Populiarusis Y. N. Harari įspėja: bėk greičiau už algoritmus, nes jie siekia nulaužti patį žmogų

„Kai kurie žmonės mielai visą autoritetą perleis algoritmams ir įgalios juos tvarkyti savo gyvenimą ir likusį pasaulį. Jeigu jūs – iš jų tarpo, tiesiog atsipalaiduokite ir mėgaukitės kelione. Jums dėl nieko nereikia jaudintis. Viskuo pasirūpins algoritmai. Bet jeigu norite išsaugoti galimybę pats tvarkyti savo asmeninę būtį ir ateitį, privalote bėgti greičiau už algoritmus“, – knygoje „21 pamoka XXI amžiui“ (išleido „Kitos knygos“, vertė Tadas Juras) rašo Yuvalis Noah Harari. Tai tokių populiarių knygų kaip „Sapiens“ ir „Homo deus“ autorius.

Y.N.Harari knyga kelia klausimus ir skatina diskusijas apie tai, kas mums, kaip visuomenei, ir kiekvienam iš mūsų, kaip individams, svarbu dabar.<br>Scanpix nuotr.
Y.N.Harari knyga kelia klausimus ir skatina diskusijas apie tai, kas mums, kaip visuomenei, ir kiekvienam iš mūsų, kaip individams, svarbu dabar.<br>Scanpix nuotr.
Y.N.Harari knyga kelia klausimus ir skatina diskusijas apie tai, kas mums, kaip visuomenei, ir kiekvienam iš mūsų, kaip individams, svarbu dabar.<br>123rf nuotr.
Y.N.Harari knyga kelia klausimus ir skatina diskusijas apie tai, kas mums, kaip visuomenei, ir kiekvienam iš mūsų, kaip individams, svarbu dabar.<br>123rf nuotr.
Y.N.Harari.<br>Scanpix nuotr.
Y.N.Harari.<br>Scanpix nuotr.
Nauja Y.N.Harari knyga.
Nauja Y.N.Harari knyga.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 5:46 AM

Pateikiame knygos ištrauką iš skyriaus „Švietimas“

* * *

Geriausias mano patarimas atgyvenusios mokyklos suolą kur nors Meksikoje, Indijoje ar Alabamoje trinančiam paaugliui būtų toks: per daug nepasitikėk suaugusiaisiais. Dauguma iš jų nori gero, bet tiesiog nesupranta pasaulio. 

Praeityje buvo gana saugu sekti suaugusiųjų pavyzdžiu, nes jie pasaulį pažinojo gana gerai, o jis keitėsi labai iš lėto. Tačiau XXI amžius bus visiškai kitoks. Dėl spartėjančio pokyčių tempo niekada negalėsite žinoti, ar tai, ką jums sako suaugusieji, yra amžina išmintis, ar atgyvenusi nuomonė. 

Tai kuo gi jums tuomet pasikliauti? Galbūt technologijomis? Toks žingsnis būtų dar pavojingesnis. Taip, technologijos jums gali labai padėti, bet jeigu suteiksite joms per daug galios valdyti savo gyvenimą, galite tapti jų įkaitu. Prieš tūkstančius metų žmonės išrado žemdirbystę, tačiau ši technologija praturtino tik saujelę elito, o daugumą žmonių pavertė vergais. Jiems teko nuo aušros iki sutemų ravėti piktžoles, tąsyti kubilus su vandeniu ir kepinant saulei doroti derlių. Jums irgi gali nutikti kas nors panašaus.

Technologijos nėra blogis. Jeigu žinote, ko norite gyvenime, jos gali padėti tai pasiekti. Bet jeigu nežinote, technologijoms bus labai paprasta pačioms suformuoti jūsų tikslus ir užvaldyti jūsų gyvenimą. Kadangi ilgainiui jos žmones supranta vis geriau, galite susivokti, kad joms vis labiau tarnaujate pats, o ne jos – jums.  Ar matėte tuos zombius, klaidžiojančius gatvėmis akis įsmeigus į išmanųjį telefoną? Kaip manote, technologijas valdo jie ar technologijos – juos?

Tai gal tuomet turėtumėte pasikliauti savimi? Tokia mintis puikiai galėtų skambėti programoje vaikams „Sezamo gatvė“ ar sename „Disney“ kompanijos filme, bet realiame gyvenime ji nėra tokia gera. Tai pradeda suprasti net ir pati „Disney“. Kaip Railė Andersen, dauguma žmonių menkai tepažįsta save, o kai pabando „klausyti savęs“, lengvai tampa išorės manipuliacijų aukomis. Balsas, kurį girdime savo galvoje, niekada nebuvo patikimas, nes visada atliepia valstybinę propagandą, ideologinį smegenų plovimą ir komercines reklamas, jau nekalbant apie biocheminius defektus.

Tobulėjant biotechnologijoms ir kompiuterių gebai mokytis, manipuliuoti giliausiomis žmonių emocijomis ir troškimais taps dar lengviau, todėl klausyti savo širdies bus net dar pavojingiau. Kai „Coca-Cola“, „Amazon“, „Baidu“ ar vyriausybė išmoks tiksliai tampyti už virvelių jūsų širdį ir spaudyti smegenų mygtukus, ar galėsite atskirti save nuo šių bendrovių ir institucijų rinkodaros ekspertų? 

Kad susidorotumėte su tokiu baugiu uždaviniu, turėsite labai uoliai stengtis geriau pažinti savo operacinę sistemą. Pažinti save ir išsiaiškinti, ko norite iš gyvenimo. Pažink save – tai išties pats seniausias patarimas, kokį tik galite rasti šioje knygoje. Jau tūkstančius metų filosofai ir pranašai ragina žmones pažinti save. Tačiau dar niekada šis patarimas nebuvo toks skubus ir būtinas kaip XXI amžiuje, nes, skirtingai nei Laodzi ar Sokrato laikais, dabar turite rimtų varžovų. 

„Coca-Cola“, „Amazon“, „Baidu“ ir valdžia galvotrūkčiais stengiasi jus nulaužti. Ne jūsų išmanųjį telefoną, ne jūsų kompiuterį ir ne jūsų banko sąskaitą – jie skuba nulaužti jus ir jūsų organinę operacinę sistemą. Tikriausiai girdėjote, kad gyvename įsilaužinėjimo į svetimus kompiuterius eroje, tačiau tai tik dalis tiesos. Išties gyvename eroje, kurioje siekiama nulaužti žmones.

Šią akimirką jus stebi algoritmai. Stebi, kur einate, ką perkate, su kuo susitinkate. Netrukus jie seks visus jūsų žingsnius, kiekvieną įkvėpį ir iškvėpį, kiekvieną širdies dūžį. Stengdamiesi vis geriau jus pažinti, jie pasikliauja didžiaisiais duomenimis ir kompiuterių geba mokytis. 

O kai šie algoritmai pažins jus geriau, nei jūs pats pažįstate save, jiems bus vieni juokai jus valdyti ir jumis manipuliuoti – patys nieko nebegalėsite padaryti. Gyvensite matricoje arba „Trumeno šou“. Galiausiai viską nulems paprasčiausia empirinė logika: jeigu algoritmai išties geriau už jus patį supras, kas vyksta jūsų viduje, visas autoritetas pereis jiems.

Žinoma, kai kurie žmonės mielai visą autoritetą perleis algoritmams ir įgalios juos tvarkyti savo gyvenimą ir likusį pasaulį. Jeigu jūs – iš jų tarpo, tiesiog atsipalaiduokite ir mėgaukitės kelione. Jums dėl nieko nereikia jaudintis. Viskuo pasirūpins algoritmai. 

Bet jeigu norite išsaugoti galimybę pats tvarkyti savo asmeninę būtį ir ateitį, privalote bėgti greičiau už algoritmus, greičiau už „Amazon“ bei valdžią ir pažinti save anksčiau, nei tai padarys jie. Kad galėtumėte bėgti greitai, neimkite daug lagaminų. Visas savo iliuzijas palikite už nugaros. Jos išties labai sunkios.

* * *

Trečioji „Sapiens“ autoriaus knyga – ir lietuviškai

Yuvalis Noah Harari – istorikas ir futurologas, puikia erudicija ir  aštriu rašymo stiliumi keičiantis pasaulio skaitytojų supratimą apie  žmonijos vystymąsi. Jis laikomas vienu svarbiausių mūsų laikų  intelektualų. 

Mokslo roko žvaigžde vadinamas autorius pasauline įžymybe tapo išleidęs knygą „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, kurią sekė  kita populiari jo knyga „Homo deus. Glausta rytojaus istorija“. 

Lietuvoje šių kūrinių tiražai nuolat kartojami, o daugelyje knygynų  autoriaus knygos išrikiuotos prie perkamiausių negrožinės literatūros  kategorijoje. Leidykla „Kitos knygos“ šią žiemą Y. N. Harari gerbėjus  pradžiugino dar viena naujiena – trečiąja jo knyga „21 pamoka XXI  amžiui“. Tai pamokos dabarčiai.

Pirmoji knyga „Sapiens“ tyrinėdama žmonių praeitį ir pateikdama  originalių įžvalgų parodė, iš kur atėjome. „Homo deus“ pažvelgė į  galimas prognozes – aiškinosi ilgalaikę gyvybės ateitį, svarstė, kaip  žmogus ilgainiui gali tapti kone dievu, ir koks likimas galiausiai gali  ištikti protą bei sąmonę. Trečioji knyga nagrinėja esminius šiandienos  klausimus ir artimiausią galimą žmonių visuomenių ateitį. Autorius  gilinasi į tai, kas vyksta šiuo metu, su kokiais didžiausiais šiandienos  iššūkiais susiduriame, į ką turėtume atkreipti dėmesį.

Kodėl liberalioji demokratija išgyvena krizę? Ar turėtume laukti  Trečiojo pasaulinio karo? Ką rodo D. Trumpo ir į jį panašių politikų  iškilimas? Kaip reaguoti į netikrų naujienų (fake news) epidemiją? Kuri  civilizacija dabar dominuoja: Vakarų? Kinijos? Islamo? Ar Europa turėtų  būti atvira imigrantams? Ar nacionalizmas gali išspręsti ekologines  problemas ir nelygybę? Kaip elgtis terorizmo grėsmės akivaizdoje? Ko  turėtume mokyti savo vaikus?

Daugelis mūsų negalime sau leisti atsidėję svarstyti šiuos klausimus,  nes turime eiti į darbą, rūpintis vaikais ar negaluojančiais tėvais. Bet  istorija nenuolaidžiauja. Jeigu esate per daug užsiėmę ir žmonijos  ateitis bus nulemta be jūsų, vis tiek neišvengsite pasekmių. Taip, tai  neteisybė. Bet ar didžioji istorija gali būti teisinga?..

Knyga „21 pamoka XXI amžiui“ padės išsivaduoti iš nuolatinio  nepatikrintos informacijos srauto ir aiškiau suvokti, kas vyksta  šiuolaikiniame pasaulyje. Ji skatins pamatyti pasaulinio žaidimo areną  iš viršaus. Į politinius, technologinius ir socialinius procesus čia  žvelgiama globaliai, tačiau neužmirštamas ir asmeninis lygmuo –  stengiamasi išryškinti didžiųjų mūsų laikų revoliucijų ir vidinio  individų gyvenimo ryšius. Siūlomos įžvalgos apima tiek individų, tiek  ištisų visuomenių elgseną.

Šioje knygoje taip stipriai nebesikoncentruojama į istorinių faktų  dėstymą. Veikiau tai pamokų rinkinys, žadinantis mąstymą ir įtraukiantis  skaitytojus į vieną svarbiausių mūsų laikų diskusijų. „21 pamoka XXI  amžiui“ buvo parašyta bendraujant su publika, autoriui atsakinėjant į  skaitytojų, žurnalistų ir kolegų klausimus. Kai kurių skyrių versijos  jau buvo publikuotos įvairiais pavidalais, tačiau sulaukus atsakomosios  reakcijos perrašytos iš naujo gerai apmąstant argumentus.

Knyga kelia klausimus ir skatina diskusijas apie tai, kas mums, kaip  visuomenei, ir kiekvienam iš mūsų, kaip individams, svarbu dabar. Jei  nors nedidelė dalis žmonių, perskaitę šią knygą, prisidės prie žmonijos  dabarties ir ateities svarstymų, vadinasi, knyga padarė savo darbą.

Yuval Noah Harari. 21 pamoka XXI amžiui. Iš anglų k. vertė Tadas Juras.  K.: Kitos knygos, 2019. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.