasaulinių bestselerių autorė K.Webb išleido penkis romanus, iš kurių tris galima skaityti lietuviškai. K.Webb romanai iš viso išversti į 26 kalbas.

Debiutinis romanas „Palikimas“ (vertė Kristina Miliūnienė, 2015) iš karto patraukė skaitytojų dėmesį ne tik intriguojamu pasakojimu, bet ir literatūrine kokybe. 2010 m. šis kūrinys Didžiojoje Britanijoje buvo nominuotas Metų rašytojo rinkimuose geriausio debiuto kategorijoje ir atvėrė K.Webb geriausių leidyklų duris. Tais pačiais metais populiarusis britų portalas TV Book Club “Palikimą“ išrinko Metų knyga.

2016 m. išleistas antras K.Webb romanas „Nematomieji“ (vertė Virginija Traškevičiūtė), o naujausia, trečioji, rašytojos knyga – romanas „Primiršta daina“ (vertė Inga Tuliševskaitė) – pasirodė praėjusių metų pabaigoje. Visos britų rašytojos knygos nuolat patenka į „Sunday Times“ skaitomiausiųjų dešimtukus ir į Lietuvos skaitytojų mėgstamiausių knygų sąrašus.

K.Web 1977 m. gimė ir augo Hampšyro grafystėje tarp įspūdingų pilių griuvėsių ir paslaptingų dvarų. 1998 m. Daramo universitete studijavo istoriją, o baigusi mokslus pradėjo rašyti pirmąjį romaną. Prieš tapdama profesionalia rašytoja dirbo padavėja, aukle, asistente, keramike, knygriše, bibliotekininke, ūkvede. Gyveno Venecijoje, Londone ir Berkšyre, galiausiai apsistojo Viltšyre.

„Romano „Primiršta daina“ veiksmas plėtojasi Dorsete ir Maroke ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir šiais laikais. Tai romanas apie bohemišką moterį, mylinčią menininką, ir jauną, nepatyrusią vietos merginą, menininko mūzą, taigi apie meną, meilę, pavydą, aistras, slypinčias po plonu užmaršties sluoksniu ir laukiančias menkiausios dingsties įsiplieksti.

Įkvėpimas mane apima tik namie. Naujoje, nepažįstamoje vietoje, ypač kai šalia smagi kompanija, labai sunku susikaupti. Mėgstu gamtą, kaimą, metų laikų kaitą. Dievinu istoriją – ji mane labiausiai įkvepia. Joje slypi tiek daug paslapčių, pasakojimų, laukiančių, kol bus atrasti, ir žmonių, kurių keliai mįslingai susikerta ir paveikia vienas kitą“, – sakė K.Webb.

Rašytojos pomėgis – kepti pyragus ir jodinėti. „Man patinka kepti pyragus, ypač vaisinį pyragą pagal močiutės receptą. Šeimoje jis vadinamas „niekada nenuviliančiu vaisiniu pyragu“. Gyvendama Venecijoje, išmokau ruošti rizotą, pakenčiamai gaminu kario troškinį, o ištaigingiausias mano patiekalas – tiršta vištienos sriuba su virtinukais.

Man patinka jodinėti. Išmokau dešimties. Paauglystėje dalyvavau konkūruose, svajojau turėti nuosavą žirgą. Dabar jodinėju, kai turiu laiko.

Geriau jaučiuosi su auliniais batais vietos aludėje nei su aukštakulniais kokteilių bare. Man nerūpi, kas madinga. Sesuo išrenka, ką turėčiau vilkėti, pavyzdžiui, per gimtadienius“, – dėstė K.Webb.

F.Mirallesas – ispanų rašytojas, eseistas, vertėjas ir muzikantas, 1968-aisiais gimęs Katalonijos sostinėje Barselonoje aukšto valdininko ir siuvėjos šeimoje.

Jis rašo knygas, be to, yra leidinių „El Pais“ ir „Mentesana“ skiltininkas. Keletą kartų metęs mokslus, 17-os keliavęs aplink pasaulį, iš kavinės muzikantų pramokęs groti klavišiniais, talentingasis ispanas įkūrė roko grupę „Nikosia“, kuri yra išleidusi keturis albumus.

F.Mirallesas parašė ne tik daugybę romanų. Jis vienas ir su bendraautoriais rašo ir negrožinius kūrinius – psichologines savipagalbos knygas. Rašytojas garbinamas Katalonijoje ir visoje Ispanijoje, jo mintis sujungti beletristiką ir psichologiją, pateikti žinių apie literatūrą, meną ir muziką žavi tuos, kurie ne tik mėgsta skaityti, bet ir siekia lavintis bei ieško atsakymų į egzistencinius klausimus – kas yra meilė, kaip rasti gyvenimo prasmę, kur slypi laimė?

F.Miralleso tekstai vadinami magiškais, prasiskverbiančiais tiesiai į širdį, jo knygos populiarios ir tarp jaunų, ir tarp vyresnių skaitytojų.

Labiausiai pasaulyje išgarsėjęs, išverstas į daugiau kaip 20 kalbų F. Miralleso romanas „Maži dalykai dideli“ (vertė Alma Naujokaitienė) 2016-aisiais išleistas Lietuvoje, o prieš mėnesį pasirodė jo tęsinys – „Vabi sabi, arba Romanas apie netobulumo grožį“ (vertė A. Naujokaitienė), kurį rašytojas parašė po aštuonerių metų.

Romane „Maži dalykai dideli“ pasakojama istorija apie 37m. viengungį Samuelį, vokiečių kalbos dėstytoją, gyvenantį uždarą gyvenimą. Pasaulis jam – neįdomus ir beprasmis, nors jis vis tiek lūkuriuoja pasikeitimų. Kartą į Samuelio namus užklysta katinas. Iš pažiūros nereikšmingas įvykis sukelia virtinę pokyčių, suteikiančių gyvenimui mažų ir didelių džiaugsmų: Samuelis susipažįsta su kaimynu ir gauna iš jo išmintingų patarimų, pagerėja jo santykiai su seserimi, jis sutinka ypatingų žmonių, galų gale – jo gyvenime vėl atsiranda Gabrielė, jaunystės meilė, kurios jis nebuvo matęs 30 metų.

Romanas kupinas įvairių laikotarpių išminties perlų, jame aptariamos knygos, herojaus mėgstama muzika, visas pasakojimas persmelktas romantikos, nostalgijos ir dažnai sukelia šypseną.

„Vabi sabi“ – tęsia pasakojimą apie Samuelio gyvenimą.

Susitikimas su K.Webb Vilniaus knygų mugėje – vasario 25 d., šeštadienį. 

Susitikimas knygų mugėje su F. Mirallesu – vasario 25 d., šeštadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.