„Sostų karų“ tėvu vadinamą George’ą R.R.Martiną imtis plunksnos paskatino skurdas

TV serialo „Sostų karai“ tėvu vadinamas amerikiečių rašytojas George’as R.R.Martinas (70 m.) vaikystėje norėdamas užsidirbti kiemo draugams pardavinėjo savo ranka rašytas istorijas. Dabar kiekviena jo knyga yra reikšmingas įvykis literatūros pasaulyje.

TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.<br>„Scanpix“ nuotr.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.<br>„Scanpix“ nuotr.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.
TV serialas „Sostų karai“ sukurtas pagal G.R.R.Martino romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 8:38 AM, atnaujinta Jan 22, 2019, 8:39 AM

Kai skambant vargonų muzikai į prabangaus Džersi Sičio (JAV) teatro sceną įžengė G.R.R.Martinas, du tūkstančiai jo gerbėjų pašoko nuo kėdžių.

Vakaro vedėjas puolė prieš rašytoją ant kelių, o šis riterišku mostu davė ženklą atsistoti.

Balta susivėlusi barzda, pilka kepuraitė su snapeliu. Paprastai viešumoje su petnešomis pasirodantis vyras šį kartą vilkėjo blizgančią liemenę.

Jis iš tiesų atrodė tarsi karalius, surengęs ištaigingą priėmimą savo valdiniams.

Taip prasidėjo naujos G.R.R.Martino knygos „Ugnis ir kraujas“ pristatymas. Leidyklos „Penhaligon“ išleistas 900 puslapių epas pasakoja apie Targarienų dinastijos, vienos reikšmingiausių Vesteroso šeimų, pilietinį karą, vykusį 300 metų prieš „Ledo ir ugnies giesmėje“ aprašytus įvykius.

G.R.R.Martinas laikomas populiariausiu šių laikų fantastikos rašytoju. Amerikietį visame pasaulyje išgarsino serialas „Sostų karai“, sukurtas pagal jo romanų ciklą „Ledo ir ugnies giesmė“.

Šios knygos buvo išverstos į 47 kalbas, pasaulyje parduota 90 milijonų jų egzempliorių.

Nuožmią kovą dėl Geležinio sosto JAV kabelinė televizija HBO nuo 2011-ųjų rodė daugiau nei 170 šalių.

„Sostų karai“ buvo nominuoti net 132 „Emmy“ apdovanojimams. To nepavyko pasiekti nė vienam kitam serialui.

Daug rašytojo gerbėjų, trokšdami vieni pirmųjų įsigyti jo romaną, įveikė kelių valandų trukmės kelią automobiliu, o paskui kantriai laukė eilėje, kuri buvo ilgesnė nei į popdievaičio Justino Bieberio koncertą.

Kuo gi ypatingi G.R.R.Martino romanai?

„Galiu tapatinti save su kone kiekvienu personažu, nes jie visi atrodo labai artimi“, – teigė 24-erių studentė iš Bruklino, atvykusi į G.R.R.Martino kūrybos gerbėjų susitikimą.

„Martinui pavyksta skaitytojus nukelti į kitą pasaulį, todėl mane taip ir žavi jo romanai“, – sakė iš Bostono atvykęs 53 metų Marcas Johnsonas.

Galbūt šį gebėjimą rašytojui padėjo išsiugdyti skurdi vaikystė.

Būsima literatūros garsenybė užaugo socialiniame būste Bejone (Naujojo Džersio valstija), kuris yra įsikūręs mažiau nei 10 kilometrų nuo Džersi Sičio.

Mažasis George’as nuo vargo bėgdavo į fantazijų pasaulį.

„Norėdamas užsidirbti pinigų mėgstamiems komiksams rašiau trumpas siaubo istorijas ir pardavinėjau jas kaimynų vaikams“, – prisiminė rašytojas, duodamas interviu vienam žurnalistui.

Jų pokalbis vyko Vokietijos leidyklos „Random House“ filiale Manhatane (Niujorkas).

Šįkart G.R.R.Martinas buvo pasipuošęs dryžuotu kostiumu. Tuo pačiu, kurį 2017-aisiais vilkėjo per svarbiausius mokslinės fantastikos apdovanojimus „Hugo Awards“. Jų laureatu pirmąkart jis tapo 1975 metais.

Rašytojas išgarsėjo dar iki romanų ciklo „Ledo ir ugnies giesmė“. Nepaisant to, jam trūko pinigų.

Devintojo dešimtmečio viduryje G.R.R.Martinas triūsė Holivude – rašė serialo „Prieblandos zona“ (The Twilight Zone) scenarijų.

„Atėjo metas, kai nusivyliau beprotišku Holivudo tempu. Be to, mano idėjoms įgyvendinti buvo skiriamas per mažas biudžetas“, – pasakojo G.R.R.Martinas, kuris nuo 1979-ųjų su gyvenimo drauge gyvena Santa Fė (Naujosios Meksikos valstija).

„Ledo ir ugnies giesmės“ jis ėmėsi 1991-aisiais. Iš suplanuotų septynių knygų parašytos penkios. Penktoji – „Šokis su drakonais“ – išleista prieš septynerius metus.

Gerbėjai sunerimę, ar 70-metis autorius spės baigti romanų ciklą.

„Atrodau labai senas, bet mano savijauta kuo puikiausia“, – juokėsi rašytojas.

Šįmet turėtų pasirodyti aštuntas TV serialo „Sostų karai“ sezonas, o štai šeštos „Ledo ir ugnies giesmės“ dalies „Žiemos vėjai“ laukiantiems skaitytojams, atrodo, teks apsišarvuoti kantrybe.

„Neturiu nė menkiausio supratimo, kiek dar laiko prireiks šeštai knygai, – atviravo rašytojas. – Šis tomas privalo būti tobulas, todėl negaliu verstis per galvą.“

Laukdamas, kol ateis įkvėpimas tęsti „Ledo ir ugnies giesmę“, G.R.R.Martinas ir ėmėsi romano „Ugnis ir kraujas“.

O „Sostų karų“ kūrėjai neturi laiko laukti, tad serialą tęsia, nors naujausios knygos dar nėra. Tiesa, jie teigia, kad vadovaujasi rašytojo atskleistu „Žiemos vėjų“ turiniu.

Pirmas populiaraus serialo sezonas buvo stipriai paremtas pirmuoju romanu – G.R.R.Martinas net dalyvavo aktorių atrankose ir filmavimuose.

„Su kiekvienu aktoriumi telefonu kalbėdavausi apie jų įkūnijamus personažus, taip pat bendraudavome laiškais“, – prisiminė G.R.R.Martinas, kuris yra vienas serialo vykdomųjų prodiuserių, bet veikiau atlieka patarėjo darbą.

Jis neslepia nusivylimo, kad serialas tolsta nuo įvadinės knygos.

„Iš serialo pašalinti kai kurie personažai, visiškai pakeistos siužeto linijos“, – sakė rašytojas.

Ar karalius prarado savo karalystės kontrolę?

„Serialas yra serialas, o knyga yra knyga. Prie šios istorijos darbuojuosi beveik 30 metų ir esu tiksliai suplanavęs, kas, kada ir kaip atsitiks“, – diplomatiškai išsisuko G.R.R.Martinas ir pabrėžė nepaklūstantis serialo „Sostų karai“ kūrėjams.

Gal atėjo laikas kurti ką nors nauja? Ar fantastikos meistrui nenusibodo „Sostų karai“?

„Pirmiausia turiu baigti romanų ciklą. Tai didžiausias pažadas mano skaitytojams. O paskui vėl mielai rašyčiau trumpas istorijas“, – atviravo G.R.R.Martinas.

Būtent nuo jų ir prasidėjo rašytojo karjera, tad kodėl jomis negalėtų ir pasibaigti?

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.