„Sofoklis“ Vilniaus knygų mugėje pristatys intriguojančių naujienų

Leidykla „Sofoklis“ šių metų Vilniaus knygų mugėje pristatys garsios Izraelio autorės Zeruya Shalev knygą „Meilės gyvenimas“ ir kvies susipažinti su rašytoja. Kartu mugės lankytojai galės susitikti ir su jau pamėgtais lietuvių autoriais „Sofoklio“ stende ir įsigyti specialiai mugei išleistų naujų knygų. Kokybiškos literatūros mėgėjų taip pat lauks Vilniaus knygų mugės proga pasirodysiantys užsienio autorių kūriniai.

Knygų mugė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Knygų mugė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 3:41 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:42 PM

Šių metų „Sofoklio“ viešnia – garsi šiuolaikinė Izraelio rašytoja Zeruya Shalev – pelnytai laikoma viena geriausių savo kartos kūrėjų. Ji knygų mugėje pristatys iš hebrajų kalbos verstą romaną „Meilės gyvenimas“. Tai drąsus pasakojimas apie ištekėjusios moters audringus santykius su vyresniu vyru. Dėl šio paslaptingo vyro, kuris įkūnija visa, ko jai trūksta: valią, jėgą, tėvų praeitį, moteris apleidžia ją dievinantį sutuoktinį. 

Atverdama skaitytojams vyro ir moters santykių įvairovę, autorė subtiliai atskleidžia išgyvenimus: nuo didingumo iki grotesko, nuo šventumo iki šventvagystės, nuo visiškos laisvės iki pavergimo. Tai intelektualus, gundantis ir provokuojantis romanas, Der Spiegel įtrauktas į prestižinį „20 geriausių kūrinių pasaulyje“ (per pastaruosius keturiasdešimt metų) sąrašą. Zeruya Shalev kalbins literatūros kritikas, studijavęs Oksfordo universiteto Hebrajų ir judaikos studijų centre dr. Mindaugas Kvietkauskas. Diskusija vyks vasario 24 d. (šeštadienį) 12 val., konferencijų salėje 5.3. Iškart po renginio „Sofoklio“ stende bus galima sutikti rašytoją ir gauti jos autografą.

Vasario 25 d. (sekmadienį) konferencijų salėje 5.1 vyks Ralph Dutli romano „Paskutinė Sutino kelionė“ pristatymas, jame dalyvaus Lietuvos kultūros tyrimų instituto direktorė dr. Jolanta Širkaitė ir knygos redaktorė Vilija Dailidienė. 

Spaudoje jau nuskambėjęs kūrinys, nominuotas prestižinėms Vokiečių ir Šveicarų literatūros premijoms. Dalis romano skaitytoją nukelia į tarpukario Vilnių, kur Sutinas pradėjo tapytojo kelią. Kūrinys vystosi dramatiškai: 1943-iais Chaimą Sutiną, paslėptą juodame autokatafalke veža į okupuotą Paryžių. Dailininkui būtina neatidėliotina skrandžio operacija, tačiau kelionė užtrunka vengiant okupantų kontrolės postų. 

Skausmą malšinančio morfino aptemdytoje Sutino sąmonėje prisiminimai pinasi su klejonių vaizdiniais. Vaikystė neturtingo žydo, senų drabužių taisytojo, šeimoje Smilavičiuose netoli Minsko, pirmieji tapybos bandymai Vilniuje, troškimas patekti į dailininkų sostinę Paryžių, draugystė su Amadėju Modiljaniu, nelaukta sėkmė ir menininko pripažinimas po daugelio metų skurde – visa tai ilga „Paskutinė Sutino kelionė“.

Vasario 23 d. (penktadienį) 16 val. Vaikų scenoje leidykla „Sofoklis“ pristatys lietuvių rašytoją prof. Dalią Dilytę ir jos neseniai pasirodžiusią fantastinę apysaką paaugliams „Gedimino paslaptis“. Tai bus išskirtinis pristatymas: autorė vaikus mokys partizaniškų dainų, o susirinkusieji galės sudalyvauti viktorinoje ir laimėti naują knygą. 

„Gedimino paslaptis“ – tai vertingas kūrinys, kuriame kartu su fantastika ir nuotykiais susipina istorija, pilietiškumo klausimai. Knygoje trys paaugliai laiko mašina keliauja į Lietuvos praeitį ir nori pasisemti išminties, stiprybės. Veikėjai savo akimis pamato partizaninio karo ir Kryžiuočių ordino alinamą valstybę. Istorinė apysaka ypatingai rekomenduojama paaugliams nuo 12 metų, nes šis kūrinys padės įsisavinti turimas Lietuvos istorijos žinias, sudomins šia sritimi, motyvuos domėtis fizika, chemija, lietuvių kalba. Po renginio autorė prie leidyklos „Sofoklis“ stendo dalins autografus, bendraus su vaikais, tėveliais, mokytojais, visais susidomėjusiais.

Taip pat bus galima sutikti ir rašytoją Almą Čepienę. Naują romaną „Gyvenimo laikrodžio dūžiai“ tik ką išleidusi autorė skaitytojų lauks vasario 23 d. (penktadienį) 18 val. „Sofoklio“ stende. „Gyvenimo laikrodžio dūžiai“ – tai romanas apie vargšų ir galingų žmonių likimus. Pagrindinė veikėja – stipri ir prietarų nesuvaržyta moteris. Paauglystėje ji išsiskiria iš savo bendraamžių, vis dar žaidžia lėlėmis... 

Nepaisydama kreivų aplinkinių žvilgsnių, mergaitė šitaip mokosi įsijausti į bet kokį vaidmenį ir perprasti žmonių elgsenos subtilybes. Kartą atvykusi vasaros atostogų į mažą miestelį, ji sujaukia nusistovėjusią tvarką į savo spektaklius lengvai įsukdama gyvus herojus: galvas pameta ir brandūs vyrai. Įsijautusi į intelektualios ir gracingos abiturientės iš sostinės vaidmenį, penkiolikmetė nejučia įsimyli... Dramatiško ir intriguojančio siužeto kūrinys nepaliks abejngų. 

Be kitų jau žinomų ir skaitytojų pamėgtų leidyklos „Sofoklis“ knygų bus galima įsigyti ir naują, specialiai mugei pasirodysiantį Abraham B. Yahoshua romaną „Ponas Manis“. Tai pokalbių romanas, kuris perteikia sukrečiančią šešių kartų šeimos sagą ir gyvą žydų gyvenimo portretą. Šeimos drama vyksta šiuolaikiniame Izraelyje, keliasi į vokiečių okupuotą Kretą ar britų okupuotą Palestiną, nukelia į Lenkiją ir sustoja XIX a. Graikijoje. 

Intymus šeimos pasakojimas vystosi laiko spirale atgal. Romano ašis yra istorija ir jos likimo vingiai, per gyvenimą blaškantys veikėjus. Jie susiduria su stipria meile, karais, juos vejančia mirtimi, tapatybės ir kultūros naikinimu ir saugojimu. Dramatiški šeimos įvykiai perteikiami pasitelkiant ironiją, sąmojį įtraukia į siužetą taip, kad knygą sunku padėti nepabaigus. Šis autorius Lietuvos skaitytojams jau pažįstamas dėl praeitoje, 2017 m. knygų mugėje, pristatyto kūrinio „Moteris Jeruzalėje“.

Kultinę „Sofoklio“ knygų seriją papildys – Robert Musil kūrinys „Žmogus be savybių“, kuris taip pat pasirodys tik knygų mugei. Tai bene intelektualiausias XX a. romanas, tapęs moderniosios literatūros klasika. I tome veiksmas nukelia į XX a. pr. Austrijos sostinę Vieną. Pagrindinis knygos herojus Ulrichas – trisdešimt dvejų metų, garsus matematikas, inžinierius, kariškis, po ilgų klajonių pakeitęs gyvenimo būdą, sugrįžta į Vieną tam, kad daug ką išsiaiškintų. Ulrichas kritiškai vertina realybę, intensyviai ieško savęs. Šiuo filosofiniu kūriniu moderniosios literatūros gerbėjai galės papildyti savo kolekciją. 

Prie skaitytojams jau gerai pažįstamų Salman Rushdie kūrinių prisidėjo ir naujas romanas „Aukso rūmai“. Jame pasakojama, kaip Barako Obamos inauguracijos dieną paslaptingas milijardierius iš slepiamos šalies apsigyvena Niujorko Grinvidž Vilidžo kvartale. Šio ypatingo kvartalo senbuviai iš karto susidomi impozantišku Neronu Goldenu. Kuris atsivežė ir sūnus: nuo agorafobijos kenčiantį Petią, modernų menininką Apu ir D, dvidešimt dvejų jaunylį. 

Šeimoje nėra moters, kol neatsiranda Vasilisa, gražuolė rusė ir tampa Nerono karaliene. Skaitytojus su Goldenų pasauliu supažindina kaimynas Renė – ambicingas kino režisierius. Rinkdamas medžiagą filmui, jis suartėja su šeima, įsiterpia į jų santykius ir paslaptis. „Aukso rūmai“ yra šiuolaikiška meilės ir terorizmo istorija skleidžianti šviesą tamsiuose dabarties laikuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?