Įkalinanti meilė: kaip atpažinti ir išsilaisvinti

Kiekvienas nori mylėti ir būti mylimas. Šis senas kaip pasaulis potyris yra prigimtinis kiekvieno žmogaus siekis. Įprasta meilę sieti su romantika, švelnumu, atsidavimu. Tačiau kartais atsitinka taip, kad meilė tampa suvaržanti ir nepakeliama.

Knygos „Meilė kaip apsėdimas: kai per sunku paleisti“ autoriai skatina iš arčiau pažvelgti į palyginti ne taip dažnai visuomenėje aptariamą obsesyvios meilės temą.
Knygos „Meilė kaip apsėdimas: kai per sunku paleisti“ autoriai skatina iš arčiau pažvelgti į palyginti ne taip dažnai visuomenėje aptariamą obsesyvios meilės temą.
Knygos „Meilė kaip apsėdimas: kai per sunku paleisti“ autoriai skatina iš arčiau pažvelgti į palyginti ne taip dažnai visuomenėje aptariamą obsesyvios meilės temą.
Knygos „Meilė kaip apsėdimas: kai per sunku paleisti“ autoriai skatina iš arčiau pažvelgti į palyginti ne taip dažnai visuomenėje aptariamą obsesyvios meilės temą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2020, 7:57 PM

 

Dr. Susan Forward, skaitytojams pažįstama kaip leidyklos „Vaga“ išleistų knygų „Toksiški tėvai,“ „Toksiški uošviai,“ „Emocinis šantažas“ autorė, kartu su Craigu Bucku skaitytojams pateikia dar vieną knygą apie santykius – „Meilė kaip apsėdimas: kai per sunku paleisti“.

 

Šį kartą autoriai skatina iš arčiau pažvelgti į palyginti ne taip dažnai visuomenėje aptariamą obsesyvios meilės temą. Tai išties nepatogi, jaudinanti, tačiau esmingai mąstymą perkeičianti knyga.

 

Tobuli santykiai į obsesyvią meilę gali pavirsti nejučia arba juos užvaldyti iškart, vos po kelių pasimatymų, tačiau akla aistra yra tokia galinga, kad tenka gerokai pavargti ne tik bandant nutraukti santykius, bet ir juos atpažįstant bei įsisąmoninant, jog poroje jie tarpsta kaip itin žalinga ir griaunanti jėga: „<...> obsesiškai mylintys žmonės taip ir neišauga perdėto domėjimosi savo meilės objektu. Jų pasaulis nuolat siaurėja, jie ima nebekreipti dėmesio į šeimą, draugus, veiklą, kuriuos anksčiau laikė svarbiais, nes sutelkia visą dėmesį į savo meilę. Jeigu jų mylimas žmogus liaujasi atsakyti tokiais pat jausmais, įsimylėjėlis jaučiasi taip, tarsi jam būtų suduotas nepakeliamas smūgis. Obsesiškam asmeniui nieko nėra baisiau, nei būti atstumtam.“

 

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad meilės manija gali užvaldyti poras, kurios dar nėra apsisprendusios tapti šeima ir tuos, kurie santuokoje gyvena daugelį metų. Obsesyvios meilės klasta slypi po įvairialypių jausmų uždanga: vienatvės baime, nepasitikėjimu savimi, kaltės, gėdos, netgi perdėto globėjiškumo emocijomis. Knygoje pateikiami klausimai, kurie padės susivokti, ar esate obsesyviai įsimylėjęs asmuo.

 

Pateikiame dešimt jų:

 

1) Ar nuolat trokštate fiziškai arba emociškai jums nepasiekiamo žmogaus?

 

2) Ar nuolatinis jūsų tikslas yra sulaukti dienos, kai šis asmuo taps jums pasiekiamas?

 

3) Ar esate įsitikinęs, kad jeigu pakankamai trokšite šio asmens, jis galiausiai jus pamils?

 

4) Ar neabejojate, kad jeigu pakankamai atkakliai sieksite šio žmogaus meilės, jam teks jus priimti?

 

5) Ar ne kartą atstumtas, jūs tik dar labiau trokštate užkariauti šį asmenį?

 

6) Jei jūsų mylimas asmuo jus nuolat atstumia, jūs taip susijaudinate dėl to, kad nugrimztate į liūdesį arba įnirštate?

 

7) Ar jaučiatės auka dėl to, kad šis asmuo nesuteikia jums to, ko trokštate?

 

8) Ar jūs taip intensyviai susidomėjęs šiuo asmeniu, kad tai veikia jūsų miego ir valgymo įpročius, gal net jaučiatės nepajėgus dirbti?

 

9) Ar tikite, kad šis asmuo vienintelis gali įprasminti jūsų gyvenimą?

 

10) Ar pastebite, kad nepaliaujamai skambinate šiam žmogui, dažnai keistu laiku, gal ištisas valandas laukiate, kada jis paskambins jums?

 

Jeigu į tris ir daugiau klausimų atsakėte teigiamai, vadinasi, turite obsesyvios meilės polinkį. Tačiau knygos autoriai pataria nepulti į neviltį, nes maniakiška trauka mylimajam nėra nepagydoma.

 

Taip, tai emocinė liga, tačiau, norint ją įveikti net nebūtina kreiptis į psichologą. Žinoma, jei meilės manija neperžengia ribų ir nepavirsta smurto išraiška prieš meilės objektą. Pagrindinis žingsnis, kurį turi atlikti žmogus, kad atsivertų kelias teigiamų pokyčių link, yra pripažinimas, kad žmogus, kurį esate karštai įsimylėjęs, jums tokio paties jausmo ne(be)jaučia.

 

Dr. S.Forward ir C.Buckas knygoje pasitelkia tikrų asmenų papasakotas istorijas apie patirtas meilės kančias, šokiruojančius ir širdį veriančius būdus, kuriais jie bandė pelnyti pamiltų žmonių dėmesį, palankumą ir meilę, bei savistabos pastangomis pasiektą tikslą atsisakyti destruktyvaus elgesio.

 

Autoriai tyrinėja ne tik obsesiškus, bet ir koobsesiškus santykius, t.y. santykius, kuomet abu įsimylėjėliai kankinasi kęsdami vienas kito maniakišką meilę, nes yra tiesiog per silpni pripažinti, kad yra apsėsti jausmų ir pasiruošti gyti ar paleisti vienas kitą: „<...> Esama ir tokių obsesyvios meilės objektų, kurie ne mažiau esmingai susisaistę su savo meilės apsėstu meilužiu nei šis su jais. Savo elgesiu jie arba skatina mylimąjį obsesiškai elgtis, arba nesustabdo jo.

 

Tokios meilės taikiniai patys tam tikra prasme yra obsesiški. Dažnai jiems reikia tokios pat liepsningos aistros ir jaudulio, kaip ir jų obsesiškam partneriui. Šiuos žmones taip pat kausto baimė, kad jų neatstumtų. Juos, kaip ir obsesorių meilužį, vargina gilus vidinės tuštumos jausmas.“

 

Knygoje pateikiami klausimai, padedantys nustatyti, ar esate koobsesiškas partneris:

 

1) Ar svyruojate tarp aistros ir priespaudos jausmų?

 

2) Ar vieną akimirką mylite savo partnerį, o kitą juo piktinatės?

 

3) Ar jūs mėgaujatės mylimojo jums intensyviai rodomu dėmesiu ir kartu jaučiatės taip, tarsi būtumėte užgrobtas?

 

4) Ar jus seksualiai įaudrina jūsų santykiams būdingas jaudulys ir neprognozuojamumas?

 

5) Ar jaučiate kaltę, kai plėtojantis šiems santykiams, pabandote apginti savo teises? 

  

Pasak knygos autorių, jei į bent vieną iš pateiktų klausimų atsakėte teigiamai, tikėtina, kad esate uždarame koobsesyvios meilės rate. Būdami atviri sau ir savo partneriui, galite pasiekti sveiko susitarimo priimti palankiausią sprendimą. Tačiau tai ne visada reiškia skyrybas.

 

Perskaitę knygą „Meilė kaip apsėdimas“, sužinosite, iš kur kyla obsesyvios meilės poreikis, kaip keisti elgesį, lengvai išsiaiškinsite, ar jūsų meilė pakliuvusi į emocinius spąstus. Jei taip – galėsite įgyvendinti konkrečias autorių siūlomas praktikas, kurios  padės atsitraukti, pripažinti ir išgyti. Svarbiausia – ši knyga suteiks aiškų suvokimą, jog jūs nesate kalti dėl destruktyvių santykių, bet pagaliau  turite pasiryžti sau padėti.

 

 

S.Forward – tarptautinį pripažinimą pelniusi filosofijos daktarė, lektorė, psichoterapeutė. Vadovavo daugeliui grupinės terapijos seansų, dirbo instruktore ir konsultante įvairiose Pietų Kalifornijos medicinos ir psichiatrijos įstaigose.

 

C.Buckas – kino ir televizijos scenaristas, prodiuseris, daug rašė apie žmogaus elgesį nacionaliniams žurnalams ir laikraščiams. Kartu jie yra ir knygų „Obsesyvi meilė,“ „Nekaltybės išdavystė,“ ir „Pinigų demonai“ bendraautoriai.                                                                                            

Susan Forward, Craig Buck, „Meilė kaip apsėdimas: kai per sunku paleisti“, iš anglų kalbos vertė Irena Jomantienė ir Milda Dyke, Leidykla VAGA, 2020.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.