Kokius naujus akiračius atvers Lenkijos stendas Vilniaus knygų mugėje?

Kaip ir kasmet, Lenkijos institutas Vilniuje kartu su lenkų ir lietuvių partneriais Vilniaus knygų mugei, kuri šiais metais vyks vasario 23-26 dienomis parodų centre „Litexpo“ Vilniuje, parengė įdomų ir įvairialypį lenkų literatūros pristatymą.

Savo veiklą Vilniaus knygų mugėje pristatys lenkų iliustratorių legenda J.Wilkońas, iliustravęs beveik 200 knygų vaikams ir suaugusiems.
Savo veiklą Vilniaus knygų mugėje pristatys lenkų iliustratorių legenda J.Wilkońas, iliustravęs beveik 200 knygų vaikams ir suaugusiems.
Lenkų reportažo mokyklai Vilniaus knygų mugėje atstovaus W.Góreckis, rašantis Kaukazo tema.
Lenkų reportažo mokyklai Vilniaus knygų mugėje atstovaus W.Góreckis, rašantis Kaukazo tema.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2017, 11:34 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 8:11 PM

Šių metų Knygų mugės tema – lietuviški ženklai pasaulyje. Lenkijos institutas sieks pristatyti lietuvių skaitytojui, kaip lenkų rašytojai, reportažų autoriai regi ir vaizduoja pasaulį savo knygose. Todėl lenkų stendo šūkis bus „Knygos iš Lenkijos – nauji akiračiai“. Tačiau nepritrūks ir lenkiškų-lietuviškų ženklų:  Józefas Wilkońas, Patricija Bliuj-Stodulska, Stasys Eidrigevičius, Jerzy Giedroycas, Czeslawas Miloszas – tai tik dalis jų.

Neieškosime vien lietuviškų ir lenkiškų ženklų pasaulyje, parodysime skaitytojams naujus, nežinomus horizontus. Įrodysime, kad garsioji „lenkų reportažo mokykla“ yra viena geriausių pasaulyje, o Ryszardo Kapuścińskio, Hannos Kral ar Mariuszo Szczygieło knygos jau yra tapusios pasaulinės literatūros kanonu.

Taip pat pristatysime naują lenkų reportažų autorių kartą. Jie rašo apie Kaukazą, Pietų Ameriką, Turkiją ar tokias egzotiškas vietas kaip Farerų salos, Mozambikas ir Jakutija. Lenkų publicistai dirba ten, kur vyksta svarbiausi įvykiai: Maidane Kijeve, prie sienos, skiriančios Izraelį nuo Palestinos, rašo apie Sibiro tremtinius, čekų ateizmą, problemas tėvų, susiduriančių su skandinavų vaikų teisių apsaugos tarnybomis, atimančiomis jų vaikus. Lietuvoje reportažo forma yra mažai žinoma ir nepopuliari. Lenkijoje tai vienas svarbiausių ir skaitomiausių literatūros žanrų.

Savo knygas pristatys viena didžiausių Lenkijos leidyklų „Czarne“, kurios specializacija – reportažas. Lenkų reportažo mokyklai atstovaus Wojciechas Góreckis, rašantis Kaukazo tema, tokių knygų kaip „Planeta Kaukazas“ (Planeta Kaukaz, 2002), „Tostas už protėvius“ (Toast za przodków, 2010), „Abchazija“ (Abchazja, 2013) autorius. Jo kūryba pelnė daugelį prestižinių apdovanojimų, yra išversta į kinų, gruzinų, slovakų, italų kalbą. Apie lenkų reportažo fenomeną papasakos Zofia Dimitrijević iš leidyklos „Czarne“. Geriausius lenkų reportažo pavyzdžius bus galima rasti lenkų stende.

Jau tradiciškai Knygų mugėje pristatomos ir lenkiškos knygos vaikams bei jaunimui. Savo veiklą pristatys leidykla „Hokus Pokus“ ir kviestiniai svečiai: lenkų iliustratorių legenda J.Wilkońas, iliustravęs beveik 200 knygų vaikams ir suaugusiems, ir P.Bliuj-Stodulska – jauna talentinga iliustratorė ir knygų vaikams autorė, kilusi iš Vilniaus, o gyvenanti Varšuvoje. Svečiai susitiks ir su jauniausiais skaitytojais bei atskleis jiems savo darbo paslaptis. Apie auklėjamąjį ir edukacinį knygų vaikams potencialą XXI amžiuje papasakos Marta Lipczyńska-Gil ir Małgorzata Cackowska.

Esminė vieta šiemet pristatomoje lenkų literatūroje teks vienam iškiliausių lenkų poetų Tadeuszui Różewicziui. Knygų mugėje vyks lietuvių kalba leidyklos „Apostrofa“ išleisto jo poezijos rinkinio „Vanduo puodelyje“ sutiktuvės. Eilėraščius vertė Eugenijus Ališanka, knygą iliustravo S.Eidrigevičius, save vadinantis lietuvių lenku arba lenkų lietuviu. Grafikas taip pat susitiks su mugės lankytojais.

Apie T.Różewiczių ir savo veiklą papasakos leidykla „Biuro Literackie“, kurioje kasmet išleidžiama apie keturiasdešimt knygų, pristatančių lenkų ir tarptautinės literatūros panoramą – nuo klasikos iki iškilių šiuolaikinių kūrėjų ar daug žadančių debiutantų. Leidyklos įkūrėjas ir savininkas Arturas Burszta svečiuosis šių metų mugėje.

Pirmą kartą Knygų mugėje pristatysime ir lenkų architektūrą. Lenkijos instituto kvietimu į mugę atvyksta architektūros kritikas Grzegorzas Piątekas iš 'Centrum Architektury“. Jis dalyvaus diskusijoje „Vilnius-Varšuva-Berlynas. Leidėjai apie miesto įvaizdį ir architektūros kritiką“. „Centrum Architektury“ išleistas knygas bus galima rasti leidyklos LAPAS stende.

Lenkijos instituto Vilniaus knygų mugėje programa

ANTRADIENIS / 2017 VASARIO 21 D.

 11.00 / Kūrybinės dirbtuvės vaikams „Gyvūnas irgi žmogus“ su Patricija Bliuj-Stodulska / vaikų darželis „Šypsena“, Višinskio g. 23, Vilnius

TREČIADIENIS / 2017 VASARIO 22 D.

 20.00 / Diskusija „Vilnius-Varšuva-Berlynas. Leidėjai apie miesto įvaizdį ir architektūros kritiką“. Dalyvauja Philipp Meuser (DOM publishers, Vokietija), Grzegorz Piątek (Centrum Architektury, Lenkija), Ūla Ambrasaitė (LAPAS, Lietuva) / Rūdninkų knygynas, Rūdninkų g. 20 / susitikimas vyks anglų kalba.

KETVIRTADIENIS / 2017 VASARIO 23 D.

 14.00 / Pokalbis su legendiniu lenkų iliustratoriumi Józefu Wilkoniu apie knygas ir kūrybą / salė 5.1., Litexpo / susitikimas vyks lenkų ir lietuvių kalba su sinchroniniu vertimu.

 16.00 / Autografus dalija ir su skaitytojais bendrauja Józef Wilkoń / leidyklos „Hokus Pokus“ stendas, Kūrybinė studija, 4 salė, Litexpo.

 16.00 / Susitikimas „Auklėjamasis ir edukacinis XXI amžiaus knygų vaikams potencialas“. Dalyvauja: Marta Lipczyńska-Gil, Małgorzata Cackowska / Lenkijos institutas, Didžioji g. 23 / susitikimas vyks lenkų kalba.

PENKTADIENIS / 2017 VASARIO 24 D.

 12.00 / Susitikimas skirtas Tadeuszo Różewicziaus kūrybai su leidyklos „Biuro Literackie“ atstovais. Dalyvauja Artur Burszta, Aleksandra Olszewska / Lietuvos edukologijos universitetas, Adomo Mickevičiaus aud., Studentų g. 39 / susitikimas vyks lenkų kalba.

 12.00 / Kūrybinės valandos su Józefu Wilkonu ir leidykla „Hokus Pokus“ | Kūrybinė studija, 4 salė, Litexpo / susitikimas vyks lietuvių ir lenkų kalba su vertimu.

15.00 / Tadeuszo Różewicziaus rinktinės „Vanduo puodelyje“ pristatymas. Dalyvauja vertėjas Eugenijus Ališanka, iliustratorius Stasys Eidrigevičius, leidyklos „Biuro Literackie“ direktorius Artur Burszta. Moderatorė Rasa Rimickaitė | 5.3 salė, Litexpo / susitikimas vyks lenkų ir lietuvių kalba su sinchroniniu vertimu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.