Ispanija į knygų mugę atveža ir gerų idėjų, ir garsių rašytojų

Šiais metais Ispanijos Karalystės ambasada Vilniaus knygų mugėje, kuri vyks vasario 22–25 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, dalyvauja kaip mugės partneris ir planuoja pristatyti net keletą renginių Vilniuje ir  Kaune. 

Knygų mugė sutraukia daug lankytojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Knygų mugė sutraukia daug lankytojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Knygų mugė sutraukia daug lankytojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Knygų mugė sutraukia daug lankytojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Knygų mugė sutraukia daug lankytojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Knygų mugė sutraukia daug lankytojų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 3:36 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:37 PM

Pirmiausia mugės lankytojai bus kviečiami į ambasados stendą, kuriame vasario 22–25 d. bus eksponuojamos įvairaus žanro ispanų rašytojų knygos, kurias  vėliau skaitytojai galės pasiskolinti iš ambasados bibliotekos. Taip pat visi ispanų literatūros ir kultūros mylėtojai yra kviečiami į mugės metu vyksiantį renginių ciklą „Ispanų literatūra ir istorija”, kuriame dalyvaus šie rašytojai: Ignacio del Valle, Ivan Vélez ir Antonio Manuel Carrasco. 

Pirmojo renginio metu Ignacio del Valle kalbės tema „Romanai iš XX a. gyvenimo“, antrajame renginyje Ivan Vélez pristatys temą „ Juodoji legenda. Klaidingos naujienos prieš imperinę Ispaniją?“. Renginių vedėjas – rašytojas Antonio Manuel Carrasco Gonzalezas. Renginio Kaune metu rašytojai  pristatys savo knygas bei kalbės apie ispanų šiuolaikinę literatūrą bendrai.

Rašytojas Ignacio del Valle (g. 1971) gyvena Madride. Jis yra parašęs devynis romanus bei vieną pasakų knygą. Taip pat jis sukūrė istorinių trilerių seriją, kurią sudaro šios knygos: „Drakonų žudymo menas“ (El arte de matar dragones), „Nežinomų imperatorių laikai“ (El tiempo de los emperadores extracos), „Berlyno demonai“ (Los demonios de Berlin) ir „Juodosios saulės“ (Soles negros). 

2012 m. kino režisierius Gerardo Herrero pagal knygą „Nežinomų imperatorių laikai“ sukūrė filmą „Tyla sniege“, kurio lauko scenos buvo nufilmuotos Lietuvoje. I. del Valle gavo nemažai apdovanojimų, tarp jų Buenos Aires Negro, Tulūzos festivalio Violeta Negra bei Astūrijos Kritikų apdovanojimą.

Ivan Vélez, gimęs Kuenkos mieste, visada domėjosi polemiškomis asmenybėmis ir reiškiniais, kaip kad Hernanu Kortesu ar Juodąja legenda apie Ispaniją. Knygoje „Mitas apie Kortesą“ (2016) analizuojami Hernano Korteso santykiai su Kecalkoatliu ar Aleksandru Didžiuoju bei jo, kaip ispanų užkariautojo ir evangelizuotojo, vaidmuo. 

H. Kortesas laikomas didvyriu Ispanijoje (ir ne tik Ispanijoje – vokiečių rašytojas C.W. Ceramas savo garsiojoje knygoje „Dievai, kapai ir mokslininkai“ aprašo Korteso vykdytą Meksikos užkariavimą kaip vieną didžiausių visų laikų istorinių pasiekimų). 

Tačiau pačioje Meksikoje vieni gina ir palaiko Ispanijos užkariavimą, bet daug kas jį ir kritikuoja. I. Vélez knyga „Apie Juodąją legendą“ (2014) analizuoja neigiamos istorinės literatūros apie Ispaniją pasekmes ir jos atgarsį ispanų tautoje. 

„Fake news“ ir klaidingos informacijos kampanijos nėra naujas fenomenas. Juodoji legenda iš esmės buvo maitinama Ispanijos. Visgi Lotynų Amerikos užkariavimas ir jo metu vykdyti žiaurumai nebuvo patys kruviniausi, turint omenyje, jog kitų valstybių vykdyti užkariavimai išnaikino vietos gyventojų bendruomenes.

Antonio Manuel Carrasco Gonzalezas (g. 1960) yra Ispanijos kolonijinio laikotarpio Afrikoje istorijos ir teisės ekspertas. Jis yra parašęs trilerį apie kolonijinius laikus „Tvarka Rio Munyje“ (Orden en Rio Muni) bei šiuolaikinį trilerį „Visi turėtume mirti jauni“ (Todos deberdamos morir jóvenes). 

Tarp kitų jo darbų šios knygos: „Kolonijinė teisė Afrikoje ir Ispanijos teisės kodeksų taikymas Gvinėjoje 1777–1858 m.“ (Derecho colonial en Africa y su aplicación al origen del ordenamiento espanol en Guinea entre 1777–1858), „Ispanijos kolonijinio laikotarpio Afrikoje romanas“ (Historia de la novela colonial hispanoafricana) ir „Užmiršta karalystė. Penki Ispanijos Afrikoje amžiai“ (El reino olvidado. Cinco siglos de presencia espanola en Africa).

Pirmojo renginio  („Romanai iš XX a. gyvenimo“) laikas ir vieta – vasario 23 d. 18 val., „Litexpo“, Konferencijų salė 5.3. (renginys ispanų kalba su sinchroniniu vertimu).

Antrojo renginio  („Juodoji legenda. Klaidingos naujienos prieš imperinę Ispaniją?“) laikas ir vieta – vasario 24 d. 19 val., „Litexpo“, Konferencijų salė 5.3. (renginys ispanų kalba su sinchroniniu vertimu).

Renginio Kaune laikas ir vieta – vasario 24 d. 11 val., Vytauto Didžiojo universitete, 312 auloje, V. Putvinskio g. 23 (renginys ispanų kalba).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.