Knygų mugėje V. Landsbergis – apie knygas, kūrybą ir šachmatus

Vilniaus knygų mugėje surengta diskusija „Kokios knygos formavo įtakingiausius Lietuvos žmones“, skirta profesoriui Vytautui Landsbergiui. Publika turėjo progos pažinti jį kitaip nei iki šiol, ne kaip politiką, o kaip knygų skaitytoją ir kūrėją.

Knygų mugėje V. Landsbergis – apie knygas, kūrybą ir šachmatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Knygų mugėje V. Landsbergis – apie knygas, kūrybą ir šachmatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Knygų mugėje V. Landsbergis – apie knygas, kūrybą ir šachmatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Knygų mugėje V. Landsbergis – apie knygas, kūrybą ir šachmatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sigita Zumerytė, ELTA

Feb 22, 2019, 9:29 PM

Prof. V. Landsbergis pasakojo, kokios knygos jam patiko vaikystėje ir jaunystėje, kokios padarė gilų įspūdį ar net įtaką jo politinei veiklai.

Pasak prof. V. Landsbergio, paauglystėje jis skaitė Aleksandro Diuma „Tris muškietininkus“, o labiausiai jam įstrigo vengrų rašytojo Maurikio Jokai (Aišbės) apysaka „Pajudinkime, vyrai, žemę“.

„Puiki knyga, ji ir dabar būtų labai reikalinga. Apie maištaujantį disidentišką jaunimą imperijų laikais, kurie imasi prikelti savo tėvynę. Tas „pajudinkime vyrai žemę“ – man tikrai svarbus buvo“, – pasakojo profesorius.

Pasak V. Landsbergio, studijų laikais jis mėgavosi Romeno Rolano romanu „Žanas Kristofas“, Heinricho Heinės „Šiaurės jūra“, skaitė literatūros klasikus, ypač Šekspyrą. Profesorius taip pat pasakojo, kad turėjo įsigijęs visas Henriko Ibseno išleistas knygas, ypač jam įstrigo pjesė „Tautos priešas“.

Iš lietuvių literatūros, padariusios neišdildomą įspūdį, profesorius paminėjo pirmąjį originalų lietuviškų eilėraščių rinkinį Antano Strazdo „Giesmės svietiškos ir šventos“.

Susirinkusiems jis pasakojo mėgdavęs knygų ieškoti antikvariniuose knygynuose.

Susitikime su mugės lankytojais profesorius pasakojo ne tik apie savo aistras literatūrai ir muzikai, bet ir patirtis rimtai užsiimant šachmatais. Šachmatininko patirtis jam esą labai pravertė siekiant Lietuvos nepriklausomybės, derantis su Sovietų Sąjungos prezidentu Michailu Gorbačiovu ir kitais aukštais sovietiniais vadovais.

„Šachmatai yra kova – kas protingesnis, kas įžvalgesnis, kas toliau į priekį skaičiuoja, kieno intuicija stipresnė. „Partijoje“ su Gorbačiovu man šachmatininko patirtis praversdavo. Politikoje aš turėjau pavyzdį iš šachmatų lošimo. Šachmatuose svarbu iniciatyva ir tempas. Tempas, kada tu aktyviai žaidi, o oponentas tik atsakinėja, tu jam primeti savo žaidimą. Kartais šachmatuose tu net aukoji pėstininką, kad gautum labai aktyvų lošimą, kad išlaikytum tempą. Paskui tu net atsiloši prarastą pėstininką. Taigi tempas, o ypač iniciatyva. Baltieji paprastai pradeda, bet yra būdų, kaip sustabdyti tą baltųjų ekspansiją, netikėtu ėjimu perimti iniciatyvą ir priversti priešininką gintis. Ir su Gorbačiovu Sąjūdis visą laiką turėjo iniciatyvą ir buvo priekyje“, – šachmatų terminais profesorius pasakojo apie Lietuvai svarbius istorinius įvykius.

Vilniaus knygų mugėje pristatomos dvi prof. V. Landsbergio knygos: politinė autobiografija „Lūžis prie Baltijos“ ir atsiminimų knyga „Kačerginės paveikslėliai“ .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.