Poezijos dienos 2019: eilės prie eilėraščių

Paskutinį birželio savaitgalį, 28–29 dienomis, į poezijos, muzikos, kūrybinių dirbtuvių ir susitikimų renginį kviečia Kauno menininkų namai ir tarptautinis literatūros festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“. Pirmąkart įvykęs 1990 metais, šiemet festivalis spalio 2–6 dienomis vyks jau trisdešimtą kartą.

„Poezijos dienos 2019: eilės prie eilėraščių“ – poezijos savaitgalis, kviesiantis eiliuoti ir klausytis visus, mėgstančius ar dar tik ketinančius pamėgti poeziją.
„Poezijos dienos 2019: eilės prie eilėraščių“ – poezijos savaitgalis, kviesiantis eiliuoti ir klausytis visus, mėgstančius ar dar tik ketinančius pamėgti poeziją.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-28 14:44

Nors tradiciškai tai rudens festivalis, vykstantis Druskininkuose ir Vilniuje, šiemet plečiasi ne tik renginių geografija, bet ir laiko juosta – praėjusią žiemą ne vienas poezijos renginys organizuotas Vilniaus knygų mugėje, o pirmąjį vasaros mėnesį „Poetinis Druskininkų ruduo“ ir Kauno menininkų namai, turintys stiprias slemo vakarų tradicijas, kviečia į bendrą renginį „Poezijos dienos 2019: eilės prie eilėraščių“ – poezijos savaitgalį, kviesiantį eiliuoti ir klausytis visus, mėgstančius ar dar tik ketinančius pamėgti poeziją.

Penktadienį ir šeštadienį vyksiantis renginys kvies į skaitymus, susitikimus, taip pat bus galima įsigyti poezijos knygų. Birželio 28 d., penktadienį, 18–21 val. renginio „Poezijos dienos 2019: eilės prie eilėraščių“ atidarymas – šiuolaikinio meno ir teorijos knygyno „Six chairs books“ kuruojama programa.

1996 m. PBS televizija pristatė penkių dalių laidų ciklą pavadinimu „United States of Poetry“, kuriame netikėta, dinamiška forma pristatė plačią antrosios dvidešimtojo amžiaus pusės amerikiečių poezijos paletę: reperius, slemo atlikėjus, poetus-kaubojus, gestų kalbos poetus ir pluoštą visiems pažįstamų veidų. 18–21 val. bus rodomas knygyno „Six chairs books“ sudaryta šių klipų rinkinys su ją lydinčiais pasakojimais.

19 val. vyks diskusija tema „Kaip išsirenkame ir kaip vartojame šiuolaikinę poeziją. Viešosios miestų erdvės, literatūros tinklalaidės ir draugų tweetai“. Vakarą baigs Beatrice Gibson filmo „I Hope I am Loud When I am Dead“ („Tikiuosi mane girdės po mirties“) peržiūra. Jame intymia poetine kalba pasakojama apie pasaulio trapumą, šiuolaikines socialines ir ekologines įtampas ir ateities galimybes.

Birželio 29 d. nuo 12 val. kvies programa šeimoms ir mažiausiems klausytojams – dirbtuvėlės, susitikimai su poetais, poezijos skaitymai.

Pastaruoju metu įvairūs vaikų apdvanojimai skiria dėmesio ir poezijos knygoms. Šiame renginyje skambės eilėraščiai net iš dviejų apdovanotųjų knygų – Mariaus Marcinkevičiaus knygos „Maži eilėraščiai mažiems“, 2019 metais apdovanotos Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą, ir Daivos Čepauskaitės knygos „Baisiai gražūs eilėraščiai“, kuriai ta pati premija buvo įteikta 2018 metais. Vyks kūrybinės dirbtuvės su dailininke Lina Dūdaite, kūrybiniai skaitymai „Poezija apie miestus“ su aktore Sigita Pikturnaite bei dailininke Ieva Juknyte ir susitikimas su vaikų mylimu rašytoju Tomu Dirgėla.

Vėliau šeštadienį, 17 val., skaitys ir kalbėsis poetės Greta Ambrazaitė, Giedrė Kazlauskaitė, Indrė Valantinaitė. Vakaras baigsis ne tik poetiškai, bet ir su muzika: grupės „Dragons / Doyle“ (Berlynas / Amsterdamas) koncertu. „Dragons / Doyle“ – tai duetas, tyrinėjantis meditatyvius garso efektų pasikartojimus, pindamas juos su abstrakčia performatyvia poezija.

Renginio programa

Birželio 28 d., penktadienis

18–21 val. „United States of Poetry“ (1996, rež Markas Pellingtonas, prod. Bobas Holmanas ir Joshua Blumas, PBS). Penkių dalių video įrašų peržiūra;

19–20 val. 30 min. Diskusija: „Kaip išsirenkame ir kaip vartojame šiuolaikinę poeziją. Viešosios miestų erdvės, literatūros tinklalaidės ir draugų tweetai“. Veda Justina Zubaitė;

20 val. 30 min.–21 val. Beatrice Gibson filmo „I Hope I am Loud When I am Dead“ (Didžioji Britanija, 2018, 20 min.) peržiūra.

Birželio 29 d., šeštadienis

12–19 val. Poezijos knygų mugė;

12–13 val. Susitikimas su rašytoju Tomu Dirgėla: Lukas Šiaudelis deda iš viršaus;

13 val. –14 val. 30 min. Kūrybiniai literatūrinai skaitymai „Poezija apie miestus“. Kviečia „Vaikų žemė“ su aktore Sigita Pikturnaite bei dailininke Ieva Juknyte;

14 val. 30 min.–16 val. Pačios kūrybiškiausios dirbtuvės su iliustratore Lina Dūdaite ir aktore Daiva Rudyte. Girdėsite ištraukas iš geriausių 2018 m. knygų vaikams „Sivužas“ ir „Maži eilėraščiai mažiems“, galėsite pasigaminti knygų personažus;

16–17 val. Daiva Čepauskaitė skaito „Baisiai gražius eilėraščius“;

17–18 val. Skaito ir kalbasi poetės. Dalyvauja: Greta Ambrazaitė, Daiva Čepauskaitė, Giedrė Kazlauskaitė, Indrė Valantinaitė; kalbina Paulina Drėgvaitė;

19–20 val. „Dragons / Doyle“ (DE/NL) koncertas;

20–22 val. „Poetry Jam“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.